Η Κύπρος σε απομόνωση, γερμανικά σενάρια για ευρώ δύο ταχυτήτων.


Το κυπριακό ευρώ δεν είναι πια σαν των άλλων μελών της ευρωζώνης. Το «κούρεμα» των καταθέσεων και οι ασφυκτικοί περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές που παραβιάζουν μια βασική κοινοτική ελευθερία, αυτή που αφορά την κίνηση κεφαλαίων, σηματοδοτούν στην πράξη άτυπη κατάσχεση περιουσίας, κάτι απολύτως πρωτοφανές στα ευρωπαϊκά πράγματα.

Με αυτή την έννοια, η διάσπαση της ευρωζώνης συντελείται ήδη, με την απομόνωση ενός κράτους- μέλους που βρίσκεται σε ειδικό status quo και μάλιστα χωρίς προθεσμία.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτή είναι μια πορεία χωρίς επιστροφή, αν δηλαδή η διάσπαση θα εξελίσσεται για να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή, ή αν πρόκειται για σταθμό στη διαδρομή προς την οικονομική/πολιτική ενοποίηση που για να γίνει θα έχουν προηγηθεί θεραπείες-σοκ στις χώρες με προβλήματα ελλειμμάτων και χρέους.

Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή αν έχουν δίκιο ή όχι οι «Financial Times» ή η «Nomura» που βλέπουν τη διάλυση να πλησιάζει. Αυτό που οπωσδήποτε συμβαίνει είναι ότι πλέον λαμβάνονται αποφάσεις τόσο υψηλού πολιτικού και οικονομικού ρίσκου που τα πάντα μπορεί να συμβούν εκτός προγράμματος, από ατύχημα.

e-typos.com

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.