Σάλος από τη δημοσιοποίηση του καταλόγου αυτών που φυγάδευσαν εκατομμύρια πριν το Eurogroup


ÊÕÐÑÏÓ ÅÑÅÕÍÇÔÉÊÇ ÅÐÉÔÑÏÐÇ ÃÉÁ ÔÏ ÔÑÁÐÅÆÉÊÏ ÓÕÓÔÇÌÁ

Ηθικά ζητήματα προκύπτουν για πολιτικά πρόσωπα, που άμεσα ή έμμεσα  φαίνεται να σχετίζονται με τη διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό 15 ημέρες πριν από την πρώτη απόφαση του Γιούρογκρουπ, στις 15 Μαρτίου. Mετά και τη δημόσια παραδοχή του γενικού εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, ότι γινόταν και η απαραίτητη προετοιμασία από πλευράς λειτουργών του Υπουργείου Οικονομικών, αυξάνονται οι υποψίες ότι κάποιοι ήξεραν και φρόντισαν να φυγαδεύσουν τα δικά  τους κεφάλαια αλλά και γνωστών τους. Η συγκεκριμένη λίστα, που αποκάλυψε η δημοσιογράφος του Mega Κύπρου ΝΑΤΑΣΑ ΙΩΑΝΝΟΥ, βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο και στη διάθεση της Κυπριακής Bουλής και της Επιτροπής Θεσμών.

Όπως προκύπτει από τη λίστα την οποία εξασφάλισε και αποκάλυψε στο βραδυνό δελτίο του το Μega, μέσα σε 15 ημέρες έκαναν φτερά από τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου, σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από μία απλή ανάγνωση της λίστας διαφαίνεται πως ξένοι-επιχειρηματίες -Ρώσοι στην πλειοψηφία τους- έσπευσαν να αδειάσουν τους λογαριασμούς τους εκατομμυρίων, είτε σε ρούβλια είτε σε δολάρια είτε σε ευρώ. Στις περισσότερες  περιπτώσεις ωστόσο φαίνεται αυτό να έγινε στο πλαίσιο οικονομικών  δραστηριοτήτων τους. Υπήρχαν και Κύπριοι μεγαλοκαταθέτες αλλά και μικροκαταθέτες των εκατόν και  διακόσιων χιλιάδων ευρώ.

Αναζητώντας ποιοι κρύβονται πίσω από εταιρείες που φυγάδευσαν κεφάλαια  θα πρέπει να γίνει έρευνα εις βάθος για να αποδειχθεί ότι κάποιοι γνώριζαν. Εταιρίες όπως MODISANNA LTD, που έβγαλε εκτός Κύπρου πέραν των 10 εκατ. σε ρούβλια, οδηγούν και πάλι στο δικηγορικό γραφείο “ΝΙΚΟΣ ΧΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ  AND PARTNERS. Με βάση στοιχεία από τον Εφορο Εταιρειών, η συγκεκριμένη εταιρεία συνδέεται με συγγενικό πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Mega επικοινώνησε με το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης  και συνέταιροι, το οποίο μας υπέδειξε πως:

– Πρόκειται για εταιρεία ρωσικών συμφερόντων, που δεν κρατά κεφάλαια στην Κύπρο, την οποία χειρίζεται άλλο δικηγορικό γραφείο.

Όπως διαφαίνεται πρόκειται για κεφάλαια που ήρθαν στην Κύπρο στις 14  Μάρτιου για αποπληρωμή δανείου σε τράπεζα στη Ρωσία. Μιλούν για συνήθεις οικονομικές συναλλαγές. Άλλο παράδειγμα που προκαλεί είναι ότι στις 13 Μαρτίου 2013 η ανάληψη 3,249,989 δολαρίων από πλευράς της εταιρείας LOGICOM PUBLIC LIMITED.

Στη συγκεκριμένη εταιρεία φαίνεται πάλι από στοιχεία στον Εφορο Εταιρειών να εμπλέκεται ο τέως υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ο οποίος  ήταν μέλος του διοικητικού συμβούλίου. Ο Μιχάλης Σαρρής συμμετείχε στο Eurogroup που υιοθέτησε τελικώς και την απόφαση για κούρεμα. Το Mega επικοινώνησε με τον κ. Σαρρή ο οποίος επιβεβαίωσε ότι είναι  μέλος του Δ.Σ. της εν λόγω εταιρείας, δήλωσε όμως πλήρη άνοιγμα για το κεφάλαιο που έφυγε εκτός Κύπρου στις 13 Μαρτίου.

Η λίστα με τις 6 χιλιάδες ονόματα στάλθηκε από τη Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στην Επιτροπή  Θεσμών της Κυπριακής Βουλής.

ΕΔΩ το video: http://www.livenews.com.cy/cgibin/hweb?-A=14361&-V=economy

mignatiou.com

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.