Καυγάς για το “θεαθήναι” μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων


Το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε να κάνει αντάρτικο στην κυβέρνηση με φόντο τα χαμηλά ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις…

Αιφνιδιαστικά και ενώ οι διαβουλεύσεις με την τρόικα έχουν ολοκληρωθεί, η Ιπποκράτους θυμήθηκε να ζητήσει, μεταξύ άλλων, να συμπεριληφθεί στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο, άρθρο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% «εδώ και τώρα».

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε «έκπληξη και απορία» στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θεωρεί άκομψο εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ να θέσει από το «παράθυρο» θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και θεωρεί ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να εξελιχθεί τέτοια συζήτηση με την τρόικα.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι δικαιούται και υποχρεούται να θέσει το ζήτημα, καθώς έχει υποστεί το κόστος της αύξησής του, που κατά πηγές της Ιπποκράτους, ήταν αναγκαία το 2011.

ΠΑΣΟΚ: Ολα τα αρνητικά επωμιζόμαστε εμείς

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι το Μαξίμου επιχειρεί να αποκομίσει όλα τα οφέλη από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες (όπως η μείωση του ελλείμματος και το πρωτογενές πλεόνασμα) επιδιώκοντας να διαμορφωθεί η άποψη ότι η ΝΔ έχει επιτυχίες και διαπραγματεύεται σωστά, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε όλα τα κακά και ανάλγητα μέτρα.

Στην Ιπποκράτους δε, έχουν θορυβηθεί από τις δημοσκοπήσεις που δίνουν πολύ χαμηλά ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ και αποφασίστηκε να υιοθετηθεί η σκληρή γραμμή έναντι της κυβέρνησης και η έντονη κριτική, όπου υπάρχει διαφωνία.

Μάλιστα σε σύσκεψη του νεοσύστατου συντονιστικού οργάνου της Βουλής υπό τον Γιάννη Μανιάτη τα στελέχη που ήταν παρόντα επικρότησαν τη στρατηγική της σκληρής γραμμής και ασκήθηκε έντονη κριτική στους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου τόσο για το θέμα του διοικητή του ΟΕΑΔ Ηλία Κικίλια όσο και για την αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών υπουργών, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ.

Ενόχληση στο υπουργείο Οικονομικών

 

Ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος, καθώς όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με τα όσα συμπεριλαμβάνονται στο «νόμο πακέτο» έχει συμφωνήσει η τρόικα και έχουν «ανάψει» το πράσινο φως και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι.

«Εμείς βρήκαμε το ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση και για πρώτη φορά ο Σαμαράς έθεσε το θέμα και το οποίο μπαίνει στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης» υπενθυμίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο κινείται τα τελευταία 24ωρα ο κ. Βενιζέλος ως προς την κατάρτιση αλλά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Ας σημειωθεί ωστόσο ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν σήμερα Τετάρτη να χαμηλώσουν τους τόνους και με δημόσιες παρεμβάσεις τους (όπως αυτή του βουλευτή Τάκη Ρήγα) έγινε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Μαξίμου: Δείχνουμε άπειρη κατανόηση για τους εταίρους

 

Στο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να μείνει στον «αφρό» της επικαιρότητας, πιέζοντας για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

«Δείχνουμε άπειρη κατανόηση για τους εταίρους» υπογραμμίζουν στελέχη της ΝΔ και αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει έναν ακατανόητο ακτιβισμό θέτοντας θέματα εκτός ατζέντας της Τρόικα «πιθανόν γιατί στην Ιπποκράτους υπάρχει ανησυχία για τα πολύ χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις».

Το ΠΑΣΟΚ για το ΦΠΑ

Ολόκληρη η άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ για τον ΦΠΑ στην εστίαση, έχει ως εξής:
«Το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση τέθηκε από το ΠΑΣΟΚ στην συνάντηση των αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων στο Υπουργείο Οικονομικών, γιατί η τελική εκτίμηση της τρόικας για τα δημοσιονομικά δεδομένα που ανακοινώθηκε μετά την τελευταία συνάντηση των τριών αρχηγών την περασμένη Κυριακή επιτρέπει να γίνει αυτός ο χειρισμός.

Βάση συνεπώς της δυνατότητας που έχει ανοιχτεί για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι η εκτίμηση πως το έλλειμμα για το 2012 (χωρίς να υπολογίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που υπολογίζεται μόνο λογιστικά) είναι 6%. Αυτό είναι μια επιτυχία που οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά βεβαίως και σε αυτούς που σήκωσαν το βάρος των δύσκολων αποφάσεων και πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια.

