Κυπριακό μνημόνιο: Έρχονται μεγάλες περικοπές, φόροι και δέσμευση εσόδων φυσικού αερίου…


Το τσουνάμι της τρόικας τώρα εμπεδώνεται. Αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών, απολύσεις στο Δημόσιο, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση των μελλοντικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, προβλέπει το μνημόνιο της Κύπρου.

Συνοπτικά το μνημόνιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
1. Αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%

2. Αύξηση του φόρου σε τόκους και μερίσματα επί των συναλλαγών στο 30%

3. Αύξηση του συντελεστή του ειδικού φόρου πιστωτικών ιδρυμάτων από 0,11% να 0,15% με 25/60 των εσόδων που προορίζονται για ειδικό λογαριασμό για τοταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας

4. Αύξηση στα τέλη δημόσιων υπηρεσιών 17%

5. Αλλάζει η φορολογική κλίμακα για τα οχήματα – Έρχονται αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας με βάση το περιβάλλον.

6. Αλλάζει το συνταξιοδοτικό με αύξηση του ορίου ηλικίας (μισό έτος) κάθε 5 χρόνια από το 2017

Συγκεκριμένα, το μνημόνιο θέτει ως στόχο για την Κύπρο την εμφάνιση πρωτογενούς ελλείμματος έως 2,4% του ΑΕΠ το 2013, και κατ΄ επέκταση απαιτεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 351 εκατ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4% του ΑΕΠ έως το 2017 και η διατήρησή του στα επίπεδα αυτά στη συνέχεια.

Έτσι, ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπει το κυπριακό μνημόνιο είναι:

* Πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων.
* Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5% (από 10% που είναι σήμερα).
* Αύξηση της φορολόγησης τόκων και μερισμάτων στο 30%.

* Μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων με βάση την εξής κλίμακα: 0% για 0-1.000 ευρώ, 6,5% για 1.001-1.500 ευρώ, 8,5% για 1.501-2.000 ευρώ, 9,5% για 2.001-3.000 ευρώ, 11,5% για 3.001-4.000 ευρώ και 12,5% για ποσά άνω των 4.001 ευρώ (πρόκειται για μέτρο του 2012). Για το 2014 προβλέπεται περαιτέρω μείωση όλων των μισθών και συντάξεων κατά 3%.

* Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 5.000 έως το 2016. Αυτό θα γίνει μέσω του “παγώματος” νέων προσλήψεων, της αύξησης της κινητικότητας αλλά και της εφαρμογής ενός 4ετούς προγράμματος που θα στοχεύει στην κατάργηση τουλάχιστον 1.800 μόνιμων θέσεων.

* Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων και αύξηση του ορίου για τις μειωμένες συντάξεις κατά 6 μήνες κάθε χρόνο, ώστε να ευθυγραμμιστεί με το κανονικό όριο.

*Αποκρατικοποιήσεις ύψους τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ στο διάστημα 2013-2016.
* Αύξηση των φόρων σε τσιγάρα, ποτά και βενζίνη.
* Αύξηση του ΦΠΑ από το 17% στο 19%.
* Φορολόγηση των κερδών άνω των 5.000 ευρώ από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και το εθνικό λαχείο κατά 20%.
* Αύξηση του κόστους των δημόσιων υπηρεσιών τουλάχιστον κατά 17%.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το μνημόνιο της Κύπρου κάνει ειδική αναφορά στη διαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας, προβλέποντας μάλιστα την καθιέρωση ενός θεσμικού πλαισίου αλλά και ειδικού ταμείου, για τη διαχείριση των πόρων αυτών και των εσόδων που θα αποφέρουν.

Ειδικότερα, το μνημόνιο προδιαγράφει μια συνολική στρατηγική για τον κυπριακό ενεργειακό τομέα, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να παρουσιασθεί στην τρόικα, για να εξασφαλίσει την έγκρισή της. 

Επιπλέον, το μνημόνιο συνδέει τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες με το στόχο της εξόφλησης και μείωσης του χρέους, προφανώς ανοίγοντας το δρόμο ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν στην αποπληρωμή και των δανείων διάσωσης.

Επίσης, το μνημόνιο αφήνει ανοικτό το ζήτημα του κατώτατου μισθού, αναφέροντας ότι τυχόν αλλαγές του θα συμφωνηθούν με τους εταίρους, με βάση τις εξελίξεις στην οικονομία και την αγορά εργασίας. Και όλα αυτά με το ξεκίνημα του μνημονίου. Είναι εύκολα αντιληπτό πως η θεωρητική αύξηση του εταιρικού φόρου για παράδειγμα δεν θα πετύχει γιατί οι εταιρείες άλλες θα κλείσουν ενώ άλλες θα έχουν ζημιά με αποτέλεσμα να χρειαστούν νέα μέτρα για την κάλυψη των ποσών που αναφέρονται στο μνημόνιο.

Πηγή: offsite.com.cy
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.