Το Associated Press απαγόρευσε τον όρο «λαθρομετανάστης»


lathroΑπαγορευτικό έβαλαν οι διευθυντές του ειδησεογραφικού κολοσσού Associated Press στη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης». Πιο συγκεκριμένα, το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press παρέχει ειδησεογραφία στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του κόσμου και μετά από συζητήσεις σχετικά με το θέμα, οι συντάκτες και το προσωπικό του πρακτορείου αποφάσισαν να απαγορεύσουν την χρήση του όρου «λαθρομετανάστης», σύμφωνα με τον ιρλανδικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Irish Central.

Μάλιστα, η σχετική δήλωση από το Associated Press αναφέρει:

«Το Associated Press αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση του όρου«λαθρομετανάστης». Την εποχή που εμφανίστηκε ο όρος «λαθρομετανάστης»,αρκετοί θεώρησαν ότι ο όρος αυτός ήταν η καλύτερη επιλογή.

Παράλληλα πολλοί πίστευαν ότι η συνεχώς εξελισσόμενη αγγλική γλώσσα θα μπορέσει σύντομα να αποδώσει το νόημα του όρου αυτού με μια διαφορετική λέξη, και με αυτό το σκεπτικό η συζήτηση σχετικά με την χρήση του όρου παρέμενε για μας ανοιχτή.

Υπάρχουν και άλλοι τομείς όπου έχουμε αφαιρέσει από το AP Stylebook*συγκεκριμένους όρους (ταμπέλες) που χαρακτηρίζουν ανθρώπους.

Το νέο τμήμα του βιβλίου (Stylebook), που σχετίζεται με θέματα ψυχικής υγείας, προτείνει τη χρήση αξιόπιστων διαγνώσεων αντί για ταμπέλες και χαρακτηρισμούς. Για παράδειγμα να λέγεται ότι κάποιος «έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια» αντί του «είναι σχιζοφρενής».

Αυτή λοιπόν η συζήτηση σχετικά με το να μπαίνουν ταμπέλες σε ανθρώπους, αντί να χαρακτηρίζονται οι συμπεριφορές, μας έφερε και πάλι στο θέμα της χρήσης του όρου«λαθρομετανάστης».

Καταλήξαμε επομένως στο συμπέρασμα ότι για να είμαστε συνεπείς ως προς την αποφυγή ταμπελοποίησης των ανθρώπων, θα έπρεπε να αλλάξουμε την τακτική μας. Και αυτό κάναμε. Παράνομη θα πρέπει να περιγράφεται μόνο μια ενέργεια, όπως για παράδειγμα το ότι ζουν ή μεταναστεύουν σε μια χώρα παράνομα.»

Η δήλωση του AP προσθέτει:

«Είναι αυτός ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψει κανείς εκείνον που ζει σε μια χώρα χωρίς άδεια; Πιστεύουμε ότι στην παρούσα στιγμή είναι. Πιστεύουμε επίσης ότι θα επέλθει κι άλλη εξέλιξη σύντομα ως προς την χρήση των λέξεων.»

Η απόφαση αυτή πρόκειται να γίνει δεκτή με χαρά από τους ακτιβιστές που μάχονται για τα δικαιώματα των μεταναστών.

* Το AP Stylebook είναι ένας οδηγός στυλ και κανόνων έκφρασης, που χρησιμοποιείται από τις εφημερίδες και τον κλάδο των ειδήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και ενημερώνεται σε ετήσια βάση από τους συντάκτες του Associated Press. 

πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.