Η προσωποποίηση της ασέβειας


Του Γιάννη Βαρουφάκη

Χθες το βράδυ έμαθα δύο πράγματα που δεν γνώριζα – κι ένιωσα ντροπή που δεν τα γνώριζα. Και γι’ αυτό θέλω, ιδίως αυτές τις μέρες που κοπάζει η κακοφωνία των «αγορών» και επικρατεί μια κάποια κατάνυξη, να μοιραστώ αυτά που έμαθα και τις τύψεις μου -για την έως τώρα άγνοιά μου- μαζί σας.

Το πρώτο αφορά την πιο αρχαία προσωπογραφία. Την αρχαιότερη απεικόνιση ανθρώπινου προσώπου, που διασώζεται ακέραια, πολύχρωμη, πανέμορφη, ζωγραφισμένη σε βράχο, με εμβαδόν πάνω από ένα τετραγωνικό μέτρο. Η ηλικία της ξεπερνά τα τριάντα χιλιάδες χρόνια. Και να ήταν μόνο αυτό! Δεν είναι μόνο μία. Πρόκειται για χιλιάδες (!) τέτοιες προσωπογραφίες, άλλες μικρότερες σε μέγεθος, άλλες μεγαλύτερες, όλες τους μεγάλου κάλλους, η καθεμιά τους αποτύπωση της ιστορίας της ανθρώπινης μορφής και του ανθρώπινου φαντασιακού, όσον αφορά τη μορφή των προγόνων, του «άλλου», του «εαυτού» μας.

Τα αριστουργήματα αυτά, όπως έμαθα μόλις χθες, βρίσκονται στο Ακρωτήρι Burrup, στο βορειοανατολικό μέρος της Αυστραλίας, το οποίο κατοικείται εδώ και σαράντα με πενήντα χιλιάδες χρόνια από τους ίδιους ανθρώπους – οι οποίοι πριν από χιλιετίες έφτασαν στην Αυστραλία έχοντας διαβεί τα ρηχά νερά του πελάγους μεταξύ Ινδονησίας και Αυστραλίας, πριν λιώσουν οι πάγοι και τα νερά βαθύνουν. Ετσι, αφού τα νερά βάθυναν και η μετανάστευση προς την Αυστραλία σταμάτησε, μέχρι που κατέφθασαν οι Ευρωπαίοι το 18ο αιώνα, οι άνθρωποι αυτοί είχαν χιλιάδες χρόνια καιρό για να μάθουν να ζουν αρμονικά με την πανέμορφη εκείνη γωνιά της Αυστραλίας και να αναπτύξουν την τέχνη της προσωπογραφίας. Οι δεκάδες χιλιάδες ζωγραφιές (μεγάλων μάλιστα διαστάσεων) που άφησαν πίσω τους αποτελούν μοναδικό, συνεχές αρχείο απεικόνισης ανθρώπων και φύσης παγκοσμίως. Απεικονίζουν όχι μόνο την ανθρώπινη μορφή, αλλά και ζώα που σήμερα έχουν εξαφανιστεί, όνειρα και μύθους, ακόμα και τα ιστιοφόρα των Ευρωπαίων, τα οποία οι ιθαγενείς έβλεπαν να περνούν από τις θάλασσές τους. Αποτελούν, υπό μία έννοια, κάτι αντίστοιχο με μια εικαστική σύμπτυξη του Λούβρου και της Παλαιάς Διαθήκης, σε ένα τεράστιο εικαστικό, ιστορικό, αρχαιολογικό πάρκο.

Το δεύτερο που έμαθα, για το οποίο ντρέπομαι ακόμα πιο πολύ, είναι ότι αυτές οι πολύτιμες προσωπογραφίες, αυτό το πλούσιο αρχείο της ανθρωπότητας, καταστρέφονται καθημερινά από μπουλντόζες εταιρείας φυσικού αερίου που τις συνθλίβουν στο διάβα τους προς τα σημεία εξόρυξης, μετατρέποντάς τες σε άμορφα μπάζα με τα οποία φτιάχνουν… χωματόδρομους, για να περνούν οι νταλίκες και τα εξορυκτικά μηχανήματα της εταιρείας. Μάλιστα, αναγνώστη. Στο βωμό της «ανάπτυξης», οι αδυσώπητες μηχανές μιας πάμπλουτης εταιρείας, με γιγάντια δύναμη και μυαλό κατσαρίδας, λιώνουν, καταστρέφουν, ποδοπατούν, μετατρέπουν σε μπάζα αυτόν το θησαυρό. Κι εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα. Φαντάζεστε μια αντίστοιχη εταιρεία να πολτοποιεί τα μοναστήρια του Αγίου Ορους, τον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες, το Stonehenge της Αγγλίας και το Λούβρο; Να τα μετατρέπει σε μπάζα, πάνω από τα οποία να περνούν οι νταλίκες της; Θα είχε ξεσηκωθεί η υφήλιος.