Συνεπώς το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που πρώτο απ’ όλους και δικαιούται και υποχρεούται να θέσει το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση γιατί είχε υποστεί το κόστος της αύξησής του που ήταν αναγκαία το 2011, όπως ακριβώς συνέβη και με το ΕΕΤΗΔΕ που τώρα ήρθε η ώρα να μειωθεί και να μετατραπεί σε ενιαίο φόρο ακινήτων. Αλλά για να είναι αυτό δυνατόν το ΠΑΣΟΚ σήκωσε ένα τεράστιο βάρος μόνο του.

Οι προτάσεις συνεπώς του ΠΑΣΟΚ και οι πρωτοβουλίες του διέπονται πάντα από το ίδιο αίσθημα ευθύνης. Αλλά δεν μπορεί κάποιοι να σηκώνουν το βάρος και να πληρώνουν το κόστος και κάποιοι άλλοι να θέλουν να δρέψουν τους όποιους καρπούς».

Το τηλεφώνημα Βενιζέλους που τάραξε τα νερά 

Ολα ξεκίνησαν χθες με ένα ξαφνικό τηλεφώνημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον εκπρόσωπο του κόμματος Φίλιππο Σαχινίδη, την ώρα της σύσκεψης των εκπροσώπων των κομμάτων υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το οποίο τάραξε τη συνάντηση.

Ο κ. Στουρνάρας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης συζητούσαν τις τελικές λεπτομέρειες του πολυνομοσχεδίου που επικυρώνει τη νέα συμφωνία με την Τρόικα και θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ως την Κυριακή των Βαΐων.

Ο κ. Βενιζέλος προφανώς είχε ξεχάσει να επισημάνει στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 13% από 23%, που το είχε πάει ο ίδιος ως υπουργός, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το ΠΑΣΟΚ.

Η κύρια αντιπρόταση από το ΠΑΣΟΚ (η οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του, υποβλήθηκε μετά από τηλεφώνημα του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης) αφορά στο να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από το 23% στο 13%) και όχι να συζητηθεί τον Ιούνιο και αφού βρεθούν ισοδύναμα μέτρα (όπως είναι η συμφωνία με την Τρόικα).

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ζητεί να αρχίσει να συζητείται από τώρα η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να έχουν καταλήξει έως τον Ιούνιο, πριν επανέλθει η Τρόικα.

Η απάντηση των στελεχών του υπουργείου ήταν άμεση. Χαρακτήρισαν «επικοινωνιακές» αυτές τις θέσεις, ενώ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε μετά τη σύσκεψη: «Είναι δύσκολο να αλλάξουμε τώρα τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου», καθώς υπάρχει η συμφωνία με την Τρόικα.

Πάντως από το ΠΑΣΟΚ σημειωνόταν ότι το θέμα τίθεται τώρα, καθώς τώρα έγιναν γνωστά τα στοιχεία για το πλεόνασμα στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, που επιτρέπει να τίθενται νωρίτερα του προγραμματισμένου αυτού του είδους τα αιτήματα.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν, επίσης, να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων και όλοι όσοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2013, αλλά και εκείνοι που έχουν ήδη υπαχθεί σε δυσμενέστερη ρύθμιση και είναι συνεπείς.

Τέλος, ζητούν να υπάρξει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα επιδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών διατάξεις με τις προτάσεις τους, ενώ η στάση τους κατά την ψηφοφορία στη Βουλή θα αποφασιστεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, χωρίς, πάντως, να διαφαίνεται επί του παρόντος τάση καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της ΝΔ ζητούν να υπάρχει βελτίωση στο φόρο στα ακίνητα εφέτος (που θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ) και ειδικότερα να γίνει μεγαλύτερη μείωση για τις περιοχές με χαμηλότερες τιμές ζώνης.

Για το ίδιο θέμα, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ζητούν να μην πληρώσουν το λεγόμενο «χαράτσι» οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες χωρίς έστω έναν εργαζόμενο. Παράλληλα, προτείνουν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ταμεία, και οι οφειλές προς τους δήμους, αν και το χαρακτηρίζουν δύσκολο νομοτεχνικά ως προς την υλοποίησή του. Ενώ, για την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» (που, επίσης, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση), οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ δηλώνουν ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Πάντως, όπως επισήμαναν, δεν τίθεται θέμα από τη ΔΗΜΑΡ για ριζική άρνηση επί του πολυνομοσχεδίου, όπως έγινε με τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

Στη σύσκεψη μετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, και οι Αντώνης Μπέζας (ΝΔ), Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος και Χρήστος Πρωτόπαππας (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ).

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.