Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ… ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΤΙΣΜΑ!


20130406-133603.jpgΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Φαίνεται πως η νεοοθωμανική μανία που έχει ενσκήψει τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία θα μας επιφυλάσσει συνεχώς και νέες εκπλήξεις. Έτσι, αφού βαπτίσαν τουρκικό τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και έκαναν …Τούρκους τους αρχαίους φιλοσόφους, τώρα προχώρησαν και στο Βυζάντιο και σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις τους, η αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης είναι… τουρκικό κτίσμα.

Όπως αποκαλύπτει στην μηνιαία τουρκική επιθεώρηση Ιστορίας και Πολιτισμού, «Yedikta Dergisi», τεύχος Απριλίου 2013, ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης, Suphi Saatçi, το σημερινό κτίσμα της αγίας Σοφίας δεν είναι βυζαντινό αλλά… δημιούργημα του γνωστού Οθωμανού αρχιτέκτονα, Mimar Sinan, στον οποίο οφείλονται πολλά μουσουλμανικά κτίσματα σε όλη την Βαλκανική χερσόνησο. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Τούρκος καθηγητής, αν δεν υπήρχε ο φημισμένος Mimar Sinan σήμερα δεν θα υπήρχε η αγία Σοφία που δεσπόζει σε όλη την παλιά Κωνσταντινούπολη. Οι πρωτοφανείς αυτοί ισχυρισμοί του Τούρκου καθηγητή, έχουν προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στην Τουρκία και πολλές εφημερίδες όπως η μεγάλης
κυκλοφορίας, Sabah, αναδημοσίευσε την είδηση με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Ayasofya hakkında şok iddia», δηλαδή, «Ισχυρισμός σοκ σχετικά με την αγία Σοφία».

Ο Suphi Saatçi στηρίζει τις παραλογές απόψεις του στην υπόθεση ότι κατά την διάρκεια της οθωμανικής περιόδου ο τρούλος της αγίας Σοφίας είχε πάθει σοβαρές ζημίες και είχε καταρρεύσει από κάποιο σεισμό. Μετά την κατάρρευση, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς. ο Mimar Sinan με ένα μεγάλο γκρουπ από βοηθούς αρχιτέκτονες ξανάκτισε τον ναό και από τότε η αγία Σοφία έχει την οθωμανική σφραγίδα του μεγάλου αυτού αρχιτέκτονα. Μονό που ακόμα και σε αυτούς τους παραλόγους ισχυρισμούς που παρουσιάζουν την αγία Σοφία σαν οθωμανικό κτίσμα, ξεχνούν να μας αναφέρουν ότι ο περίφημος Mimar Sinan είχε χριστιανική καταγωγή, κατά άλλους από ελληνορθόδοξη οικογένεια της Καππαδοκίας και κατά άλλους από Αρμένιους .

Οι τούρκικοι αυτοί ισχυρισμοί προσχωρούν και σε σύγκριση της αγίας Σοφίας με το περίφημο τζαμί Σουλειμανιέ, που κτίστηκε απ τον Mimar Sinan την περίοδο του περίφημου Σουλειμαν του Μεγαλοπρεπή για να βγάλουν το συμπέρασμα ότι η ομοιότητα των τρούλων… αποδεικνύει την ορθότητα των απόψεων τους. Έτσι, σύμφωνα με την τουρκική επιθεώρηση, η αγία Σοφία δεν είναι ένα αθάνατο ελληνορθόδοξο βυζαντινό αρχιτεκτονικό κληροδότημα, αλλά καθαρά ένα οθωμανικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα

Να προσθέσουμε σε όλη αυτή την νεοοθωμανική «λαίλαπα» και ένα άλλο χαρακτηριστικό επεισόδιο. Στις 14 Μαρτίου του 2012, δηλαδή πριν από ένα χρόνο περίπου, στην πόλη της Μούγλας, που βρίσκετε απέναντι από την Ρόδο, στην νοτιοδυτική Τουρκία, έγιναν παρουσία όλων των τοπικών αρχών με μια μεγαλύτερη τελετή τα αποκαλυπτήρια του … «Τούρκου» φιλοσόφου και επιστήμονα, Ιπποκράτη, ο οποίος, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, ήταν «άνθρωπος του Αιγαίου», τουρκικής καταγωγής.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν στα πλαίσια των « έργων των θεματικών πάρκων» του δήμου Μούγλας. Μιλώντας κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων ο δήμαρχος της Μούγλας, Osman Gürün, τόνισε ότι ο Ιπποκράτης ως γιατρός, από το 460 π. Χ. έθεσε τα θεμέλια των ιατρικών κανόνων και επεσήμανε τη σημασία του επαγγέλματος της ιατρικής επιστήμης που εμπνέεται από την ευθύνη και την ηθική. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι μετά το άγαλμα του Ηροδότου, (και αυτός… Τούρκος), που αναγέρθηκε σε άλλο πάρκο, σήμερα, αποκαλύπτεται το άγαλμα του Ιπποκράτη, για να αναδειχθούν οι τουρκικής καταγωγής άνθρωποι του Αιγαίου που από την αρχαιότητα έδειξαν στον κόσμο τις οικουμενικές αξίες.