Αναρωτήθηκα γιατί δεν τα γνώριζα όλα αυτά. Η απάντηση δεν με ξάφνιασε, καθώς μου θύμισε «δικές μας» καταστάσεις. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας είναι αλυσοδεμένη με τα συμφέροντα αυτών των εταιρειών εξόρυξης, καθώς τα έσοδα από τα ορυχεία, το αέριο και τις πετρελαιοπηγές είναι ο μόνος λόγος που η Αυστραλία δεν έχει υποστεί τις συνέπειες της Κρίσης. Παράλληλα, οι διευθυντές της εν λόγω εταιρείας είναι μέλη των διοικητικών συμβουλίων των (λίγων) μεγάλων εφημερίδων και καναλιών της Δ. Αυστραλίας, αλλά και της χώρας συνολικά. Οι ίδιοι άνθρωποι που αφήνουν τους δημοσιογράφους τους να καταδικάζουν τους Ταλιμπάν για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αφγανιστάν, συγκαλύπτουν ενεργά το πολιτιστικό ολοκαύτωμα της εταιρείας τους στην ίδια τους τη χώρα.

Ας διαδώσουμε τα νέα αυτής της μεγίστης ύβρεως. Καλό Πάσχα.

enet.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

18 ἀπαντήσεις στὸ Η προσωποποίηση της ασέβειας

 1. Ὁ/ἡ Εβιτα γράφει:

  Να το μοιραστούμε όλοι μεταξύ μας, να ενημερωθούμε , ωραία όλα αυτα, αλλά υπάρχει έστω κάποια online petition, ¨η άλλο διάβημα στο οποίο θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε για να βοηθήσουμε να σταματήσει αυτή η καταστροφή της παγκόσμιας ιστορίας ??

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ Giorgos Eleftheriou γράφει:

  Συμφωνώ μαζί σας και συμμερίζομαι την αγανάκτηση και την αγωνία σας. Όμως απορώ για την έκπληξή σας, γιατί αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Στην πραγματικότητα τέτοιες καταστροφές, σκόπιμες και συνειδητές, έχουν γίνει χιλιάδες φορές, και τις περισσότερες φορές οι δράστες ήταν εκπρόσωποι της πολιτισμένης ανθρωπότητας. Υπάρχουν πάρα πολλά γνωστά παραδείγματα. Εδώ στην Κύπρο π.χ. οι Ευρωπαίοι φόρτωναν (έτοιμες, πελεκημένες) πέτρες από την Αμαθούντα και τις μετέφεραν στο Σουέζ για τα έργα της διώρυγας. (Και άλλες βέβαια τις πήραν οι ντόπιοι από τα γειτονικά χωριά για να χτίζουν σπίτια και μαντρότοιχους). Φυσικά αντιλαμβάνομαι την τεράστια σημασία και αξία που έχουν οι προσωπογραφίες στις οποίες αναφέρεστε και νιώθω την ίδια λύπη μ’ εσάς.

  Μοῦ ἀρέσει

 3. Ὁ/ἡ justiceforgreece γράφει:

  Βρήκα

  http://www.burrup.org.au/How_can_I_help_.html

  How can I help?

  The most important thing is to become informed!

  A lack of knowledge, awareness and understanding has been one of the main reasons for the destruction of this place of world heritage significance.

  If the material on this website (which has been rigourously researched) convinces you that urgent action is required to ensure the long term protection of the place, then there are a number of things you can do.

  Keep regularly informed by joining our email information list. click here http://www.nationaltrustonline.com.au/dampier/

  Make a donation to help the National Trust in our work to save the rock art. click here http://esvc001307.wic020u.server-web.com/donations/donation.shtml

  Add your name to the “Get Up” Australia online petition. click here http://www.getup.org.au/ then go to campaigns

  Write a letter expressing your concerns. Click here http://www.burrup.org.au/letter.html for a list of people and organisations to write to and some suggested content.

