Χάνονται ζωές με τα Μνημόνια!


Συναγερμό σημαίνει στην Ευρώπη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθώς εκτιμά ότι η οικονομική κρίση απειλεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο προσδόκιμο ζωής, αν οι κυβερνήσεις περικόψουν τις δαπάνες για την υγεία στους προϋπολογισμούς τους. Παράλληλα ο οργανισμός προειδοποιεί και για τον κίνδυνο αυτοκτονιών, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν αυξηθεί από το 2008 που ξέσπασε η οικονομική κρίση.

«Ενα πιθανό σενάριο που απειλεί την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην Ευρώπη είναι η οικονομική ή κοινωνική κρίση να συνδυαστεί με περικοπές των δαπανών στον τομέα της υγείας» εκτιμά ο ΠΟΥ σε έκθεσή του, που αναφέρεται σε 53 χώρες. Ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι, αν και η υγειονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί στην Ευρώπη, υπάρχουν μεγάλες ανισότητες από χώρα σε χώρα. «Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά πέντε χρόνια από το 1980 και το 2010 έφτασε τα 76 χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι η πρόοδος αυτή δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες» επισημαίνει η Ρίτου Σαντάνα, μια από τους εισηγητές της έκθεσης, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΠΟΥ. Το προσδόκιμο ζωής διαφέρει και ανάλογα με το φύλο:

στις γυναίκες είναι κατά μέσον όρο 80 έτη, ενώ στους άνδρες 72,5 έτη. Η ανισότητα αυτή οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις διαφορές στον τρόπο ζωής και στις δραστηριότητες ανδρών και γυναικών.

Στην Ισπανία το προσδόκιμο ζωής είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη -κατά μέσον όρο 82,2 χρόνια-, ενώ το Καζακστάν βρίσκεται στην τελευταία θέση με 68,7 χρόνια. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη (900.000.000 κάτοικοι από τη δυτική Ευρώπη στην κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ) βρίσκονται εννιά από τις 10 χώρες με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, ακόμα και αν στην ήπειρο αυτή καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος.

online-pressblog

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.