«Πουλήστε ακίνητα για να πληρώσετε χρέη προς το κράτος»


Αλέξανδρος Κλωσσας

Να πουλήσουν την ακίνητη περιουσία τους και να ξεπληρώσουν τα χρέη προς την εφορία προτρέπει τους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με εγκύκλιο του Γιώργου Μαυραγάνη.

Με την απόφασή του ο υφυπουργός Οικονομικών ζητεί από τους εφόρους να παρέχουν ενημερότητα σε φορολογουμένους που θα δεχθούν να πουλήσουν τα σπίτια τους για να καλύψουν τα χρέη τους προς την εφορία, ακόμη και αν το τίμημα του ακινήτου δεν καλύπτει το σύνολο της οφειλής, αρκεί οι εναπομείνασες οφειλές να διασφαλίζονται είτε από λοιπά περιουσιακά στοιχεία είτε από εγγυήσεις τρίτων.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στην «Ε», οι εφορίες έχουν κατακλυσθεί από σχετικά αιτήματα ιδιοκτητών ακινήτων, που ζητούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε πωλήσεις ακινήτων και στη συνέχεια να αποπληρώσουν της οφειλές τους, ενώ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αντίστοιχο αίτημα είχε υποβάλει στο παρελθόν και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Πάντως, η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών γνωρίζει ότι σε περίπτωση που προχωρήσει σε μαζικές κατασχέσεις ακινήτων δεν πρόκειται να συγκεντρώσει τα προσδοκώμενα έσοδα.

Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε έκδοση ενημερότητας μόνο στην περίπτωση που το τίμημα του ακινήτου κάλυπτε απόλυτα την οφειλή. Ως εκ τούτου το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, η οποία προβλέπει ότι μετά την πώληση του ακινήτου το Δημόσιο θα εισπράξει κατά προτεραιότητα τα χρήματα που αντιστοιχούν στην οφειλή, είτε αυτή καλύπτεται από την πώληση είτε όχι.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι περιπτώσεις είναι δύο:

* Το τίμημα από την πώληση του ακινήτου να είναι μικρότερο από την οφειλή. Στην περίπτωση αυτή η εφορία παίρνει από το φορολογούμενο όσα εισέπραξε από την πώληση. Οι εναπομείνασες οφειλές θα διασφαλίζονται είτε από λοιπά περιουσιακά στοιχεία είτε από εγγυήσεις τρίτων.

* Το τίμημα από την πώληση του ακινήτου να είναι μεγαλύτερο από την οφειλή. Στην περίπτωση αυτή το Δημόσιο εισπράττει εφάπαξ το ποσοστό όσα χρήματα απομείνουν τα κρατά ο φορολογούμενος.

enet.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ «Πουλήστε ακίνητα για να πληρώσετε χρέη προς το κράτος»

  1. Ὁ/ἡ Ishkandar Raskolnick γράφει:

    Ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Μαυραγάνης…http://my-pillow-book.blogspot.gr/2013/03/serfs.html

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.