  Find out about others who are helping to promote the long term protection of the Dampier Rock Art
  Champions of the Burrup Rock Art (COBRA) – Karratha based community group
  Friends of Australian Rock Art (FARA) – Perth based community group http://www.standupfortheburrup.com/

  Stand up for the Burrup International Campaign http://www.standupfortheburrup.com/

  Μοῦ ἀρέσει

 4. Ὁ/ἡ Θόδωρος Καλαμπούκας γράφει:

  Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις και τις αιτιάσεις σας για το θέμα. Η μόνη μου διαφωνία βρίσκεται στην ατυχή έκφρασή σας “μυαλό κατσαρίδας”!
  Σας διαφεύγει, φαίνεται, η γνώση και η πληροφόρηση, ότι το απεχθές έντομο, η κατσαρίδα, εκτός των άλλων εξαιρετικού ενδιαφέροντος βιολογικών ιδιοτήτων της, είναι ταυτόχρονα και ένα από τα ευφυέστερα πλάσματα αυτού του κόσμου.
  Επομένως, η έκφραση “μυαλό κατσαρίδας” υποβιβάζει ένα βιολογικό είδος που διαθέτει ανώτερη ευφυϊα, σαφώς ανώτερη όλων εκείνων που καταστρέφουν έναν εξαιρετικού ενδιαφέροντος πολιτισμό των γηγενών κατοίκων της Αυστραλίας. των Αβορίγινων.

  Μοῦ ἀρέσει

 5. Ὁ/ἡ Manos γράφει:

  Υπάρχει γκρούπ στο Facebook!!!

  http://www.facebook.com/StandUpForTheBurrup

  Μοῦ ἀρέσει

 6. Ὁ/ἡ spirontas γράφει:

  Άραγε έχετε ποτέ προσέξει από κοντά τους εξωτερικούς τοίχους της Καπνικαρέας; Ένα απλό παράδειγμα.

  Μοῦ ἀρέσει

 7. Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

  Την ίδια στιγμή που ο Βαρουφάκης αναφέρεται στην πολιτισμική καταστροφή που συμβαίνει στην Αυστραλία, υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στο αρμόδιο υπουργείο και στην αρχαιολογική υπηρεσία για το κατά πόσο χρειάζεται να προστατευθούν τα αρχαία που έχουν βρεθεί στην διάνοιξη της διαδρομής του μετρό στη Θεσσαλονίκη τα οποία είναι κυρίως από τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο. Φυσικά υπάρχουν και πολλές άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις αλλά δεν μπορούν καν να καταγραφούν σε ένα σχόλιο.

  Σωστές οι παρατηρήσεις του Βαρουφάκη και καλά κάνει και επισημαίνει το πρόβλημα. Αλλά μήπως είναι υποκριτικά και κροκοδείλια δάκρυα την ίδια στιγμή που συμβαίνουν πολύ χειρότερες πολιτισμικές καταστροφές στην ίδια μας την πατρίδα; Όταν καίγεται το σπίτι σου δεν τρέχεις στην Αυστραλία να σώσεις τα δικά τους. Σώζεις πρώτα τα δικά σου για να έχεις τουλάχιστον το έμπρακτο δικαίωμα να προασπίζεσαι όλα τα μνημεία του κόσμου επειδή έκανες το καθήκον σου για τα μνημεία της πατρίδας σου.

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ ΣΤΕΛΙΟΣ γράφει:

   <>
   Αυτη ακριβως η νοοτροπια νομιζω οτι μας εχει φερει εδω που ειμαστε φιλε μου , γιατι το σπιτι μας ειναι ολος ο πλανητης ! Με αυτη την νοοτροπια ψηφιζαν και ψηφιζουν οι ελληνες , να φτιαχτω εγω και δεν …… οι υπολοιποι και τελικα την φαγαμε ολοι ! Δεν υπαρχουν δικα μας και δικα τους , ολα σπιτι μας ειναι ! Η γη ειναι το σπιτι μας και ολοι οι ανθρωποι ειμαστε ιδιοι και ισοι !

   Μοῦ ἀρέσει

   • Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

    Που ακριβώς στο σχόλιο μου φαίνεται η νοοτροπία του ” να φτιαχτώ εγώ και δεν…οι υπόλοιποι;”.

    Στο ότι έγραψα πως καλά έκανε ο Βαρουφάκης και ανέδειξε το θέμα;
    Πως αυτή την στιγμή γίνονται ανάλογες καταστροφές στην πατρίδα μας;
    Ή στο ότι επειδή διαφύλαξες τα μνημεία της χώρας σου θα μπορείς να κάνεις το ίδιο και για τα μνημεία του κόσμου;

    Όπως στην Ελλάδα είμαστε υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη των μνημείων της χώρας μας έτσι και ο κάθε λαός είναι υπεύθυνος για τα δικά του. Όταν όμως δεν προστατεύουμε τα δικά μας πως θα προστατέψουμε των άλλων;Αυτό είναι υποκρισία.

