Που πήγαν τα 200 δις ευρώ;…


Γράφει ο Δευκαλίων

Στον χθεσινό Δευκαλίωνα γράφτηκε μία μεγάλη αλήθεια. Χρεώθηκε ο Ελληνικός Λαός με περίπου 350 δις ευρώ για να σωθεί το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, ήτοι καταθέσεις περίπου 150 δις ευρώ. Αντίλογος μπορεί να υπάρξει, να είναι μεγάλος και με πάμπολλα επιχειρήματα. Όμως η αλήθεια είναι αυτή που λένε οι αριθμοί. Δόθηκαν στις τράπεζες υπό την μορφή μετρητών, ομολόγων και εγγυήσεων περίπου 350 δις ευρώ από τα τέλη του 2008 έως σήμερα. Τελικό αποτέλεσμα… έχουν διασωθεί το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα στο οποίο είναι κατατεθειμένα αυτήν την εποχή περίπου 150 δις ευρώ.
Το επιχείρημα αυτό, πρώτα ο κ. Π. Καμμένος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ και εκ των υστέρων ο κ. Π. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το εξέθεσαν στην Βουλή των Ελλήνων χωρίς να πάρουν επί της ουσίας καμιά απάντηση. Είναι φανερό που το πάνε οι δύο κατ’ εξοχήν ηγέτες του εγχώριου αντιμνημονιακού κινήματος. Από τα περίπου 350 δις ευρώ που δαπανήθηκαν για την σωτηρία του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, έως τα διασωθέντα περίπου 150 δις ευρώ των καταθέσεων, περισσεύουν περίπου 200 δις ευρώ!
Που ξοδεύτηκαν αυτά τα περίπου 200 δις ευρώ; Κανείς δεν μπορεί να πει με σαφήνεια.  Εκεί θα πατήσουν οι δύο αντιμνημονιακοί ηγέτες και θα ρωτήσουν την κυβέρνηση. Αυτά τα περίπου 200 δις ευρώ μήπως έφταναν για την σοβαρή και αξιόπιστη αντιμετώπιση του χρέους, αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας; Γιατί τελικά δεν δόθηκαν εκεί που έπρεπε, δηλαδή για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της εξαθλίωσης;
Κατανοεί η στήλη το παράδοξο του επιχειρήματος. Όμως είναι έτσι ακριβώς. Δόθηκαν στις τράπεζες 350 δις ευρώ και διασώθηκαν 150 δις καταθέσεις. Και το ερώτημα τίθεται καθημερινά και πιο οδυνηρό: Που πήγαν τα 200 δις ευρώ;

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.