Λίστα: Πάει κι αυτή η επιτροπή…


Επίμονα και βάσει σχεδίου, οι εργασίες της επιτροπής που εξετάζει το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ οδηγούνται στην υποβάθμιση και το αδιέξοδο.

Εφαρμόζοντας την κλασική παλαιοκομματική αρχή, που προστάζει πως «όταν δεν έχεις το θάρρος να αναλάβεις την ευθύνη που σου αναλογεί, τότε είναι καλύτερο να την αφήσεις να πέσει στις πλάτες των άλλων», ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. σκηνοθετούν το ναυάγιο ελπίζοντας να διασωθούν μέσω της γενικής κατακραυγής που αναπόφευκτα θα σηκωθεί από την κοινή γνώμη ώστε να φορτωθεί επί δικαίους και αδίκους.
Χάρη σε μια τεχνητή πόλωση και υπό την ελάχιστα κολακευτική προστασία του προέδρου της επιτροπής Χ. Μαρκογιαννάκη, που έφτασε στο σημείο να του υπαγορεύει τις απαντήσεις, ο Β. Βενιζέλος πέρασε χωρίς να βραχεί από την επιτροπή.
Και με τη συμπαιγνία των τριών κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας απορρίφθηκε το αίτημα των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητων Ελλήνων ώστε να σταλεί νέα πρόσκληση στον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αρνήθηκε να καταθέσει, αυτός ο πρύτανης των νέων πολιτικών ηθών, και προτίμησε να κρυφτεί πίσω από ένα άνευρο υπόμνημα, στο οποίο υπερασπιζόταν χωρίς αντίπαλο την τιμή του.
Χάρη σε μια σειρά διαδοχικών αρνήσεων από την τρικομματική, η επιτροπή έχει ξεμείνει από μάρτυρες και ουσιαστικά μετράει μέρες. Θα ήταν ενδιαφέρον αν έστεργε, για παράδειγμα, να αφήσει για λίγο ο Παπανδρέου τη διεθνή περιφορά της αποτυχίας και να κληθεί θεσμικά και χωρίς βίαια μέσα βεβαίως, όπως έγραψαν πολλοί, είτε από άγνοια είτε σκόπιμα, ώστε να πει τα ίδια ακριβώς που γράφει στο υπόμνημά του, αλλά… αυτοπροσώπως.
Οι αθώοι δεν κρύβονται πίσω από προφάσεις, αντίθετα η παρουσία τους σε τέτοιου είδους διαδικασίες παράγει πολιτικό ήθος και λειτουργεί παιδαγωγικά για τους πολίτες.
Δίνοντας τον ελλείποντα τόνο της ελαφρότητας ο Βενιζέλος, που θεωρεί ότι «καθάρισε», έβγαλε τη χολή του εναντίον του πρώην πρωθυπουργού και… συντρόφου του λέγοντας την Τρίτη: «Αν με ρωτούσε ο Παπανδρέου τι να κάνει με την Προκαταρκτική Επιτροπή, θα του έλεγα να πάει. Έτσι θα αποδειχθεί η σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ και η συμπόρευσή του με τη Χρυσή Αυγή».
Διόλου τυχαία, το ίδιο προσπαθούν μάταια να αποδείξουν στην επιτροπή ο Μαρκογιαννάκης και τα άλλα παιδιά της τρικομματικής, προσπερνώντας την παραδοχή Βενιζέλου ότι «όλα έγιναν πίσω από την πλάτη του».
Ένας κορυφαίος υπουργός που «δίνει» εχθρούς και φίλους για να ελαφρύνει τη θέση του σίγουρα θα είχε διαφορετική αντιμετώπιση σε ένα δικαστήριο, όπου θα ήταν υποχρεωμένος να κινηθεί σε αυστηρότερο πλαίσιο, αντί να αφήνει σεξιστικά και προσβλητικά σχόλια και να χαριεντίζεται με τους προεδρεύοντες, ενθυμούμενος, υπό συνθήκες απόλυτης προστασίας, ιστορίες από τη στρατιωτική του θητεία.
Και κυρίως θα έδινε επιτέλους μια απάντηση που θα μπορούσε να αξιολογηθεί, σχετικά με τους λόγους που τον ώθησαν να κρατήσει για 15 μήνες τη λίστα στο συρτάρι του και να μην κάνει απολύτως τίποτε, μη παραλείποντας, όταν έφυγε από το υπουργείο, να την πάρει μαζί του.

