Πού θα γίνει το επόμενο κούρεμα καταθέσεων;


Η κερκόπορτα που άνοιξε στην Κύπρο πολύ δύσκολα θα κλείσει… 

Τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, πλέον, αναφορικά με το κούρεμα των καταθέσεων, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κερκόπορτα που άνοιξε στην Κύπρο πολύ δύσκολα θα κλείσει και αυτό γιατί έχει δημιουργηθεί πλέον δεδικασμένο. Όπερ σημαίνει ότι στο εξής, οι Βρυξέλλες θα μπορούν πολύ πιο εύκολα, σε σχέση με την πρώτη φορά, να ανακοινώνουν haircuts στις καταθέσεις ανά την Ευρώπη. 

Αρκεί να σημειωθεί ότι πατώντας πάνω στο κυπριακό δεδομένο, από την Μαδρίτη άρχισαν να βγαίνουν οι πρώτοι ψίθυροι που θέλουν την εκεί κυβέρνηση να σχεδιάζει ένα μικρό κούρεμα και στις καταθέσεις των ισπανικών τραπεζών. 

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για ένα haircut της τάξης του τρία τοις χιλίοις σε όλες ανεξαιρέτως τις καταθέσεις. Δηλαδή, είτε είναι πάνω από 100.000 ευρώ είτε κάτω. 

Βεβαίως, το ποσοστό αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το αντίστοιχο της Κύπρου, όπου, ως γνωστόν, ουσιαστικά μπήκε λουκέτο σε μία τράπεζα και το κούρεμα θα ξεκινάει από 30-40%(στην Κύπρου) και θα φθάνει το 80-90%(στη Λαϊκή).

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που έγινε το πρώτο βήμα, το πιθανότερο είναι πως θα ακολουθήσει και το επόμενο. Και το μέγα ερώτημα τώρα είναι πού θα εστιάζεται γεωγραφικά και ποιους θα αφορά. Σε κάθε περίπτωση πάντως όλα δείχνουν ότι μια νέα εποχή έχει αρχίσει να διαφαίνεται και σε αυτό το μέτωπο…

Βόρεια 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.