Συνεννόηση και δράση!


Συνεννόηση και δράση!

Γράφει ο Νίκος Χατζηνικολάου

Μια από τις πιο σοβαρές παρενέργειες της βαθειάς οικονομικής κρίσης που πλήττει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας είναι η προϊούσα αποδυνάμωση της διεθνούς της θέσης, η απομείωση δηλαδή της επιρροής και των ερεισμάτων της στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή και κατά συνέπεια η αύξηση του κινδύνου να υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στα κρίσιμα, ανοικτά μέτωπα των εθνικών μας θεμάτων. Η πρόσφατη μάλιστα κυπριακή τραγωδία έρχεται τώρα να επιβαρύνει και να φορτίσει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα έντονης ανησυχίας και αγωνίας, που ήδη υπήρχε στην Ελλάδα για την επόμενη μέρα των σχέσεών μας με την Τουρκία, τα Σκόπια και τους άλλους βόρειους γείτονές μας. Και βέβαια οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου, για το θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεγαλόνησο, αποκάλυψαν πλήρως τις τουρκικές προθέσεις.

 

Η ΑΓΚΥΡΑ  έσπευσε κατά τρόπο προκλητικό και ωμά εκβιαστικό να «αξιοποιήσει» την εξαιρετικά ευνοϊκή για την ίδια συγκυρία της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος στη Λευκωσία και να ζητήσει μοιρασιά του κυπριακού «θησαυρού», βάζοντας για πρώτη φορά επίσημα στο τραπέζι όχι μόνο σενάρια λύσεων τύπου Ανάν, αλλά ακόμη και θέμα οριστικής διχοτόμησης του νησιού και δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών. Παράλληλα, είναι γνωστή η επιθετική τακτική που έχει επιλεγεί από την Τουρκία και σε ό,τι αφορά την ελληνική ΑΟΖ και ιδίως τον θαλάσσιο χώρο νότια του Καστελόριζου. Οι γείτονές μας προφανώς νοιώθουν αυτή την περίοδο, υπό την αδιαμφισβήτητη ηγεσία του Ερντογάν, εξαιρετικά ισχυροί απέναντι σε μια κοινωνικά ταλαιπωρημένη, πολιτικά διχασμένη και οικονομικά καθημαγμένη Ελλάδα και επιχειρούν να επιβάλουν τις λύσεις που τους συμφέρουν, αδιαφορώντας παντελώς για το διεθνές δίκαιο.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  έχει ανοίξει την «όρεξη» της Τουρκίας και στη Θράκη. Είναι κοινό μυστικό ότι διάφορα παράκεντρα ημιεπίσημης προπαγάνδας της Αγκυρας οργιάζουν στη Ροδόπη και στην Ξάνθη απεργαζόμενα σενάρια αποσταθεροποίησης των τοπικών κοινωνιών και δορυφοροποίησης των πολυεθνικών μουσουλμανικών πληθυσμών που ζουν στην περιοχή. Παράλληλα, πραγματοποιούν μια καλά οργανωμένη διεθνή εκστρατεία δυσφήμησης του ελληνικού κράτους, μιλώντας για δήθεν καταπίεση και προβάλλοντας μια κατασκευασμένη, άθλια εικόνα, στηριγμένη μόνο στο ψεύδος και στο μίσος, αποσκοπώντας μεσοπρόθεσμα στη δημιουργία θρακικού ζητήματος. Και βέβαια οι Τούρκοι πολύ συχνά συνεργάζονται στην ανθελληνική τους προπαγάνδα με τους διεθνείς πυρήνες των Σκοπιανών, που επίσης «διαπρέπουν» τον τελευταίο καιρό στην κατασυκοφάντηση της χώρας μας ανά τον κόσμο, με αλυτρωτικά συνθήματα και ιστορικές «κατασκευές».

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ  ότι απέναντι σε αυτή την απροκάλυπτη και κλιμακούμενη επίθεση η φτωχή Ελλάδα της κρίσης, η Ελλάδα της ύφεσης και της ανεργίας πρέπει τώρα να βρει τον τρόπο όχι μόνο να αμυνθεί, αλλά και να αντεπιτεθεί. Διαφορετικά οι εξελίξεις σε όλα τα ανοικτά μέτωπα των εθνικών μας θεμάτων θα είναι δραματικές. Και θα υπονομεύσουν μόνιμα, οριστικά και αμετάκλητα την πορεία της χώρας. Οι πολιτικοί μας ταγοί οφείλουν, λοιπόν, χωρίς χρονοτριβή να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και να συνεννοηθούν. Οφείλουν να χαράξουν από κοινού μια έξυπνη, αποτελεσματική και προσαρμοσμένη στα δεδομένα της κρίσης εθνική στρατηγική για την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας και για την αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χρέος να συγκαλέσει τάχιστα σύσκεψη με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, για τα εθνικά μας θέματα, ώστε να υπάρξει ένα ελάχιστο πλαίσιο συμφωνίας, για τις επόμενες κινήσεις της χώρας μας στη διεθνή σκακιέρα. Τα σύννεφα έχουν αρχίσει να μαζεύονται απειλητικά στον ορίζοντα… Απαιτείται επειγόντως δράση!

enikos.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.