Ερωτήματα
Ο Μαρκογιαννάκης με τις πλάτες της τρικομματικής διέκοψε την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των Διώτη – Μπίκα αφήνοντας αναπάντητα τα ερωτήματα σχετικά με τον πραγματικό χρόνο παραλαβής και την οδό που ακολούθησε η επίμαχη λίστα μέχρι την Αθήνα.
Τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην επιτροπή κλονίζουν την επίσημη εκδοχή, αλλά η διερεύνηση του μυστηρίου δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του προεδρείου.
Με τον ίδιο περίπου τρόπο έχουν διακοπεί εξετάσεις κρίσιμων μαρτύρων, π.χ. του Ι. Καπελέρη, αφήνοντας τη δουλειά στη μέση. Εκείνη ακριβώς την ώρα πιάνουν το πηλοφόρι οι στυλοβάτες της επικοινωνιακής μοχθηρίας, φιλοτεχνώντας μια εμπόλεμη εικόνα, με πρωταγωνιστές τη φίλεργη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον πρόεδρο, ο οποίος στη συνέχεια περιφέρει θεατρικά τη… δυστυχία του από κανάλι σε κανάλι.
Οσάκις όμως η κουβέντα φτάνει σε καυτά ονόματα της πολιτικής και της αγοράς, ενεργοποιούνται οι αυτόματοι αμυντικοί μηχανισμοί που λειτουργούν στην επιτροπή και η έρευνα αναχαιτίζεται αυθωρεί.
Επ’ αυτών μόνο ο Βενιζέλος, χωρίς μάλιστα να ρωτηθεί καν, διατήρησε προνομιακά το δικαίωμα να μοιράζει πιστοποιητικά νομιμότητας, σπεύδοντας να αναγνωρίσει ότι ο μεν Μπόμπολας έχει την οικονομική επιφάνεια ώστε να δικαιολογήσει τις καταθέσεις του στο εξωτερικό, καλλιεργώντας ταυτόχρονα υπόνοιες για άλλους επιχειρηματίες του εκδοτικού χώρου, όπως η Μάνια Τεγοπούλου.
Την ίδια στιγμή, και δίνοντας απαντήσεις «με το τσιγκέλι», διολίσθησε έπειτα από πολλές αρνήσεις στην παραδοχή ότι η γραμματέας του Σοφία Μπέλμπα ήταν αυτή που κατά πάσα πιθανότητα παρέλαβε το αρχείο από τα χέρια του Διώτη, μια και ο ίδιος δήλωσε ανίδεος σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή…

Χοντρό δούλεμα
Η επιτροπή οδηγείται μαθηματικά σε φιάσκο, αφού η πλειοψηφία με τη στάση της δεν κατάφερε (σ.σ.: ή μήπως δεν ήθελε;) να αποδείξει ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου διέπραξε κακούργημα, ώστε να τον στείλει στο Ειδικό Δικαστήριο.
Το γαζί στο δούλεμα είναι χοντρό, καθώς Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ περιμένουν το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών και θέλουν να μας πείσουν ότι οι οικονομικές υπηρεσίες και οι εμπλεκόμενες τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τέσσερα πρόσωπα μέσα σε βραχύ χρόνο.
Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι να απορεί κανείς για ποιον λόγο δεν ζητούν τουλάχιστον από το ιρλανδικό ΣΔΟΕ να τους πει ποιοι ήταν οι μεριδιούχοι στο επενδυτικό κεφάλαιο των 550 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων, όπως έχει κατατεθεί, φέρεται να περιλαμβάνεται η Μαργαρίτα Παπανδρέου. «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει» λέει η ευθύβολη λαϊκή σοφία – και δεν πέφτει έξω…

Το Ποντίκι

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.