Όταν οι ήρωες πολεμούσαν σαν Έλληνες


Αρχές του 1941: Οι χιτλερικές ορδές έχουν καθυποτάξει σχεδόν ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη με τη στρατηγική του κεραυνοβόλου πολέμου. Μετά την παταγώδη αποτυχία των Ιταλών συμμάχων τους να κάμψουν την αντίσταση των Ελλήνων, έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο «Μαρίτα», την εισβολή και την κατάκτηση της Ελλάδας. Το ορεινό ανάγλυφο της περιοχής, οι στρατηγικά επιλεγμένες θέσεις των αμυνόμενων αλλά και η αποφασιστικότητα τους διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αποτυχία των Γερμανών να κυριεύσουν διά των όπλων το Ρούπελ κα άλλα οχυρά της «Γραμμής Μεταξά». Η αντίσταση που αντιμετώπισαν από τους Ελληνες ήταν λυσσαλέα. Παρά την υπεροπλία και την καθολική αεροπορική υπεροχή τους, οι επιτυχίες των Γερμανών ήταν αμελητέες.

Η Μάχη των Οχυρών

Τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου ξεκινάει το γερμανικό σφυροκόπημα στο σύμπλεγμα των οχυρών που βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της χώρας. Ανάμεσά τους το Ρούπελ ή Ρουπέλιον, όπως ανέφερται σε βυζαντινά χρονογραφήματα του 130ου αιώνα.

Το οχυρό βρίσκεται στο όρος Αγκιστρο, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, με τον Στρυμόνα να κυλάει στους πρόποδές του.

«…Αν και κράτησε λίγες μόνο ημέρες, χαρακτηρίστηκε ως παράδειγμα θάρρους, ηρωισμού, αυτοθυσίας και ως μία από τις λαμπρότερες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας» αναφέρει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Ηλίας Κοτρίδης, ο οποίος διετέλεσε διοικητής του Ρούπελ από το 1944 μέχρι το 1997.

«Τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται»

Σήμερα τίποτα σχεδόν δεν προδίδει τις δραματικές στιγμές που βίωσαν οι υπερασπιστές του Ρούπελ, οι οποίοι κατάφεραν να αποκρούσουν τους Γερμανούς και να κρατήσουν το οχυρό απόρθητο, μέχρι τη συνθηκολόγηση των ελληνικών στρατευμάτων της Μακεδονίας και της Θράκης. «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται», απάντησε ο διοικητής του, ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος, όταν οι Γερμανοί ζήτησαν την υποστολή της σημαίας του οχυρού.

Πηγή

Περὶ τοῦ/τῆς: seekandfound

Clever people talks about ideas. Medium people about facts. And Idiots about people.
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.