    Μοῦ ἀρέσει

 8. Ὁ/ἡ ego γράφει:

  ”Στο βωμό της «ανάπτυξης», οι αδυσώπητες μηχανές μιας πάμπλουτης εταιρείας, με γιγάντια δύναμη και μυαλό κατσαρίδας, λιώνουν, καταστρέφουν, ποδοπατούν, μετατρέπουν σε μπάζα αυτόν το θησαυρό”
  Αυτή τη στιγμή αυτό το έγκλημα διαπράττεται καθημερινά στη Χαλκιδική, όπου άνθρωποι που μέχρι χθες ήταν απλοί κάτοικοι της περιοχής μετατρέπονται μέρα με τη μέρα σε ”πολίτες” που διεκδικούν τα αυτονόητα και είναι ΜΟΝΟΙ τους. Δεν υποκινούνται και δεν κατευθύνονται από πουθενά γι αυτό και κάνουν άπειρα ” επικοινωνιακά λάθη” απέναντι σε μια οργανωμένη χούντα που με βίαιο και ύπουλο τρόπο προσπαθεί να τους κουράσει και να τους κουρελιάσει ηθικά,ψυχικά και οικονομικά. Ρίξτε μια ματιά για ενημέρωση στο antigoldgreece και στο soshalkidiki όπου απεγνωσμένα γίνεται μια προσπάθεια ενημέρωσης για την καταστροφή που πρόκειται να ΄ρθει.

  Μοῦ ἀρέσει

 9. Ὁ/ἡ BΑΣΙΛΗΣ ΔΕΗΒΟΡΙΑΣ γράφει:

  Οσο υπαρχει καπιταλισμος θα καταστρεφονται οι ανθρωποι τα μνημεια το περιβαλλον τα νερα ο αερας η γη.Γιατι?Επειδη το κερδος των καπιτα–ληστων ειναι ο υπερτατος νομος σἀυτην την κοινωνια.Δυστυχως η καταγγελια δεν φτανει πρεπει να ανατρεψουμε αυτο το συστημα αλλιως οι καταστροφες θα συνεχιζονται επ’αοριστον.Μπορειτε ολοι να φιλοσοφειτε και να χανετε τον καιρο σας με εξυπνακιστικες επισημανσεις ομως για να αλλαξουν τα πραγματα πρεπει να πληρωθει το ρηθεν του τραγουδιου που λεει για να γυρισει ο ηλιος θελει δουλεια πολλη,θελει οι ζωντανοι να δινουν το αιμα τους και την ζωη τους αλλιως το μπλα μπλα δεν κανει τιποτε.Η μονη ελπιδα που εχουμε αυτην την στιγμη ειναι ο Συριζα με τα λαθη του τις ελλειψεις του,ομως μονον αυτος μπορει να μας βγαλει απο το αδιεξοδο με την προυποθεση βεβαια οτι θα παρουμε μερος ολοι στον αγωνα.
  Βασιλης

  Μοῦ ἀρέσει

 10. Ὁ/ἡ αλλοςενας γράφει:

  θα πατουσαν και τους ιδιους τους αβοριγινες, εαν στεκονταν στο δρομο της μπουλντοζας..

  Μοῦ ἀρέσει

 11. Ὁ/ἡ Ιπποκράτης γράφει:

  Φίλε ο ΣΥΡΙΖΑ σου δίνει ψεύτικες ελπίδες.Ενα κόμμα που θέλει να Ελληνοποιησει 2000000 λαθρομετανάστες που δεν έχουν τίποτα κοινό με την Ελληνικη κουλτούρα ,ειναι κόμμα προδοτικο,ενθελληνικο και επικίνδυνο .Πανω Απ όλα ειναι η σωτηρία της δικής μας Πατρίδας της Ελλάδας μας.

  Μοῦ ἀρέσει

 12. Ὁ/ἡ Efi gianni γράφει:

  Είστε ενημερωμένοι για τα αρχαία που βρέθηκαν στο ΧΥΤΑ γραμματικου και για τα οποία ουδείς ενδιαφέρεται αν τα θάψουν τα σκουπίδια κοιμόμαστε !!!!!!δεν είμαστε ικανοί να αντιδράσουμε για τίποτα. ; κουβέντες καφενείου η έλλειψη αντίδρασης!!!!!!!!!!

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.