Προσφυγή και στο ΑΣΕΠ


Άρθρο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

Εξέγερση εναντίον της υπαγωγής μας στο ΔΝΤ ή προσφυγή στο ΑΣΕΠ; Και τα δύο!

Από τη μια πρέπει να αποκλείσουμε την παράδοση της χώρας στη βαρβαρότητα του ΔΝΤ, από την άλλη όμως πρέπει να την δυναμώσουμε έτσι που να πάψει να είναι ευάλωτη στους κερδοσκόπους και τα όργανά τους. Η οικονομική κρίση στην οποία βυθίζεται σήμερα η χώρα έχει κύρια αιτία της τις πληγές του δημόσιου τομέα. Ο έλληνας φορολογούμενος αισθάνεται εξαπατημένος από τον δημόσιο τομέα, περίπου όπως ο Γερμανός αισθάνεται εξαπατημένος από τη χώρα μας.

Οι προσπάθειες που ήδη γίνονται για την αντιμετώπιση της έλλειψης διαφάνειας και της συνακόλουθης διαφθοράς στον δημόσιο τομέα θα έχουν αποτέλεσμα μόλις κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνειδητοποιήσουν ότι η εποχή της ατιμωρησίας για το πλιάτσικο στο Δημόσιο πρέπει να λήξει οριστικά, ο δε επίορκος δημόσιος υπάλληλος, εκτός από τη δήμευση των αδικαιολογήτως αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων του, πρέπει να παραμένει για πάνω από δέκα χρόνια στη φυλακή.

Σημαντικές διοικητικές τομές όπως ο «Καλλικράτης», η κατάργηση ή συγχώνευση άχρηστων δημόσιων οργανισμών, η βελτίωση της μηχανοργάνωσης, είναι αναπτυξιακά μέτρα που μπορούν να περιορίσουν το επαχθέστατο (άνω των 16 δισ. ετησίως) κόστος της γραφειοκρατίας.

Η πληγή όμως που μοιάζει να είναι αγιάτρευτη είναι το πλήθος και η ποιότητα των δημόσιων υπαλλήλων.

Και το μεν πλήθος, εάν ο εργατολόγος καθηγητής Α. Μητρόπουλος έχει δίκιο, μπορεί να μην είναι μεγάλο, σίγουρα όμως είναι άνισα κατανεμημένο. Αυτό, με τον κατάλληλο οργανωτικό σχεδιασμό, θεραπεύεται.

Εκείνο που θέλει μακροπρόθεσμη, εντατική προσπάθεια για να βελτιωθεί είναι η ποιότητα των δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι είναι δύο ταχυτήτων: Αυτοί που μπήκαν στο Δημόσιο με το ΑΣΕΠ και οι άλλοι που χρησιμοποίησαν κάποιο πολιτικό μέσο. Στην πλειονότητά τους οι πρώτοι ξέρουν καλά τη δουλειά τους και βοηθούν τον πολίτη. Η επαφή του πολίτη με την πλειοψηφία των δεύτερων, οι οποίοι κατέχουν και υψηλές θέσεις στην ιεραρχία, γίνεται πολλές φορές εφιαλτική. Αμέτρητες ανθρωποώρες, με απίστευτο ψυχικό κόστος, χάνονται τότε από αλλόφρονες συμπολίτες μας που τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία, από γραφείο σε γραφείο, για προφανή πράγματα.

Ποιος επενδυτής είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τα κεφάλαιά του όταν, με το που θα έλθει σε επαφή με ανθρώπους που θα εγκίνουν την επένδυσή του, παρατηρεί έλλειψη επαγγελματισμού ή και ήθους που πολλές φορές έχουν.

Το κόστος της μοιραία χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών του δημόσιου τομέα είναι τεράστιο και είναι η βασική αιτία που οι αγορές δεν λένε να μας εμπιστευτούν ότι θα τα καταφέρουμε σύντομα να βγούμε από την κρίση.

Ανάγκη επιβίωσης του τόπου είναι λοιπόν με κάθε τρόπο να βελτιωθεί η ποιότητα όλων των δημόσιων υπαλλήλων. Η κρίση που περνάει η χώρα μας μπορεί να γίνει η ευκαιρία για αυτή την εξέλιξη.

