ΜΕΣΑ ΣΕ 60 ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ


euro_xeria_pollaΠεριθώριο 60 ημερών θα έχει το κράτος να πληρώνει τα χρέη του προς τους ιδιώτες, σύμφωνα με νέα κοινοτική οδηγία για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που τίθεται σε ισχύ από το Σάββατο 16 Μαρτίου, ειδάλλως θα βαρύνεται με τόκους υπερημερίας και θα απειλείται με πρόστιμο.

Σύμφωνα με τα “Νέα” η οδηγία αφορά τα χρέη ιδιωτών προς ιδιώτες αλλά και κράτους προς ιδιώτες και στόχο έχει να προστατεύσει κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις που συναντούν δυσκολίες στο να πληρωθούν. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις σε πληρωμές -ώς και έξι μήνες- εντοπίζονται σε Ελλάδα και Ιταλία.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως η νέα ρύθμιση δεν έχει αναδρομική ισχύ και αφορά όσα χρέη δημιουργηθούν από όταν τεθεί σε ισχύ και στο εξής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εμπίπτουν σε αυτή τα χρέη περίπου 8 δισ. του Δημοσίου σε επιχειρήσεις.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να ενσωματώσει την οδηγία εγκαίρως στο δικό της Δίκαιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιώτες μπορούν να διεκδικούν όσα προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία, έως ότου γίνει νόμος του κράτους. Παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν ότι αυτό δεν θα αργήσει.

 

“Σημαντικός ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”

“Οι καθυστερημένες πληρωμές συνεπάγονται απώλεια χρόνου και χρήματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι διαφορές μπορεί να δημιουργήσουν κακή σχέση με τους πελάτες” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αντόνιο Ταγιάνι, παρουσιάζοντας την νέα νομοθεσία.

“Αυτή η επιβλαβής πρακτική των καθυστερημένων πληρωμών πρέπει να σταματήσει. Ηρθε πλέον η στιγμή για τα κράτη-μέλη να ενσωματώσουν την Οδηγία για τις καθυστερημένες πληρωμές στο εθνικό τους Δίκαιο, δηλαδή να δώσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη ζωτική υποστήριξη που χρειάζονται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και να τις βοηθήσουν να εκπληρώνουν τον σημαντικό τους ρόλο στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ευρώπη” πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα “Νέα”, αναλυτικά η κοινοτική Οδηγία προβλέπει τα εξής:

– Οι δημόσιες Αρχές πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται από τις επιχειρήσεις εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή, σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, εντός 60 ημερολογιακών ημερών.

– Συμβατική ελευθερία σε επιχειρηματικές εμπορικές συναλλαγές: οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 60 ημερολογιακών ημερών, εκτός αν υπάρχει διαφορετική ρητή συμφωνία και εφόσον η εν λόγω συμφωνία δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική για τον πιστωτή.

– Οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτομάτως να ζητούν τόκους υπερημερίας για καθυστερημένες πληρωμές και μπορούν, επίσης, να λαμβάνουν αυτομάτως ένα ελάχιστο καθορισμένο ποσό ύψους 40 ευρώ ως αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης. Μπορούν επίσης να ζητούν αποζημίωση για όλες τις υπόλοιπες εύλογες δαπάνες είσπραξης.

– Το νόμιμο επιτόκιο υπερημερίας αυξάνεται τουλάχιστον σε 8% πάνω από το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι δημόσιες Αρχές δεν επιτρέπεται να καθορίζουν επιτόκιο υπερημερίας κάτω από αυτό το κατώτατο όριο.

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο συνολικός όγκος των καθυστερούμενων πληρωμών στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει ποσό της τάξεως των 300 δισ. ευρώ, το οποίο υπολογίζεται ότι θα μειωθεί κατά 60%.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ ΜΕΣΑ ΣΕ 60 ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ

 1. Ὁ/ἡ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ γράφει:

  Μήπως μας δουλεύουν ψιλό γαζί;;; Αυτό που μας λένε δεν είναι κάτι καινούργιο.
  Ήδη στο ΦΕΚ 138 Α της 5.6.2003 που δημοσιελυεται το Π.Δ.166, υιοθετείται η κοινοτική οδηγία 2000/35 29.6.2000 που προβλέπει αυτά ακριβώς που περιγράφονται στο σχόλιο. Γιατί μέχρι τώρα όλα αυτά αγνοούνται;;; Μήπως αυτοί που εξέδωσαν το ΦΕΚ δεν ξέρουν τι έχουν υπογράψει και τι πρέπει να εφαρμόσουν;;
  Πάντως όταν ήταν ο Αβραμόπουλος υπουργός υγείας και εξοφλούσε τους προμηθευτές των νοσοκομείων, όποιος προμηθευτής ήθελε να πάρει τα χρωστούμενα θα έπρεπε να υπογράψει ΥΔ ότι «δεν έχει απαίτηση καταβολής τόκων υπερημερίας».
  Σκέτος εκβιασμός δηλαδή, αλλά έτσι αποδεικνύεται ότι κάτι γνώριζαν.
  Η ουσία είναι ότι η κρατική μηχανή έχει τους δικούς της νόμους και κανόνες και κανένα κοινοτικό ή άλλο ευρωπαϊκό δίκαιο μπορεί να το αλλάξει. Πάντα θα λειτουργεί με κανονισμούς «οργανωμένου εγκλήματος» σε βάρος των πολιτών.
  Τι θα αλλάξει τώρα;;; Ποιος τους πιστεύει;;;;

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.