Βαθαίνει η ύφεση στην Ευρωζώνη


Δυσμενέστερες από τις αρχικές οι αναθεωρημένες προβλέψεις της Κομισιόν

Η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί άνω του προβλεπόμενου το 2013, ενώ θα επιβραδυνθεί και ο ρυθμός  μείωσης των ελλειμμάτων, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των προβλέψεών της για την επόμενη διετία. Για την Ελλάδα η πρόβλεψη είναι ελαφρώς καλύτερη, καθώς γίνεται λόγος για ύφεση για 4,2% το 2013 έναντι 4,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία – τέσσερις εκ των πέντε μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρωζώνης – θα βρίσκονται σε ύφεση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν. Μοναδική οικονομία που θα καταφέρει να παρουσιάσει ανάπτυξη είναι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, η Γερμανία.

Το ΑΕΠ της ΕΕ των 17 θα μειωθεί κατά 0,4% φέτος, έναντι πρόβλεψης του περασμένου Φεβρουαρίου για μείωση 0,3%. Το 2012 η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν 0,6% και, όπως δείχνουν τα νούμερα, η Ευρωζώνη κατευθύνεται για πρώτη φορά στη  μείωση παραγωγής επί δύο συνεχόμενα έτη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το 2014 θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για 1,4%.

“Δεδομένης της παρατεταμένης ύφεσης, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να ξεπεράσουμε την  κρίση ανεργίας στην Ευρώπη. Το μείγμα πολιτικής της ΕΕ επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, δήλωσε ο Όλι Ρεν.

“Η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται, αλλά ο ρυθμός της επιβραδύνεται. Παράλληλα, οι δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εντατικοποιηθούν ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στην Ευρώπη”, πρόσθεσε.
Οι παραπάνω προβλέψεις υπογραμμίζουν τη μετατόπιση των 17 κρατών της Ευρωζώνης από την αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή που ευαγγελίζονταν τα πρώτα χρόνια της κρίσης, στην οικονομική ανάπτυξη, κάτι που έγινε αντιληπτό και με τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ  να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 0,50%.

Η ανάπτυξη θα έχει βραδύτερους ρυθμούς από του αναμενόμενους στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης, με τη Γαλλία να παραμένει σε ύφεση 0,1%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 0,1%.

Την ίδια ώρα, μαύρες παραμένουν οι εκτιμήσεις για την ανεργία
. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στην ανεργία η Επιτροπή τονίζει ότι αυξήθηκε απότομα φτάνοντας το 24,3% το 2012 και εκτιμά πως θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση στο 27% το 2013, καθώς η πτώση της συνολικής ζήτησης ακυρώνει τις μειώσεις στο κόστος εργασίας.

newmoney.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.