Το «βρόμικο» παιχνίδι των Γερμανών στην Κύπρο


Το «βρόμικο» παιχνίδι των Γερμανών στην Κύπρο

Στα 5,9 δισ. ευρώ η έκθεση γερμανικών τραπεζών στη Μεγαλόνησο – Γιατί η Μέρκελ τρέμει ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου

Εκτεθειμένες κατά 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι οι γερμανικές τράπεζες.

Το γεγονός αυτό αυξάνει τις πιέσεις από την πλευρά της Γερμανίας για γρήγορη διευθέτηση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις τράπεζες στην Κύπρο.

Εδώ λοιπόν ξεσκεπάζεται το «ύπουλο» παιχνίδι των Γερμανών. Όλως τυχαίως, το ποσό που απαιτεί το Eurogroup από την Κύπρο από το κούρεμα των καταθέσεων ή ό,τι άλλο θα ζητηθεί, είναι ακριβώς το ποσό που είναι εκτεθειμένες οι γερμανικές τράπεζες.

Συνεργάτες του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα κάνουν λόγο για «σενάρια συνομωσίας» που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Όμως η αλήθεια είναι πλέον ξεκάθαρη και το απροκάλυπτο παιχνίδι της Μέρκελ και του Σόιμπλε δεν μπορεί να το καλύψει ο «φίλος» τους κ. Στουρνάρας που αξίζει να υπενθυμίσουμε πως στο Eurogroupτης περασμένης Παρασκευής ψήφισε υπέρ του κουρέματος καταθέσεων στην Κύπρο.

Οι Γερμανοί λοιπόν, για να σώσουν τα κεφάλαιά τους, ακριβώς όπως συνέβη και με την περίπτωση της Ελλάδας, πιέζουν υπέρ της λήψης επώδυνων μέτρων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται σε δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel και προέρχονται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), υπερχρεωμένοι στις γερμανικές τράπεζες, εκτός από το κυπριακό κράτος, είναι επιχειρήσεις και ιδιώτες του νησιού.

Με άλλα λόγια, μη υπολογίζοντας την υψηλή έκθεση της Ρωσίας, η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής της Κύπρου μετά την Ελλάδα.

Από τα περίπου 26 δισ. ευρώ στα οποία ανέρχεται το χρέος της Κύπρου σε τράπεζες του εξωτερικού, τα 24 δισ. είναι πιστωμένα σε επιχειρήσεις ή ιδιώτες και το κυπριακό κράτος χρωστά μόλις 1,5 δισ. Όμως στην περίπτωση χρεοκοπίας της κυπριακής οικονομίας, κινδυνεύει να χαθεί το συνολικό ποσό.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αν οι στιγμές αυτές είναι τραγικές για τους Κυπρίους, για τις γερμανικές τράπεζες είναι επικίνδυνες. Τόσο ώστε να απειλείται, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, η δική τους αξιολόγηση όσο και εκείνη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Η Μέρκελ τρέμει κατάρρευση της Κύπρου

Με τις γερμανικές εκλογές να πλησιάζουν (Σεπτέμβριος 2013), ο κίνδυνος μιας κυπριακής χρεοκοπίας προκαλεί τρόμο στη Μέρκελ.

Αν και η ίδια, όπως και όλη η «παρέα των Βρυξελλών», υποστηρίζει πως δεν έχουμε ανάγκη την Κύπρο και πως εύκολα μπορούμε να την πετάξουμε εκτός Ευρωζώνης, είναι ηλίου φαεινότερο πως η καγκελάριος δεν θα ήθελε να «φορτωθεί» μια χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης που ενδεχομένως να προκαλούσε και ντόμινο στον Ευρωπαϊκό νότο.

Μία τέτοια εξέλιξη θα έπληττε το κύρος της εντός Γερμανίας και η μάχη των εκλογών του Σεπτεμβρίου θα χανόταν πολλούς μήνες πριν, μιας και θα θεωρούνταν υπεύθυνη της κατάρρευσης της Ευρωζώνης.

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.