Κολλημένοι με τους Γερμανούς;


Η Κρίση του ευρω

Οι περισσότεροι στην πολιτική ηγεσία της Γερμανίας συνεχίζουν να δηλώσουν την αταλάντευτη στήριξη  τους στην ευρωζώνη.  Και ίσως, αν φτάναμε σε κρίσιμο σημείο όπου μια οικονομία  θα βρεθεί πραγματικά στα πρόθυρα της εξόδου, ​​η γερμανική κυβέρνηση θα δεχόταν αρκετά σημαντικές θυσίες για να αποτρέψει  αυτό το ενδεχόμενο.

Είναι ένα ερώτημα.

Προς το παρόν, πολλοί σημαντικοί Γερμανοί φαίνεται να πιστεύουν ότι την πίεση θα πρέπει να επιβαρύνονται στην περιφέρεια και στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Σήμερα, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, θα πει:

 «Υπάρχει πολύ χρήμα στην αγορά, κατά την άποψή μου πάρα πολύ χρήμα», είπε ο Σόιμπλε σε μια συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche.

«Εάν η ΕΚΤ προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει όση επιρροή διαθέτει για να μειώσει αυτή την μεγάλη ρευστότητα, αυτό θα ήταν καλοδεχούμενο για εμένα», τόνισε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα έχει καταφέρει με επαρκή τρόπο να μειώσει τον πληθωρισμό κάτω από το 2%.

Σε συνέντευξη του αυτή την εβδομάδα Ο Γερμανός οικονομολόγος Hans Werner Sinn, τουλάχιστον αναγνώρισε ότι αν η εσωτερική υποτίμηση ήταν να λάβει χώρα μειώσεις κυρίως μέσω των τιμών και των μισθών στην περιφέρεια,  αυτό θα οδηγούσε που τις οικονομίες εκεί στον “εμφύλιο πόλεμο”. Αλλά, όπως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της αύξησης των τιμών στον πυρήνα θα σήμαινε τον πληθωρισμό στο 5,5% περίπου για μια δεκαετία ( σύμφωνα με τα στοιχεία του), Ετσι υπολογίζεται ότι θα ήταν καλύτερο για ορισμένες περιφερειακές οικονομίες για να εξετάσουν την έξοδο. Προφανώς, αυτό το είδος του πληθωρισμού (λίγο χειρότερη από ό, τι γνώρισε  η Αμερική στη δεκαετία του 1980), θα ήταν ανυπόφορη για τους Γερμανούς.

Γι αυτούς είναι καλύτερα αυτό:

και  αυτό:

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, έχοντας συρρικνωθεί κατά 20% κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ανεργία είναι πάνω από 27% , η υψηλότερη στην Ευρώπη, και 6 από τα 10 άτομα που αναζητούν εργασία λένε ότι έχουν να εργαστούν περισσότερο από έναν χρόνο.
Ξερά στατιστικά στοιχεία αναδιαμορφώνουν τις ζωές των Ελληνικών οικογενειών με παιδιά, περισσότερα από τα οποία φθάνουν στα σχολεία πεινασμένα ή ατροφικά, ακόμα και υποσιτισμένα, σύμφωνα με οργανώσεις και την ίδια την κυβέρνηση.

Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να καταλάβουν τι είναι”δίκαιο” . Είναι δύσκολο να κατηγορήσεις τους Γερμανούς που εχουν φερθεί με με σύνεση και ενδιαφέρθηκαν για τη δικά τους συμφέροντα   να μην επιθυμούν να δουν  την αξία αυτών των αποταμιεύσεων διαβρώνεται από τον πληθωρισμό, ακόμη και μέτριας κλίμακας. Αλλά σε κάποιο σημείο πρέπει να υπάρχει ένα κομμάτι προοπτικής για το σχετικό κόστος και τα οφέλη των διαφόρων προσεγγίσεων κρίσης.

economist

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Κολλημένοι με τους Γερμανούς;

  1. Ὁ/ἡ Greekx γράφει:

    θα το επαναλαβω και ας γινω ενοχλητικος – τα γερμανα ειναι φιλοι μας – πρεπει να το καταλαβει και ο τελευταιος κρατουμενος στο στρατοπεδο συγκεντρωσης!!!!

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.