«Θα σπάσει η αντι-τουρκική συμμαχία;»


Αμέσως μετά την είδηση της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, καθώς και τη συγνώμη από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο Τούρκος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Ντερβίς Έρογλου προέβη σε δηλώσεις.

«Ελπίζω ότι το Ισραήλ, μετά την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις με την Τουρκία, θα συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα Ζαμάν: «Καμία χώρα συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μονομερώς πρωτοβουλίες για τους πόρους υδρογονανθράκων στην παράκτια ζώνη που ανήκει σε όλους τους κατοίκους του νησιού, το Ισραήλ δεν έχει κανένα δικαίωμα να λάβει μέρος σε αυτό το τμήμα, όπως προγραμματίζουν οι Ελληνοκύπριοι».

Ο λέκτορας του πανεπιστημίου Καντίρ της Κωνσταντινούπολης, Ίμρε Ισέρι, δήλωσε: « Η συμμαχία μεταξύ του Ισραήλ και των Ελληνοκυπρίων, η οποία άρχισε μετά την ανακάλυψη του φυσικού αερίου, όλο και περισσότερο αρχίζει να μοιάζει με μια πολιτική αντι-τουρκική συμμαχία, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η απολογία του Νετανιάχου, φυσικά, έχει δημιουργήσει μια πολιτική ευκαιρία για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, αλλά εάν η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τη Χαμάς και την αντι-ισραηλινή πολιτική στην περιοχή, η αυξανόμενη θερμοκρασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου μπορεί να συνεχισθεί».

Ένας άλλος Τούρκος αναλυτής, ο καθηγητής Μενσούρ Ακγκούν, δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να επωφεληθεί από τη μοναδική θέση του- με τις καλές σχέσεις με τους Τούρκους και τους Κύπριους και να προσπαθήσει να γίνει ο μεσολαβητής για την επίλυση της κυπριακής σύγκρουσης.

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.