Συνεχίζεται η φαρσοκωμωδία με τη Νέα Δομή του ΕΣ


Οι Υπαξιωματικοί αποτελούν την σπονδυλική στήλη του Ελληνικού Στρατού.

Ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) υπήρξε ανέκαθεν επιστρατευμένος στρατός, στηρίζεται δηλαδή στην Εφεδρεία του για την επάνδρωση των Μονάδων του και την ενίσχυσή τους για τη διεξαγωγή παρατεταμένων πολεμικών επιχειρήσεων. Ακόμη όμως και στην περίπτωση μίας πολεμικής αναμέτρησης διάρκειας 48 ωρών, με μία περιορισμένης έκτασης επιστράτευση εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών, το βάρος της κινητοποίησης του ΕΣ πέφτει και πάλι στους στρατεύσιμους οπλίτες,στους επαγγελματίες οπλίτες και στους μόνιμους υπαξιωματικούς. Aυτή η δεξαμενή προσωπικού θα αναδείξει τους μικρούς ηγήτορες και θα κρίνει την έκβαση της μάχης, αυτή η δεξαμενή προσωπικού θα υποστεί απώλειες στο πεδίο της μάχης.

Τα παραπάνω είναι απλά υπενθύμιση προς όσους λαμβάνουν αποφάσεις ή μάλλον κωλυσιεργούν να λάβουν αποφάσεις για την Νέα Δομή του ΕΣ. Σύμφωνα με διαρροές, ο αριθμός των ανωτάτων αξιωματικών του ΕΣ αναμένεται να περικοπεί κατά 20%, ποσοστό που μόνο ως αστείο εκλαμβάνεται για ένα στράτευμα που έχει μεταβληθεί σε μηχανή παραγωγής και εξυπηρέτησης ανωτάτων στελεχών.

Ενδεικτικά, η σύνθεση του νέου Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) περιλαμβάνει και πάλι 12 Αντιστρατήγους σε σύνολο 12 μελών, τη στιγμή που στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) υπάρχουν 4 Αντιναύαρχοι σε σύνολο 15 μελών και στο Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (ΑΑΣ) 3 Αντιπτέραρχοι σε σύνολο 12 μελών, χωρίς στους πρώτους να περιλαμβάνονται η νεοδημιουργηθείσα θέση Αντιστρατήγου ως Στρατιωτικού Αντιπρόσωπου της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΑ/ΕΕ) ή ο προερχόμενος από τον ΕΣ Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Η “πηγή του κακού” δεν είναι άλλη από την αναλογία εισακτέων στις παραγωγικές σχολές:  

ΣΧΟΛΕΣ
ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ2011
ΑΡΧΙΚΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ2012
ΤΕΛΙΚΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ2012
1.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΣΣΕ)
 285
256
244
2.
ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ (ΣΜΥ)
 265
287
273

Το 2012 υπήρξε έτος καμπής για τον ΕΣ καθώς για πρώτη φορά επικράτησε η αυτονόητη διεθνώς πρακτική παραγωγής περισσοτέρων υπαξιωματικών σε σχέση με αξιωματικούς. Η ανακοινωθείσαμείωση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές του ΕΣ σε ποσοστό 30% θα πρέπει λοιπόν να αφορά πρωτίστως την ΣΣΕ. Εξίσου σημαντικός κρίνεται ο περιορισμός της εισαγωγής γυναικών στα Όπλα μέσω αυστηροποίησης των αθλητικών δοκιμασιών. Ενδεικτικά το όριο για τρέξιμο 1000 μέτρων είναι 4΄ και 20″ για ΣΣΕ/ΟΠΛΑ, ΣΝΔ, ΣΙ/ΙΠΤ, ΣΜΥ/ΟΠΛΑ και 4′ και 30” για ΣΩΜΑΤΑ, ΣΣΑΣ, ΣΜΥΝ, ΣΤΥΑ κλπ όταν στους διαγωνισμούς προσλήψεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το συγκεκριμένο όριο είναι στα 4΄ για άνδρες και γυναίκες! Η Πυροσβεστική Υπηρεσία θέτει ως προϋπόθεση την ικανότητα εκτέλεσης 5 έλξεων σε μονόζυγο, οι Στρατιωτικές Σχολές όχι! 

Ο εξορθολογισμός της αναλογίας αξιωματικών/υπαξιωματικών αντιμετωπίζεται: 

1. Με αναλογία 3 προς 7 για τους εισακτέους ΣΣΕ και ΣΜΥ.

2. Με βραχυπρόθεσμο, εντός τριετίας, προγραμματισμό για κατάργηση του 50% των οργανικών θέσεων των ανωτάτων αξιωματικών:

α. Με κατάργηση των οργανικών θέσεων του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού (ΓΕΠΣ) και του Β΄Υπαρχηγού ΓΕΣ. Ο Α΄Υπαρχηγός ΓΕΣ μπορεί κάλλιστα να διεκπεραιώνει καθήκοντα ΓΕΠΣ. β. Με διάλυση του Β΄Σώματος Στρατού και συγχώνευση Μονάδων.

3. Με νομοθετική ρύθμιση για οριστική απαγόρευση επαναφοράς αποστράτων στην ενεργό υπηρεσία.

4. Με επαναφορά του θεσμού θητείας 2+1 ετών για τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.

Strategy Reports

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.