Πρωτομαγιά τα λούλουδα γιορτάζουν…


γραφει ο αρισταρχος

1magiaΈστω κι από μεταφορά, Πρωτομαγιά σήμερα. Υποτίθεται μια μέρα που όλος ο εργατόκοσμος θάπρεπε να θυμάται τους ανυπολόγιστους νεκρούς του Σικάγου στα 1886, τους νεκρούς καπνεργάτες στην Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Διεκδίκηση με αίμα για εργασία οκτώ ώρες.

Ήρθε το επινοητικό όπως πάντα κεφάλαιο και έξυπνα κατάργησε την απεργία της πρωτομαγιάς  ορίζοντάς την σε αργία για να τιμούμε δήθεν τάχαμου την άγια μέρα. Και τα ιερά και τα όσια αντικατεστάθησαν με στεφάνια από λουλούδια και κόκκινες παπαρούνες για να γιορτάζουμε τον ερχομό μιας άνοιξης που… άρχισε την εικοστή πρώτη του Μάρτη!

“Πρωτομαγιά τα λούλουδα γιορτάζουν και τα πουλιά τα ταίρια τους φωνάζουν, τραγουδούν το Μάη Μάη γύρω στα κλαδιά. Κορίτσια περπατούνε χέρι χέρι με λούλουδα πρωτομαγιάς στο χέρι, τραγουδούν το Μάη Μάη γύρω στα κλαδιά…” Και να τα σουβλάκια, τα μπιφτεκάκια, το ζιμπιλάκι με το κατιτίς και μια κουβερτούλα, pick-nick το είπαν οι Άγγλοι, να γιορτάσει ο κόσμος στην εξοχή τον ερχομό της άνοιξης. Για την ταμπακιέρα κανείς. Μόνο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε πενιχρές συγκεντρώσεις. Άσε ρε φίλε τι να ακούσουμε, τα ίδια και τα ίδια. Θα πάμε στο εξοχικό με την παρέα και δόξα τον Θεό. Θα την πέσουμε στα ποτά και τα κρέατα και ήμαστε μια χαρά. Χύμα, χαλαρά που λέμε οι Μακεδόνες. Λες και η εξ ίσου διακοσμημένη με κρέατα και αλκοόλ ημέρα του Πάσχα ήταν κάπου μακριά. Μόνο δύο μέρες!

Ούτως ή άλλως αλώθηκαν όλες οι εργατικές κατακτήσεις, κυρίως στο ιδιωτικό τομέα. Όπου σε μικρές ειδικά επιχειρήσεις το οκτάωρο είναι λίγο κάπως σαν επιθυμία. Η πανέξυπνη part-time εργασία με το πρόσχημα της καταπολέμησης της ανεργίας όπου φέρνει το μηνιάτικο στα διακόσια  σαράντα ευρώ και η συνεχής απειλή για απόλυση 150.000 δημόσιους μέχρι το 2015. Τελικά τι παίζεται πίσω από όλη αυτή την αντεργατική, αντικοινωνική διεργασία θα είναι πλέον αργά όταν το μάθουμε.

Προς το παρόν βάλτε στεφάνια φτιαγμένα με ασφοδέλους και παπαρούνες και βάλτε τα στο κεφάλι. Κρεμάστε και ένα στεφάνι στην πόρτα σας για να δείξετε ότι πιάσατε καλά τον Μάη και χαρείτε. Το κεφάλαιο με τους ατέλειωτους υπηρέτες του και τους ατέλειωτους ερευνητές του θα μεθοδεύσουν το μέλλον μας, την ζωή μας και των παιδιών μας και ησυχάστε,μπορεί να κάνουν εργάσιμη την ημέρα του Πάσχα αλλά την πρωτομαγιά θα την κρατούν αργία ες αεί. Δική τους , και ίσως η μοναδική, παροχή προς τον εργαζόμενο είναι. Θα είναι εκεί για όσο τους συμφέρει.

Περὶ τοῦ/τῆς: aristarhos

Προσοχή στην πρίζα, υπάρχει συνωστισμός!
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.