Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά μειώσεις και εμείς κάνουμε αυξήσεις στη ΔΕΗ!


“Η ΔΕΗ, που υπολόγισε τις τιμές των ρύπων με 7ευρώ/δικαίωμα για το 2013 οφείλει να μειώσει την τιμή του ρεύματος κάτω από τα 3 ευρώ/δικαίωμα”…

Τη στιγμή που ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου ανήγγειλε χαμηλές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την Πρωτομαγιά και απελευθέρωση των τιμών από 1ης Ιουλίου, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε, με οριακή πλειοψηφία, την πρόταση της Κομισιόν για απόσυρση περίπου 900 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων (το λεγόμενο backloading), ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ!
Στόχος της Κομισιόν με την πρόταση αυτή ήταν να δημιουργηθεί τεχνητή έλλειψη, ώστε να εκτοξευθούν οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων, όμως η πρόταση απορρίφθηκε με 315 ψήφους υπέρ και 334 κατά.

Τι σημαίνει αυτό επί της ουσίας; Ότι η ΔΕΗ, που υπολόγισε τις τιμές των ρύπων με 7 ευρώ/δικαίωμα για το 2013 και μεγαλύτερο στα επόμενα έτη και αγοράζει ετησίως 20 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων από το εξωτερικό, μπορεί πλέον να μειώσει την τιμή του ρεύματος ανάλογα με τη μείωση που εμφανίζεται πλέον στην αγορά ρύπων, όπου η τιμή διαμορφώνεται πλέον κάτω από τα 3 ευρώ/δικαίωμα.

«Εάν εγκριθεί το backloading, θα οδηγήσει στην αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και θα αποβεί σε βάρος των καταναλωτών, προπαντός στις χώρες της κρίσης, που πλήττονται από τρομακτική ανεργία» τόνισε στη σχετική συζήτηση πού έγινε στην Ολομέλεια ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, που ήταν από τους πιο ένθερμους πολέμιους της πρότασης αυτής.

Όπως υποστήριξε, η όλη υπόθεση με το “backloading” γίνεται για να εισπράξουν τα κράτη επιπλέον ποσά από τους πολίτες-καταναλωτές, μέσω της “πίσω πόρτας”, και γίνεται προπαντός επειδή οι εμπνευστές της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής αρνούνται να αποδεχθούν την παταγώδη αποτυχία των οικονομικών στόχων της πρότασής τους.

Ο κ. Σκυλακάκης μάλιστα ήταν και ο πρώτος που, μετά την απόρριψη της πρότασης, αναφέρθηκε στο όφελος που μπορεί να αποκομίσουν από την απόφαση αυτή οι καταναλωτές ρεύματος στην Ελλάδα.

«Μετά από πολύμηνο αγώνα τον οποίο από ελληνικής πλευράς (επί πολύ) έδινα μόνος, τελικά με οριακή πλειοψηφία απορρίφθηκε το “backloading”, δηλαδή η αύξηση της τιμής ρεύματος στην Ελλάδα και η επιβάρυνση της χώρας κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα δημιουργούσε χιλιάδες νέους ανέργους, καθώς η χώρα αγοράζει ετησίως 20 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων από το εξωτερικό. Τώρα η ΔΕΗ, η οποία υπολόγισε τις τιμές των ρύπων με 7ευρώ/δικαίωμα για το 2013 και μεγαλύτερο στα επόμενα έτη, οφείλει να μειώσει την τιμή του ρεύματος ανάλογα με τη μείωση που εμφανίζεται πλέον στην αγορά ρύπων. Είναι ευθύνη της ΔΕΗ, της κυβέρνησης και της ΡΑΕ να το πράξουν άμεσα» δήλωσε.

Επιμένει στις χαμηλές αυξήσεις η κυβέρνηση

Ωστόσο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Economist, ο υφυπουργός τόνισε ότι σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται την 1η Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής.

«Έχουν γίνει τα πρώτα βήματα με την προσαρμογή των τιμολογίων από 1ης Ιανουαρίου και ακολουθεί το επόμενο βήμα την 1η Μαΐου. Δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, θα έλεγα μάλλον χαμηλό γιατί έχουμε πετύχει να γίνει ομαλά η μετάβαση προς την απελευθέρωση. Η ΔΕΗ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνει πάντα υπόψη τη γνώμη της ΡΑΕ. Με τη γνώμη της ΡΑΕ πιστεύω ότι θα υπάρξει ισορροπία, ώστε οι καταναλωτές να είναι ικανοποιημένοι και οι τιμές να αντανακλούν το κόστος παραγωγής», πρόσθεσε ο κ.Παπαγεωργίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.