Κυπριακό και κοιτάσματα στην ατζέντα της Άγκυρας


cyprus-turkeyΗ οικονομική επίθεση στην Κύπρο ανοίγει την όρεξη στην τουρκική διπλωματία που ποτέ δεν κοιμάται…

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, βλέπει στην χρηματοπιστωτική κρίση του νησιού μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον τερματισμό της διχοτόμησης.

Η κρίση «θα πρέπει να ειδωθεί ως μια σημαντική ευκαιρία (…) επειδή στην περίπτωση επανένωσης της νήσου θα υπάρχουν μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες. Και αν συνυπολογίσουμε την δυνατότητα για συνεργασία με την Τουρκία και την Ελλάδα, αυτό θα ήταν ακόμη σπουδαιότερο», δήλωσε ο Γκιούλ κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Λιθουανία.

Η Άγκυρα δεν μένει μόνο εκεί. Σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την συγκυρία με το Ισραήλ και επανέρχεται στις προτάσεις της σε σχέση με την μεταφορά ισραηλινού και κυπριακού πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε, όπως δημοσιεύει σε άρθρο της η Ηurriyet Daily News, ότι η Tουρκία δεν είναι αδιάφορη στις αποφάσεις του Ισραήλ και της – όπως την αναφέρει – «Νότιας Κύπρου», σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και τη μεταφορά τους στις διεθνείς αγορές, δεδομένου, όπως ισχυρίζεται, η μεταφορά τους είναι εφικτή μόνο μέσω Τουρκίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή δεν επιλεγεί ο δρόμος της Τουρκίας, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Γιλντίζ, αυξάνεται το κόστος μεταφοράς των ενεργειακών αποθεμάτων προς τις διεθνείς αγορές. Στην αγγλόγλωσση εφημερίδα αναφέρεται ότι Τουρκία ήδη επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την μεταφορά αερίου από την Κασπία στη δυτική επαρχία της Σμύρνης, το οποίο προαγάγει την Τουρκία σε ενεργειακό κόμβο.

pygmi.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.