Οι σκιές του PikaDon.


γραφει ο αρισταρχος

“Η διαφορά ανάμεσα στην ηλιθιότητα και στην ευφυΐα είναι ότι η δεύτερη έχει όρια” A. Einstein

Και η βόμβα τι ήτανε; Η συνισταμένη των δύο;

pikadon6 Αυγούστου του 1945. Το ιπτάμενο τετρακινητήριο φρούριο Μπόϊνγκ Β-29, το ένα από τα 3.790 που πετούσε η Αμερική κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με πλήρωμα δώδεκα άντρες και όνομα “Enola Gay”αυτό της μητέρας του κυβερνήτη Τίμπετς πρώην προσωπικού πιλότου του Ν.Αϊζενχάουερ απογειώνεται από τη βάση Τινιάν στα νησιά Μαριάνες με κατεύθυνση την Ιαπωνία. Στην κοιλιά του έχει φορτωμένη μια βόμβα 4.400κιλών με γόμωση τέσσερα μπλοκ ουρανίου 235 βάρους μόλις 62,28 κιλών και φέρει το αστείο όνομα “Little boy”!

Είναι η πρώτη φορά που θα ριφθεί τέτοια βόμβα σε κατοικημένη περιοχή. Μέχρι τότε έγινε μία δοκιμαστική ρίψη στην έρημο του Νέου Μεξικού και τα αποτελέσματα ήταν τέτοια, πέραν αυτών που φαντάζονταν οι κατασκευαστές. Μια αποκάλυψη για τις τρομακτικές δυνάμεις τις οποίες το θηρίο, ο άνθρωπος, θα προσπαθούσε να χαλιναγωγήσει.  Έγιναν πολλές προτάσεις για την ρίψη, μέχρι και για επίδειξη. Αλλά η αποφασιστική δήλωση του πατέρα της βόμβας στο σχέδιο Μανχάτταν του Oppenheimer, “στην έρημο η καταστροφή είναι μηδέν” έδειξε αίμα, ζήτησε Ιφιγένεια, έψαξε για Ισαάκ. Και το βρήκε βοηθούντος και του καιρού στην πόλη της Χιροσίμα των 400.000 ψυχών! Να σκεφτεί κανείς πως η βόμβα  μεταφέρθηκε από Σαν Φραντσίσκο στο Τινιάν με το καταδρομικό “Ινδιανάπολις” και το οποίο παρακολουθούνταν από ένα Ιαπωνικό υποβρύχιο και το οποίο τελικά  το καταβύθισε αλλά με καθυστέρηση ενός μήνα. Αν το βύθιζε τότε που μετέφερε την βόμβα ίσως να άλλαζε κάποια πράγματα στην ροή των γεγονότων  του χρόνου. Όλοι, Θεοί και άνθρωποι, έπαιξαν τον ρόλο τους για τον Αρμαγεδδώνα που θα βίωναν οι ανυποψίαστοι κάτοικοι σ’ αυτή την ήρεμη πόλη .

 Είναι καλοκαίρι και η πτήση γίνεται χαμηλά για να μην υπάρξει ατύχημα με τα  πάρα πολλά Β-29 που γυρίζουν από βομβαρδισμούς. Παρ’ όλα αυτά, όλα δείχνουν πανέμορφα από ψηλά στο πρωινό ξύπνημα.  Τρία αεροπλάνα μετεωρολογικά ήλεγξαν τον καιρό στις τρεις υποψήφιες πόλεις και τελικά υπέδειξαν, στόχευσαν την Χιροσίμα. Αυτή η πόλη επελέγει για την πρώτη ρίψη. Γι αυτό και έγινε και πιο γνωστή . Αν και με λιγότερα θύματα το Ναγκασάκι (80.000 ψυχές) έπαθε τα ίδια με την Χιροσίμα. Η Τρίτη πόλη Κοκούρα την γλύτωσε δυό φορές λόγω… καιρού!  Δύο επιλογές , δύο κοινωνίες ανθρώπων καταδικασμένες να ζήσουν την κόλαση για το καλό της… ειρήνης. Χιροσίμα, βομβαρδισμός με βόμβα ουρανίου 235 και Ναγκασάκι με βόμβα πλουτωνίου. Ευλογημένες από την εκκλησία και με τον λόγο του Τρούμαν να βάζει στο τέλος και το μερίδιο του Θεού σ’ αυτή την απάνθρωπη απόφαση “…τους ώμους μας βαραίνει τεράστια ευθύνη. Ευχαριστούμε τον Θεό διότι είμεθα εμείς και όχι ο εχθρός που την φέρομεν… ”

