Κατάθεση-βόμβα για τον Καραμανλή


Κατάθεση-βόμβα για τον Καραμανλή

Της ΛΩΡΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Κατάθεση-βόμβα πρώην υπουργού της Ν.Δ. για την υπόθεση Καραμανλή φέρνει στο φως η Realnews. Πρόκειται για κατάθεση η οποία αποκαλύπτει τις πιέσεις που δεχόταν η ελληνική κυβέρνηση το 2008 για τον αγωγό South Stream.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω υπουργός κατέθεσε τον Ιανουάριο του 2013 στον ειδικό ανακριτή Δημήτρη Φούκα, ο οποίος φέρεται να βρίσκει κοινά «ίχνη» στην υπόθεση των υποκλοπών και στην υπόθεση του σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της τότε κυβέρνησης.

Ο εν λόγω υπουργός μετέφερε στον ανακριτή τις πιέσεις που δέχθηκε από τον Αμερικανό πρέσβη τον Μάρτιο του 2008, λίγο πριν υπογραφεί η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας για τον αγωγό South Stream. Δεν επρόκειτο για ευθεία απειλή, αλλά για έναν έντονο σκεπτικισμό σχετικά με την ενεργειακή διείσδυση της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Μοχλός πίεσης, ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Βερν Σπέκχαρντ, ο οποίος υπηρέτησε στην Αθήνα από το 2007 μέχρι το 2010. Σε μία από τις πολλές επισκέψεις του στο αρμόδιο υπουργείο ο Σπέκχαρντ φέρεται να εξέφρασε τη δυσφορία των ΗΠΑ για τον ρωσικό αγωγό. «Καλό θα είναι να μην ενισχυθεί ο ενεργειακός ρόλος της Ρωσίας στην Ελλάδα, γιατί θίγονται ύψιστα συμφέροντα», είπε ορθά κοφτά ο Αμερικανός πρέσβης.

Στο διαδίκτυο καταγράφονται καθαρά οι πιέσεις που δέχθηκε ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας. Στον ανακριτή κατέθεσαν αρκετοί πρώην υπουργοί, όπως και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ. Ανάμεσά τους ο διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής, ο αρμόδιος υποδιοικητής της ΕΥΠ, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Χρήστος Φώλιας κ.ά.

enikos.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.