Λίμνες στην καρδιά της ερήμου


λιμνη στην ερημοΟι Ounianga Lakes είναι ένα σύμπλεγμα 18 λιμνών που βρίσκονται στην καρδιά της ερήμου Σαχάρας, σε μια εξαιρετικά άνυδρη περιοχή στο βόρειο Τσαντ, όπου οι μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις είναι όχι περισσότερο από 2 mm.

Η διατήρησή τους εξαρτάται από τον όγκο των νερών που υπάρχουν «αποθηκευμένα» υπόγεια της ερήμου και έπεσαν στην περιοχή αυτή κατά τους αρχαίους χρόνους, όταν το κλίμα της Σαχάρας ήταν πολύ πιο υγρό από ό, τι είναι σήμερα.

Χάρη στην υπόγεια αυτή κοίτη εξακολουθεί να υπάρχει αρκετό νερό στη λίμνη, παρά το γεγονός ότι σήμερα επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και δυνατοί άνεμοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.λιμνη στην ερημο 2

Πρόκειται για το μοναδικό στον κόσμο υπόγειο υδρολογικό σύστημα που υπάρχει σε ένα τέτοιο άγονο και ερημικό περιβάλλον. Μάλιστα, η περιοχή αυτή συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, «χιλιάδες χρόνια πριν, η περιοχή ήταν μια ενιαία μεγάλη λίμνη, ενώ με την πάροδο των χρόνων το κλίμα άλλαξε και η λίμνη συρρικνώθηκε. Επιπλέον, μεγάλοι όγκοι άμμου χώρισαν τη μεγάλη αυτή λίμνη σε πολλές μικρότερες. Οι 18 λίμνες είναι αυτές που παραμένουν εκεί σήμερα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο».

pygmi.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.