pikadon2Το τεράστιο Μπόϊνγκ Β29 φτάνει πάνω από την σαν εξαδακτυλική παλάμη ανυποψίαστη ηλιόλουστη Χιροσίμα ακριβώς στις 8 και 10 το πρωί. Εντοπίζεται ο στόχος πάνω στην γέφυρα του ποταμού Ότα στο κέντρο της πόλης ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία και η βαριά βόμβα αφήνεται από τις λαβές της σφυρίζοντας για να ακολουθήσει την αδράνεια και να φύγει γρήγορα προς το έδαφος για να αναπτύξει βαρυτική ταχύτητα πάνω από τον ήχο. Και κει στα 600περίπου μέτρα πάνω από το έδαφος στις 8:16:08 οι τέσσερις ραδιενεργοί ράβδοι θα πέσουν με φοβερή ταχύτητα η μια πάνω στην άλλη για να σχηματιστεί η κρίσιμη μάζα που στο φανταστικό χρόνο του ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου θα διασπάσει τα άτομα 62.28 κιλά ουρανίου και θα απελευθερώσει αστρικές δυνάμεις γνωστές μόνο πάνω σε μια εξίσωση του Αϊνστάϊν Ε=mc2. Σε χρόνο μηδέν φώτισε ένας τεχνητός ήλιος που η θερμοκρασία του ξεπέρασε για ένα ελάχιστο της στιγμής τα 20 εκατομύρια βαθμούς και μέσα σ’ αυτό το ελάχιστο της στιγμής επεκτάθηκε στο ένα χιλιόμετρο κατεβάζοντας την θερμοκρασία  στους 300.000 βαθμούς. Ότι υπήρχε σ’ αυτή την σφαίρα πέρασε στην πλήρη ανυπαρξία. Οι Γιαπωνέζοι λένε αυτή την λάμψη “pikadon”(αστραπόβροντο). Ακαριαία χάθηκαν 30.000 ανθρώπινες ψυχές. Και ήταν οι τυχεροί στην ατυχία τους γιατί οι πέραν αυτής της απόστασης του ενός χιλιομέτρου έλιωναν κυριολεκτικά σαν κεριά. Όσους άγγιζε η ανάσα του pikadon πέθαιναν οδυνηρά. Αμέσως ακολουθεί ένας θερμός αέρας με ταχύτητα 800χιλιόμετρα την ώρα και παρασύρει μέχρι την στρατόσφαιρα ότι βρει στο θανάσιμο πέρασμά του. Τώρα η υγρασία μετουσιώθηκε σε μορφή μανιταριού με πορφυρά και χρυσά χρώματα στροβιλίζοντας μέχρι τα 16χιλιόμετρα  κουβαλώντας ότι έβρισκε από το κολαστήριο που δημιούργησε το pikadon . Θα ακολουθήσει η ραδιενέργεια ύπουλη και σιωπηλή. Θα καταστρέψει ότι οργανικό αγκαλιάσει και θα αποτελειώσει ότι από τύχη στάθηκε ορθό.

Ο ποταμός βράζει κυριολεκτικά όσους δυστυχείς βρέθηκαν μέσα στα νερά του,  όμως η δυστυχία δεν σταματάει εδώ. Θα ακολουθήσει η ατομική όξινη λασποβροχή που θα κατακάψει όπου ακουμπήσει. Και μέσα σ’ αυτό το πανδαιμόνιο θα χαθούν πάνω από 250.000 ψυχές ανθρώπων που το μόνο τους φταίξιμο ήταν πως την ημέρα εκείνη η πόλη τους είχε… καλό καιρό!

pikadon1Το pikadon άφησε ανεξίτηλες τις σκιές ανθρώπων, ζώων, εντόμων, αντικειμένων πάνω σε υλικά που άντεξαν όπως ο γρανίτης. Φαντάσματα αποτυπωμένα για τα μνημόσυνα της αιωνιότητας. Δείγματα αποφυγής για δυνάμεις που δεν μπορούν να ελέγξουν. Η σφραγίδα του Θεού ανοίχτηκε και η φρίκη απλώθηκε πάνω από μια πόλη. Τα αποτελέσματα της καταστροφής μαζί με την ισχύ της θα αποτελέσουν μελλοντικά συγκρίσιμα στοιχεία για τις υπερβόμβες σχάσης και σύντηξης. Για να απειλούν οι άνθρωποι ο ένας τον άλλο είτε για το χρήμα, είτε για ιδεολογικούς λόγους ή εδαφικούς. Και το μόνο που θα τους κρατάει μακριά από τα κουμπιά του  «pikadon» είναι γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά την χρήση τους δεν θα υπάρχουν νικητές παρά μόνο νεκροί και χαμένοι, και δεν θα υπάρχει μέρος πάνω στην γη να σταθούν. Μια πλήρης καταστροφή ενός θείου δώρου που είναι η όαση γη..

Δεν ξέρω τι μ’ έπιασε και έγραψα γι αυτή την γνωστή τραγωδία αλλά δεν μπορώ να ανεχτώ αυτή την βλακεία της απειλής με τα πυρηνικά από την Κορέα να μου πλακώνει τα σωθικά. Δεν μπορεί  το Ιράν να απειλείται μόνιμα με εισβολή επειδή κατέχει πυρηνικά. Μα μόνο αυτοί έχουν; Και μπροστά στα σημερινά θερμοπυρηνικά υπερόπλα η βόμβα της Χιροσίμα φαντάζει παιδικό παιχνίδι. Ησυχάσαμε λίγο μετά την εποχή του ψυχρού πολέμου καθώς βλέπαμε ένα τέτοιο πυρηνικό ενδεχόμενο να απομακρύνεται. Σήμερα “τα παιδία παίζει”! Και παίζει με φωτιές που δεν έχουν σύνορα, πατρίδα, χώρο.

Γιατί; Γιατί όλα αυτά; Ποια η τόσο μεγάλη αιτία που να δικαιολογεί το ολοκαύτωμα;  Κανένα! Απλά η μωρία, η ηλιθιότητα, η βλακεία. Τίποτε άλλο.

Ας φωτίσει ο Θεός κάποιους σώφρονες να απομακρύνουν τα “κακά” παιχνίδια από τα χέρια ανίκανων για σκέψη. Μας φτάνουν οι οικονομικοί βασανισμοί της τρόϊκα-ες/εξ. Παραπάνω δεν αντέχουμε.

 “Οι πυρηνικές απειλές δεν είναι παιχνίδια πολέμου” Μπαν Γκι Μουν γ.γ. ΟΗΕ

(Βιβλιογραφία : Τα φοβερά ντοκουμέντα Mondatori-Φυτράκης)

Περὶ τοῦ/τῆς: aristarhos

Προσοχή στην πρίζα, υπάρχει συνωστισμός!
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.