«Ανάσα» σε επιχειρήσεις με συμψηφισμό ΦΠΑ ιδιωτών-Δημοσίου


lefta_457_355ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη η οποία θα συμψηφίζει οφειλές με επιστροφή ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, ποσά που χρωστούν το Δημόσιο και όλοι οι οργανισμοί του προς επιχειρηματίες και επιτηδευματίες θα συμψηφίζονται με τον ΦΠΑ, αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος». Να σημειωθεί επίσης πως η απαίτηση του οφειλέτη θα αποδεικνύεται με δικαστική απόφαση ή δημόσιο έγγραφο.

Μάλιστα η σχετική διάταξη που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο, για πρώτη φορά θα επεκτείνει από τον στενό δημόσιο τομέα σε όλους τους φορείς και οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης (ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, τοπική αυτοδιοίκηση, ΝΠΙΔ κ.ά.) τον συμψηφισμό στον ΦΠΑ οφειλών και απαιτήσεων μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών και επιτηδευματιών που υποχρεώνονται να πληρώνουν ολόκληρο τον οφειλόμενο ΦΠΑ προς την Εφορία την ώρα που το Δημόσιο τους χρωστάει μεγάλα ποσά.

Ειδικότερα η ρύθμιση θα ορίζει ότι θα γίνεται συμψηφισμός του οφειλόμενου ποσού από ΦΠΑ από φορείς της γενικής κυβέρνησης προς τρίτους με τον οφειλόμενο ΦΠΑ από τρίτους προς το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας επιχειρηματίας οφείλει στην Εφορία ΦΠΑ από τις συναλλαγές του ύψους 5.000 ευρώ και ταυτόχρονα έχει λαμβάνειν από μία δημόσια επιχείρηση ΦΠΑ ύψους 4.000 ευρώ, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συμψηφίζουν την οφειλή με την απαίτηση και ο επιχειρηματίας θα καταβάλλει στην Εφορία τη διαφορά που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 1.000 ευρώ.

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.