Οταν μια σουηδική εταιρεία βρίσκεται σε κρίση, δεν απολύει υπαλλήλους της, αλλά τους βάζει στα θρανία και τους επιμορφώνει. Με τέτοιου είδους επενδύσεις οι Σουηδοί, από πένητες προπολεμικά, έχουν γίνει κυρίαρχοι των αγορών σήμερα με παγκόσμια αναγνώριση όχι μόνο της ανταγωνιστικότητά τους αλλά και των εξαιρετικών κοινωνικών παροχών προς τους πολίτες της χώρας τους.

Το κράτος μας βέβαια έχει πολύ πιο περίπλοκη οργάνωση και αντικείμενο από μια εταιρεία, κυρίως όμως δεν έχει στελεχωθεί πάντα με αξιοκρατικά κριτήρια, όπως μια εταιρεία. Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη μας, ας δούμε ένα δυνητικό πρόγραμμα βελτίωσης των δημοσίων υπαλλήλων:

*Φάση πρώτη: Καταγράφονται οι πραγματικές σε προσωπικό ανάγκες των υπηρεσιών που υπάρχουν, καταχωρίζονται σε κατηγορίες και αποτυπώνεται το ελάχιστο γνωστικό αντικείμενο κάθε κατηγορίας.

*Φάση δεύτερη: Ανεβαίνουν στο Διαδύκτιο οι απαιτήσεις που έχει το ΑΣΕΠ κατά κατηγορία και αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας σαν αυτά που διδάσκονται σήμερα στα ειδικά φροντιστήρια ΑΣΕΠ.

*Φάση τρίτη: Επειτα από ετήσια, ευέλικτη και αδάπανη επιμόρφωση μέσω του Διαδικτύου, όσοι περάσουν τις εξετάσεις ΑΣΕΠ θα μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους. Οσοι αποτύχουν σε δύο διαδοχικές ετήσιες εξετάσεις θα μεταγαγούν, με βάση το νόμο που ετοιμάζεται τώρα για τη μετάταξη των δημοσίων υπαλλήλων των υπό κατάργηση δημοσίων οργανισμών, σε θέσεις με μικρότερες μορφωτικές απαιτήσεις. Ετσι, και αυτοί δεν θα χάσουν τη δουλειά τους (200.000 απολύσεις, τουλάχιστον, υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει το ΔΝΤ έτσι και πέσουμε στα νύχια του) και το Δημόσιο θα αρχίσει να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου.

Οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα τους δίδει την ευκαιρία με λίγο κόπο και τη θέση τους να κρατήσουν αλλά και τον τόπο να βγάλουν από τα αδιέξοδά του. Τέλος, οι αγορές είναι βέβαιο ότι θα εκτιμήσουν αυτή τη βαθιά, ουσιαστική αλλαγή, πολύ περισσότερο από τη στήριξη(;) που μας παρέχει το ΔΝΤ.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Προσφυγή και στο ΑΣΕΠ

  1. Ὁ/ἡ Δημήτρης Ματσικούδης γράφει:

    Το παραπάνω άρθρο μου το έστειλα στον τότε υπεύθυνο Υπουργό Εσωτερικών Κ. Ι. Ραγκούση και στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ. Κανένας τους δεν θέλησε να καταλάβει τι έλεγα. Έτσι, σήμερα η υλοποίηση της προτάσεώς μου, να βελτιωθεί η ποιότητα των δημοσίων υπαλλήλων με επιμόρφωση και ανακατανομή τους στον δημόσιο τομέα, γίνεται με απόλυση και αντικατάσταση των ανεπαρκών δ.υ., έναν προς ένα, με άλλους που έχουν περάσει την δοκιμασία ΑΣΕΠ.
    Η τρόικα πιθανόν δεν θέλησε να προκαλέσει λέγοντας μας πως το πελατειακό κράτος συσσώρευσε ένα σωρό ανεπαρκείς υπάλληλους στο δημόσιο τομέα οι οποίοι, όπως λέω και στο άρθρο μου αυτό, κάνουν ζημία στα δημοσιονομικά της χώρας κι όχι μόνο. Γιαυτό και μίλησε για υπερμεγέθη δημόσιο τομέα που έπρεπε να περιορισθεί. Η σημερινή όμως απόφαση πιστεύω πως μεταθέτει το βάρος αυτών των απολύσεων από την τρόικα στις υπεύθυνες πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν ήθελαν να δουν πέρα από τη μύτη τους.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.