Οι Έλληνες εφοπλιστές πάλι τη «βγάζουν καθαρή»


Οι Έλληνες εφοπλιστές πάλι τη «βγάζουν καθαρή»

Η φυγή κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες πριν το «κούρεμα» και η φορολογική ασυλία

Μπορεί ο κυπριακός λαός να υποχρεώθηκε να υπομείνει τα σκληρά μέτρα του Βερολίνου και να κουρεύτηκαν οι αποταμιεύσεις του ή εδώ και καιρό οι Έλληνες πολίτες να βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά με τα σκληρά μέτρα λιτότητας της τρόικας, όμως μια κατηγορία πολιτών μένει αλώβητη: οι Έλληνες εφοπλιστές.

Ο διεθνής Τύπος είχε ήδη ασχοληθεί με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι έμεναν προκλητικά στο απυρόβλητο από τα σκληρά μέτρα που επέβαλλε η τρικομματική κυβέρνηση σε όλο τον ελληνικό λαό. Η ελληνική ναυτιλία είναι ο μόνος οικονομικός τομέας της Ελλάδας, που μπορεί να χαρακτηριστεί «παγκόσμιας κλάσης», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung». Όμως, οι Έλληνεςεφοπλιστές το καταφέρνουν πληρώνοντας μηδενικούς φόρους και έχοντας προνομιακή πληροφόρηση σε κρίσιμες στιγμές, όπως πριν το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο.

Η φυγή των κεφαλαίων ναυτιλιακών επιχειρήσεων στο πρώτο μισό του μήνα Μαρτίου δεν ήταν τυχαία, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», αναφερόμενο στη σχετική λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας στην Κύπρο. Η λίστα περιείχε 132 εταιρείες, που γλίτωσαν εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμούς, ελάχιστες ημέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες εφοπλιστέςχωρίς καμία πατριωτική συνείδηση, επέλεξαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους κυρίως σε σκανδιναβικές τράπεζες. Η μερίδα του λέοντος φέρεται να αποταμιεύτηκε στη μεγάλη νορβηγική τράπεζα DNB, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο δανέζικο Τύπο.

Κόλαφος όμως για τους εφοπλιστές είναι και οι αναφορές σχετικά με τη φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν στην Ελλάδα. «Μοιάζει εντελώς ακατανόητο σε μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, να μένει ανέγγιχτη μια εξαιρετικότερη» πηγή φορολογικών εσόδων. Σε κάθε νύξη για «συμβολή» των εφοπλιστών σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, η απειλή από τους «πατριώτες» της θάλασσας είναι συγκεκριμένη: όπως παίρνουν τα χρήματά τους από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες με ευνοϊκούς όρους, έτσι αλλάζουν και τις σημαίες στα πλοία τους, εν μία νυκτί.

Γίνονται, έτσι, αιτία να χλευάζεται η Ελλάδα για μία ακόμα φορά στα ξένα μέσα ενημέρωσης, αντί να συμβάλλουν στην αντιστροφή της εικόνας της χώρας. «Οι σύγχρονοι απόγονοι των Αργοναυτών ελέγχουν περισσότερο από 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, παντρεύονται χήρες πρώην προέδρων των ΗΠΑ και γίνονται πρωτοσέλιδα όταν χαϊδεύονται με την Πάρις Χίλτον», σημειώνει ειρωνικά η«Sueddeutsche Zeitung».

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Οι Έλληνες εφοπλιστές πάλι τη «βγάζουν καθαρή»

  1. Ὁ/ἡ kynovoylio γράφει:

    Ας μην ξεχνάμε πως η οικονομική καταγωγή των εφοπλιστών, που καθορίστηκε από την κοινωνική τους θέση σε διαφορετικές βεβαίως περιόδους, ήταν θέση και καταγωγή ξεπεσμένων εμπόρων ή βοηθητικών τις ναυτιλιακές εργασίες με μικρές πλωτές ιδιοκτησίες. Απ[ο μικρά καϊκια μέχρι ένα με δύο μαούνες.
    Απο την μια η περίοδος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τα προνόμια στους Έλληνες πλοιοκτήτες – εμπόρους, απο την άλλη ο μαυραγοριτισμός στην Κατοχή απο το Γ’ Ράιχ και τον “πρόγονο” της Μέρκελ, Χίτλερ, καθώς και η μετέπειτα πολιτική συγκρότηση του μετεμφυλιακού Ελληνικού Κράτους, βοήθησαν και διαπαιδαγώγησαν μια σπείρα εγκληματιών και συμμοριτών να αποκτήσουν θαλασσοπνίγοντας στρατιές ναυτεργατών Ελλήνων όλα τα εχέγγυα ενός Αλ Καπόνε των πέντε θαλασσών.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.