Να διοριστεί εθνικός διαπραγματευτής


Stournaras-Thomsen01

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να τερματιστεί αυτό το «πηγαινέλα» των επικεφαλής της τρόικας από υπουργείο σε υπουργείο, δικαιώθηκαν για ακόμη μία φορά. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι επιβάλλεται ο ορισμός «εθνικού διαπραγματευτή», ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με τις συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών. Θα ήταν ευχής έργο εάν η διαπραγμάτευση διεξαγόταν στις Βρυξέλλες, στο κτίριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας, και όχι στην Αθήνα.

Γίναμε μάρτυρες της επανάληψης του ίδιου «δράματος» και στην επιθεώρηση του Μαρτίου, και τα ίδια και τα αυτά συμβαίνουν και κατά την επιστροφή των «επιθεωρητών». Συσκέψεις επί συσκέψεων, απειλές, εκβιασμοί και στο τέλος θα πληρώσει και πάλι ο λαός. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τους εκπροσώπους των δανειστών αλλά και τους δικούς μας υπουργούς. Οι πρώτοι παίζουν το βιολί, οι δεύτεροι χορεύουν στον ρυθμό των δανειστών και ενώ όλοι γνωρίζουμε πως στο τέλος θα κερδίσει η τρόικα, αναλωνόμαστε -και περισσότερο όλων οι δημοσιογράφοι- στην αναζήτηση λέξεων που θα περιγράψουν την κατάσταση. Το χειρότερο όλων που συμβαίνει είναι ότι στη διάρκεια της επιθεώρησης «δεν κουνιέται φύλλο», υπό την έννοια ότι δεν εργάζεται κανείς για την υλοποίηση του Προγράμματος, επειδή πρέπει οι πάντες να ασχοληθούν με τους δανειστές.

Ενώ εάν ο πρωθυπουργός διόριζε έναν «εθνικό διαπραγματευτή», θα αποφεύγαμε όλο αυτό το παζάρι που διεξάγεται ανά τρίμηνο και το οποίο τραυματίζει την αξιοπιστία του κ. Σαμαρά και των αρμοδίων υπουργών και ερεθίζει και εκνευρίζει την κοινωνία, που νιώθει την ταπείνωση που επιβάλλουν οι δανειστές. Ο διορισμός «εθνικού διαπραγματευτή» αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να ενισχύσει τον θεσμό του αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ούτως ώστε αυτός, όποιος και αν είναι, να έχει δικαίωμα -κατόπιν εντολών του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών- να προετοιμάζει το έδαφος πριν από την επιθεώρηση. Αυτό που συμβαίνει τώρα, ειδικά η έλλειψη ακόμα και της στοιχειώδους ενημέρωσης πριν τις επιθεωρήσεις, δεν βοηθά την ελληνική υπόθεση. Αντιθέτως, την περιπλέκει και στέλνει λάθος μηνύματα στους δανειστές.

ethnos.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.