Μνημόνιο ντροπής: Όχι ρε, στην Deutche Bank θα την πουλήσετε την Εθνική!!


Ξεδιάντροπος όρος στο νέο μνημόνιο, που ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την πώληση μεγάλου ποσοστού σε ξένο πιστωτικό ίδρυμα ενώ συγχρόνως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την πώληση του σε ξένο fund κλπ. Δηλαδή, με το ζόρι θα δώσετε την τράπεζα που ανακεφαλαιοποιήσατε με τα λεφτά των κουτοφραγκων με την δικαιολογία του “μη αφελληνισμού”, τώρα θα αφελληνιστούν παίρνοντας μαζί τους και τα λεφτά μας. Αυτά που καλούνται να ξεπληρώσουν και τα δισέγγονα μας.

Την πώληση σημαντικού ποσοστού της Εθνικής και της Eurobank σε στρατηγικό επενδυτή τον Σεπτέμβριο, εάν δεν μπορέσουν να καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ζητεί η τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η “Καθημερινή”, σε προσχέδιο του μνημονίου αναφέρεται πως, εάν οι δύο τράπεζες κρατικοποιηθούν πλήρως, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να αναζητήσει το Σεπτέμβριο “αξιόπιστο επενδυτή με σχετική εμπειρία” (reputable investor with relevant experience), στον οποίο θα πωληθεί ποσοστό της τάξης του 20% – 25%. Μάλιστα με αυτή τη διατύπωση σπεύδει να  αποκλείσει την πώληση των δύο ελληνικών τραπεζών σε funds και να προσανατολίσει την αναζήτηση επενδυτή σε πιστωτικό ίδρυμα, προφανώς του εξωτερικού.

Η τρόικα πιέζει για να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι διαδικασίες και θέλει οι δύο συστημικές τράπεζες να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου όσο το δυνατόν λιγότερο.

Η πίεση είναι πιο έντονη στην πλευρά της Eurobank, η οποία πιθανότατα δεν θα εξαντλήσει την προθεσμία έως το τέλος Απριλίου, εάν δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να βρει ιδιωτικά κεφάλαια.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αυξήσεις κεφαλαίου έχει ξεκινήσει καθώς χθες το ΤΧΣ έδωσε το “πράσινο φως” για τη διαδικασία ενώ και το ΔΣ της Εθνικής κλείδωσε τις επόμενες κινήσεις, αποφασίζοντας χθες τη σύγκληση της γσ των μετόχων στις 19 Απριλίου. Αν δεν υπάρξει απαρτία η γσ θα επαναληφθεί στις 24 και 29 Απριλίου.

Τα ασφαλιστικά Ταμεία βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος για τη συμμετοχή τους, αφού από τη μία πλευρά η συμμετοχή τους καθίσταται απαγορευτική με βάση τα μεγάλα ελλείμματα τους, από την άλλη η μη συμμετοχή θα οδηγήσει στην απαξίωση των τοποθετήσεων τους. (πληροφορίες από Πρώτο Θέμα – Καθημερινή)

olympia.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.