Αποδείξεις για τη ληστεία του κατοχικού δανείου


Των Κωνσταντίνου Ρομποτή, Κ. Π. Δημαρά

Συγκλονιστικές πτυχές του ζητήματος των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα δημοσιεύει η Real news. Και αποκαλύπτει τις ανελέητες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές λεηλασίες που έγιναν από τους Γερμανούς στα χρόνια της κατοχής. Δεν είναι θέμα εκδίκησης. Είναι θέμα χρέους (άλλου από αυτό που εννοούν οι Γερμανοί) και Nεμέσεως.

«R» ζητεί επιτέλους, έπειτα από ανίερη σιγή 65 χρόνων, η ελληνική κυβέρνηση, με συμφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων (πλην της Χρυσής Αυγής), όπως έγινε στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, να θέσει στη γερμανική κυβέρνηση το πελώριο ηθικό θέμα, που διογκώνεται καθημερινά.
Αυτό αποτελεί στοιχειώδη οφειλή για τα βάσανα, την οργή και την απελπισία των Ελλήνων σήμερα και στοιχειώδη οφειλή για τις θυσίες του ελληνικού λαού εκείνα τα χρόνια. 

Ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις -πλην δύο εξαιρέσεων, που και αυτές όμως εκφυλίστηκαν- άφησαν το μέγα θέμα ανέγγιχτο. Θέλουμε, κατ’ αρχάς, διάλογο με τις γερμανικές Αρχές. Οχι επαιτείες, ούτε δίσκο ελεημοσύνης, αλλά υπερήφανες απαιτήσεις, που δικαιολογούνται απόλυτα και ενισχύονται όσο περνούν τα χρόνια.

Τα σημερινά ντοκουμέντα (έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδος του 1942 και του 1946) αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Γερμανία του Χίτλερ(!) είχε αρχίσει να αποπληρώνει τις δόσεις του αναγκαστικού κατοχικού δανείου που συνέτριψε οικονομικά τη χώρα μας. Ιδιαίτερα σημαντικό ντοκουμέντο είναι ένα έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς την Τράπεζα της Ελλάδος το 1942, στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι θα πρέπει να ανοίξει λογαριασμό από τον οποίο οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής θα παίρνουν τα χρήματα του αναγκαστικού δανείου.

Συγκλονιστικά ντοκουμέντα είναι και αυτά που αφορούν τις αρπαγές των ελληνικών αρχαιοτήτων, όπως καταγράφονται και πάλι σε έγγραφο της ελληνικής κυβέρνησης το 1946, με το οποίο ζητεί από δημάρχους και κοινοτάρχες όλης της χώρας να στείλουν λεπτομερή κατάλογο των κλαπέντων από τους Γερμανούς πάσης φύσεως αρχαιολογικών αντικειμένων. Ο αριθμός τους είναι ασύλληπτος, καθώς 8.500 τέτοια αντικείμενα -άλλα ανεκτίμητης και άλλα σπάνιας αξίας- έφυγαν στη Γερμανία! Αυτές οι λεηλασίες ήταν οργανωμένες από ανώτερους στρατιωτικούς, από αρχαιολογικές αποστολές και άλλους Γερμανούς αξιωματούχους.

Αδιάσειστα ιστορικά ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν το πώς μεθοδεύτηκε από τις δυνάμεις κατοχής η «μεγάλη κλοπή» του πλούτου του ελληνικού λαού με τη σύναψη του αναγκαστικού δανείου στις αρχές του 1942, αλλά και το πώς η γερμανική πλευρά αναγνώρισε την οφειλή -καταβάλλοντας μάλιστα 19 ολόκληρες δόσεις την περίοδο 1943-44- φέρνει στο φως η «R».

Τα έγγραφα αυτά πιστοποιούν όχι μόνο τους «σκοτεινούς» και σκληρούς όρους με τους οποίους επιβλήθηκε η σύναψη του δανείου στην κατοχική ελληνική κυβέρνηση, αλλά και το γεγονός ότι ακόμη και η ναζιστική Γερμανία αναγνώριζε την οφειλή επιστρέφοντας μικρό μέρος των δανεικών… Πρόκειται για ντοκουμέντα που προέρχονται από τα αρχεία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος και έχουν ενταχθεί στην απόρρητη έκθεση που συνέταξε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έχει στα χέρια της εδώ και λίγες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση.

Αποδείξεις για τη ληστεία του κατοχικού δανείου Α Μέρος

Αποδείξεις για τη ληστεία του κατοχικού δανείου Β Μέρος

real.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.