Απαράδεκτη απάντηση του γενικού εισαγγελέα της Κύπρου: Δεν αισθάνεται καμία ντροπή!


KliridisPetros01

Δεν αισθάνεται καμία ντροπή για την αναστολή ποινικής δίωξης του γιου του, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πέτρος Κληρίδης, στην Εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, 60 ΛΕΠΤΑ. Ο κ. Κληρίδης παραδέχθηκε επίσης ότι την Παρασκευή το πρωί, πριν το κρίσιμο Eurogroup, τον ενημέρωσαν από το Υπουργείο Οικονομικών ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων. Μίλησε επίσης για την κατάσταση των τραπεζών, για την ερευνητική επιτροπή για την οικονομία καθώς και για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σε ότι αφορά την αναστολή ποινικής δίωξης μέλους της οικογένειας του, ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε στο Χρύσανθο Τσουρούλη ότι το έχει κάνει με πλήρη συνείδηση και με πλήρη διαφάνεια και δεν αισθάνεται καμία ντροπή. «Δεν αισθάνομαι ότι έχω κάνει ηθικό παράπτωμα», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι αν ήθελε να το καλύψει, θα μπορούσε εύκολα να το κάνει. Υποστήριξε παράλληλα ότι έχει βοηθήσει πάρα πολλά παιδιά και δεν δικαιολογείτο να μην το κάνει για το δικό του παιδί μόνο και μόνο επειδή πρόκειται για το παιδί του.

Οποιεσδήποτε αιχμές υπάρχουν για κάλυψη, είναι για να δημιουργούνται εντυπώσεις, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, αφήνοντας αιχμές για το άτομο που το δημοσίευσε, τη χρονική στιγμή του το έκανε. «Σήμερα δεν αποτελεί καν αδίκημα», το παράπτωμα που βαραίνει το γιο του, είπε ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας ότι «καμιά συνεπεία δεν θα είχε για το παιδί μου ακόμα και αν οδηγείτο στα δικαστήρια».

Κούρεμα καταθέσεων: Σε ότι αφορά την απόρριψη του κουρέματος των καταθέσεων από τη βουλή, την πρώτη φορά, ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι «δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η Βουλή ενήργησε λάθος».

«Δεν γνώριζα για την πραγματική κατάσταση των τραπεζών»: Σε ό,τι αφορά την κακή κατάσταση των τραπεζών, ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι δεν γνώριζε την πραγματική κατάσταση των τραπεζών, προσθέτοντας ότι «μπορεί να είμαι και αδικαιολόγητος για την άγνοια μου αλλά μέχρι και τις τελευταίες μέρες δεν γνώριζα». Σημείωσε ότι ελάχιστοι γνώριζαν το ποσό των 9 δις του ELA

«Ο ΔΚΤ επιφορτισμένος να εξυπηρετεί την πατρίδα του»: Αναφερόμενος στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι, ο Διοικητής είναι επιφορτισμένος να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας του, όντας μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Στα πρόθυρα πτώχευσης»: Είμαστε στα πρόθυρα πτώχευσης, είπε ο ΓΕ, σημειώνοντας ότι το «κούρεμα» προέκυψε ξαφνικά. Πρόσθεσε ότι στο ΥΠΟΙΚ γνώριζαν για το κούρεμα και κληθήκαμε την Παρασκευή να ετοιμάσουμε νομοσχέδιο. Τόνισε δε ότι υπάρχει νομική κάλυψη για το κούρεμα, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση ότι υπάρχει κίνδυνος, η Κύπρος να κηρύξει πτώχευση. Αν προκύψει στάση πληρωμών, τότε, η Κύπρος θα πάει αιώνες πίσω, είπε χαρακτηριστικάο κ. Κληρίδης.

«Η ασυνεννοησία φόρτωσε στο λαό 4 δις»: Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται συνεργασία μεταξύ Διοικητή Κεντρικής και Κυβέρνησης και ότι η ασυνεννοησία που υπήρχε φόρτωσε στο λαό 4 δις. Εναντίον του διορισμού ποινικού ανακριτή Σωστή χαρακτήρισε, ο Γενικός Εισαγγελέας, την απόφαση για σύσταση ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία σε αυτό στάδιο για να ερευνήσει τα γεγονότα και τις αποφάσεις που οδήγησαν την οικονομία σε αυτή τη συμφορά. Τάχθηκε εναντίον του διορισμού ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ποινικό αδίκημα για να διερευνηθεί Ποινικοί ανακριτές, είπε, είναι όλοι οι αστυνομικοί. Ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής είναι κάποιος που δεν είναι αστυνομικός και του δίδεται αυτή η εξουσία, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, αναφέροντας ότι εφόσον εντοπιστούν ποινικές ευθύνες καλύτερο θα ήταν να το αναλάβει η ίδια η αστυνομία. Ο κ. Κληρίδης είπε επίσης ότι η έρευνα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 6 μήνες, προσθέτοντας ότι τα πορίσματα των ερευνητικών επιτροπών δεν είναι δεσμευτικά αλλά έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Στην πορεία αναμένεται να φανούν τα κολάσιμα αδικήματα και η διαπλοκή, που οποία μάλλον θα είναι στο χώρο των τραπεζιτών και όχι των πολιτικών, είπε ο κ. Κληρίδης. Η σημερινή τραγική κατάσταση οφείλεται, σύμφωνα με τον ΓΕ, στη διστακτικότητα λήψης αποφάσεων και σε λανθασμένες αποφάσεις και κυρίως σε έλλειψη επαγγελματικότητας στη λειτουργία των τραπεζών.

Διαγραφές χρεών: Σε σχέση με τις διαγραφές χρεών, ο κ. Κληρίδης είπε ότι πρέπει να εξετάζονται και να μην καταλήγουμε σε βιαστικά συμπεράσματα. Πρόσθεσε ότι δεν σημαίνει ότι όποιου το όνομα αναγράφεται σε κάποια λίστα, έκανε και κάτι επιλήψιμο.

Παράδοση κυριαρχίας: Μια μορφή απώλειας κυριαρχίας υπάρχει από τη στιγμή που μπήκαμε στην ΕΕ, είπε ο ΓΕ, αναφερόμενος σε ενδεχομένη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας που προκύπτει από το μνημόνιο. Ακόμα και μια διακρατική συμφωνία να κάνεις, από την ώρα που δεσμεύεσαι, υπάρχει κάποια μορφή απώλεια κυριαρχίας, είπε.

«Θέλουν απλά να πάρουν πίσω τα χρήματα τους»: Λανθασμένη τοποθέτηση χαρακτήρισε την άποψη ότι οι ευρωπαίοι δεν θα μας αποδεσμεύσουν ποτέ, επειδή θέλουν να βάλουν χέρι στα κοιτάσματα του ΦΑ. Ο κ. Κληρίδης είπε ότι η τρόικα επιθυμεί να πάρει πίσω τα χρήματα της.

Μετατροπή θυγατρικών παραρτήματα: Κάκιστη συμφωνία χαρακτήρισε ο Γενικός Εισαγγελέας την μετατροπή των θυγατρικών σε παραρτήματα. Ευθύνες φέρουν και οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές, δηλαδή η ΚΤ, είπε ο κ. Κληρίδης. Καταλήγοντας εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, διαφορετικά θα είμαστε ανάξιοι.

sigmatv

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.