Έχετε να πείτε τίποτα ;;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

olympia.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ… ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΤΙΣΜΑ!

 1. Δεν βρέθηκε κανείς να ρωτήσει τον κύριο καθηγητή, αφού όλοι αυτοί οι αρχαίοι από το Αιγαίο ήταν τούρκοι, σε ποια γλώσσα μιλούσαν και έγραφαν;;; Και γιατί οι επίγονοι σημερινοί δεν φρόντισαν να κρατήσουν σαν παρακαταθήκη και αποδεικτικό στοιχείο τη γλώσσα αυτή;;
  Στην αρχαία Έφεσο, υπάρχει μια ελληνική επιγραφή σε μαρμάρινη πλάκα που λέει : ¨Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΙΑΤΡΟΝ ΕΤΙΜΗΣΕΝ”.
  Μήπως γνωρίζει ο κύριος καθηγητής να τη μεταφράσει στα τούρκικα;;;
  Μπορείς εύκολα να καπηλεύεσαι εφευρέσεις, αλλά είναι κομμάτι δύσκολο να καπηλευθείς ιστορία και πολιτισμό που δεν σου ανήκει, επειδή δεν έχεις.

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ Δημήτρης Στεργιούλης γράφει:

  “Και η κοσκινολύ τον άντρα της με τους πραματευτάδες”
  του Δημήτρη Στεργιούλη
  Επίτιμου Διευθυντή
  2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου
  ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ

  Λίαν προσφάτως οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι ο Ναός της Αγίας Σοφίας είναι τουρκικό κατασκεύασμα. Επίσης κατά το παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο είδαν το φως της δημοσιότητας και άλλοι εξωφρενικοί ισχυρισμοί.
  Κατ’ αυτόυς ο ΄λΟμηρος, ο Ηρόδοτος, ο Θαλής, ο Ιπποκράτης είναι Τούρκοι. Επίσης και η Ολυμπιακή φλόγα έχει τουρκική προέλευση κατά τον Ερντογάν.
  Σε λίγο θα μας πουν ότι και ο Παρθενώνας είναι τουρκικό κατασκεύασμα και πως τουρκικς καταγωγής είναι και οι Σωκρτάτης, ο Αριστοτέλης και ο Πλάτων.Θα οικειοποιούνταν και τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά αυτόν τον άφησδαν για τους Σκοπιανοιύς.
  Να μην παραξενευτούμε όταν δούμε τους Τούρκους να ισχυρίζονται ότι στο Μαραθώνα, στις Θερμοπύλες , στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές οι Πέρσες κατατροπώθηκαν από τους Τούρκους.
  Πάντως ό,τι και να ισχυρίζονται οι μεμέτηδες γεγονός , ιστορικά τεκμηριωμένο. είναι έρνα.
  Στις δέλτους της ιστορίας , από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, πιο βάρβαρος και οπισθοδρομικός λαός από τον τουρκικό δεν υπάρχει. Πιο οπισθοδρομικός και απολίτιστος λαός επί τησ γηςε από κτίσεως κόσμου ίσαμε σήμερα δεν υφίσταται. Δεν έχουν να παρουσιάσουν ως λαός καμία διακρίση στις τέχνες, στον πολιτισμό, στα γράμματα.Ο Χικμέτ, που δεν ήταν τουρκιοκής καταγωγής τα έψαλε με τον τρόπο του στους συντοπίτες του.
  Όπου πέρασε Τούκου ποδάρι δεν “ξαναφύτρωσε χορτάρι” για αιώνες. Λαός αιμοδιψής, άρπαγας, άφιλος, βάρβαρος, κτηνώδης λαός. Λαός με ζωώδη ορμένφυτα πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως εκδηλούμενα, λαός βρώμικος, ύπουλος, καταχθόνιος, επίβουλος, εκδικητικός. Λαός απαίδευτος,
  ανελεύθερος. Λαός αγελέος. Η παγκόσμια ιοστορία δεν έχει αφιερώσει ούτε μισή σελίδα που να μιλά κολακευτικά για τουςε τούρκους. Όσον αφορά στην ιστορία του πολιτισμού σ΄αυτ΄λη ούτε καν καταφράφεται η λέξη τούρκος. Τούρκος και πολιτισμός είναι λέξεις ασύμβατες.
  Οι ιθύνοντες αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά, γι’ αυτό και προσπαθόθν να τουρκοποιήσουν τους Έλληνες φιλοσόφους, ποντάροντας ότι μόνον κατ’ αυτόν τον τρόπο θα βγούν από το τέναγος της βαρβαρότητας, και επειδή υπάρχουν και αφελείς θα γίνουν πιστευτοί.
  Επιμύθιον του παρόντος:
  “Τούρκοι διαβήκαν , χαλασμ’όςε, θάνατος πέρα ως πέρα”

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.