Η παιχνιδιάρα Deutsche Bank


Ομολογώ μου είχα κάνει έκπληξη όταν είχα δει, τον Νοέμβριο του 2011, την εντελώς δημόσια πληροφορία ότι η Deutsche Bank ήταν ο μεγαλύτερος διαπραγματευτής συναλλάγματος στον κόσμο.  Βάση αυτής της …ασήμαντης πληροφορίας, δεν μου κάνει έκπληξη που η Deutsche Bank έχει και την μεγαλύτερη έκθεση (exposure, δυνητικό ρίσκο) σε παράγωγα συναλλάγματος. 

Όπως αναφέρει και ο zerohedge, οι “θέσεις” αυτές της Deutsche Bank μάλλον είναι εγγενώς “εξισορροπημένες” δηλαδή δεν είναι ένα μονομερές “στοίχημα” αλλά πολλά που αν τα μισά είναι από την μία πλευρά και τα υπόλοιπα από την άλλη, το αποτέλεσμα είναι ουδέτερο. Αυτό, σε φυσιολογικές καταστάσεις, χωρίς “συστημικά ρίσκα”, και ένα συστημικό ρίσκο είναι η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, που δεν είναι κάτι ακαδημαϊκό, αλλά υπαρκτή πιθανότητα έτσι και φουντάρει μία τράπεζα, είτε είναι στην Ελλάδα, είτε είναι η Credit Agricole κάποια μη κατονομασμένη Γαλλική τράπεζα.

Η πρώτη μου παρατήρηση είναι ότι η JP Morgan (που συχνά κακολογούν οι …αντι-καπιταλιστές έχει μικρότερη “έκθεση” σε μία χώρα που το ΑΕΠ της είναι 4-5 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γερμανίας.

Την δεύτερη μου παρατήρηση ντρέπομαι να την κάνω, αλλά πιάνω τον εαυτό μου να λέει “άντε σκάσε να δούμε τι θόρυβο θα κάνεις“. Αλλά μάλλον δεν θα σκάσει η Deutsche Bank. Πρώτα θα απομυζήσει τα πάντα και μετά, όταν σκάσει, κανείς δεν θα την ακούσει. Too big to fail που θα έλεγαν και οι Δυτικοί…

 

Να θυμίσω ότι η Deutsche Bank φτιάχτηκε από κάποιον ανιψιό Siemens, του αρχικού κ. Siemens, για να βάλει πλάτες να επεκταθεί η τότε νεοσύστατη Γερμανική Αυτοκρατορία… Μετά δύο Παγκοσμίους που έχασαν πανηγυρικά, να τους πάλι… Να’ ναι καλά οι Σοβιετικοί το 17 (και ο φόβος των Σοβιετικών το 45).

 

Πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.