“Ναι στο ευρώ, όχι στην Τρόικα” η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ


Αναβολή για μετά το Πάσχα παίρνει το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα στο ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του κόμματος σε κρίσιμα θέματα όπως είναι η θέση για το ευρώ και οι πολιτικές συμμαχίες.

Ουσιαστικά, ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου κερδίζουν χρόνο ώστε να δείξουν και στο εσωτερικό ότι το δόγμα «ναι στο ευρώ – όχι στην τρόικα» και το άνοιγμα ακόμα και στη λαϊκή δεξιά, αποδίδει καρπούς.

Η κεντρική επιτροπή επιβεβαίωσε την κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα ενώ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στα κεντροαριστερά και κεντρώα ανοίγματα της ηγεσίας, όσο και στη γραμμή ότι πρώτη επιλογή είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της απόφασης το νόμισμα δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζεται ότι «η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή μας» και διευκρινίζεται παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

Από την πλευρά της, η «Αριστερή Πλατφόρμα» κατέθεσε τρεις τροπολογίες που συμπυκνώνουν την πολιτική και ιδεολογική οπτική της για την πολιτική συμμαχιών, τον χαρακτήρα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, την βελτίωση της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος και τη στάση έναντι του Μνημονίου και της ευρωζώνης.

Κεντρικά χαρακτηριστικά των τροπολογιών της «Αριστερής Πλατφόρμας» είναι ότι τάσσεται υπέρ μιάς κυβέρνησης της Αριστεράς και όχι της «κεντροαριστεράς ή κεντροαριστεροδειξιάς», με τη συμπόρευση κατά κύριο λόγο με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και η προετοιμασία για «τα ενδεχόμενα της αναπόφευκτης σύγκρουσης με την ευρωζώνη του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, περιλαμβανομένης, αν χρειαστεί, και της εξόδου από την ευρωζώνη».

Η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Μαΐου, οπότε θα αρχίσει και επίσημα ο προσυνεδριακός διάλογος για το συνέδριο που θα διεξαχθεί από 10 έως 14 Ιουλίου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.