Το Βέλγιο μπήκε στο ευρώ πουλώντας τα αποθέματα του σε χρυσό!


Έτσι μείωσε το χρέος του…

Ο προ εικοσαετίας πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, Αλφόνς Βερπλάτς, δήλωσε, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Les Echos, ότι, αν στη δεκαετία του 1990 δεν είχε πουλήσει περί τους 1.000 τόνους χρυσού, το Βέλγιο δεν θα είχε ενταχθεί εξ αρχής στο ευρώ.

«Αν δεν είχαμε χρησιμοποιήσει τα έσοδα της Κεντρικής Τράπεζας από την πώληση του χρυσού, δεν θα ήμασταν μεταξύ των χωρών που εντάχθηκαν εξ αρχής στο ευρώ… Έτσι, μειώσαμε το δημόσιο χρέος μας από το 133% του ΑΕΠ στο 127% και καταφέραμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι το Βέλγιο μειώνει το χρέος του ικανοποιητικά» ανέφερε ο Βερπλάτς.

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμα ότι στη δεκαετία του 1980, τα πλούσια από την εποχή του “Βελγικού Κονγκό”, βελγικά κρατικά αποθέματα σε χρυσό, αντιστοιχούσαν στο 2,5% του παγκόσμιου χρυσού και ότι στη δεκαετία του 1990 μειώθηκαν από τους 1.300 τόνους, στους 227,5.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.