Κυβέρνηση και ΟΛΜΕ… βλάπτουν σοβαρά την παιδεία και τους μαθητές


Γράφει ο Στάθης Διομήδης 

Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση επέλεξε να δείξει το αυταρχικό και εκβιαστικό της πρόσωπο απέναντι σε μια ομάδα εργαζομένων. Χωρίς κανέναν διάλογο αλλά και με καμία Εθνική στρατηγική προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις μιας σειράς θεμάτων που θύματα έχουν τους καθηγητές και την παιδεία. Στόχος να γίνει πράξη μία από τις βασικές αρχές της τρόικας η πλήρης υποβάθμιση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Και για το πώς λειτουργεί η σημερινή κυβέρνηση είναι γνωστό. Περιορισμός της Δημοκρατίας, φτωχοποίηση και εξαθλίωση εργαζομένων και λειτουργών, διαθεσιμότητες, σκοτεινές αξιολογήσεις και εκφοβισμός απολύσεων για όλους τους εργαζομένους είναι στην ημερήσια διάταξη.

Από την άλλη πλευρά όμως είναι τραγικός ο τρόπος που πολιτεύεται το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών. Προκηρύσσει απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς να σέβεται γονείς και μαθητές που έχουν επενδύσει τους κόπους μιας ζωής πάνω σε ετούτες τις εξετάσεις. Το δίκαιο των αιτημάτων των καθηγητών, δεν μπορεί να εξισωθεί με την ψυχική υγεία εκατό χιλιάδων και πλέον νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους, που ζουν τη βάσανο της εξαντλητικής εξεταστικής περιόδου.

Η κυβέρνηση εκβιάζει τους καθηγητές εν μέσω πανελλαδικών με τα νομοθετήματά της. Ενώ ταυτόχρονα εκβιάζει ακόμη και με ΑΚΥΡΩΣΗ των πανελληνίων εξετάσεων σε περίπτωση που απεργήσει έστω και μία ΕΛΜΕ! (όπως αναφέρεται στο χθεσινό non paper που διένειμε). Η ΟΛΜΕ εκβιάζει με απεργία τους μαθητές για να υποχωρήσει η κυβέρνηση στα αιτήματά της. Είναι σίγουρο ότι τη βασική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση καθώς θα μπορούσε να μεταφέρει τα νομοθετήματα αλλά και να κάνει και διάλογο με τους φορείς, αμέσως μετά τις εξετάσεις. Από την άλλη πλευρά η ΟΛΜΕ λειτουργεί ως μια ομάδα εργαζομένων με συντεχνιακή λογική και όχι βέβαια ως λειτουργοί που διαπλάθουν τη νέα γενιά της χώρας.

Η κυβέρνηση τρίβει τα χέρια της με την επιλογή της ΟΛΜΕ καθώς «ο κοινωνικός αυτοματισμός» (τακτική που ακολούθησαν με επιτυχία οι κυβερνήσεις Σημίτη), η αντιπαράθεση μέχρις εσχάτων δηλαδή διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και διαφορετικών κοινωνικών συμφερόντων γίνεται πράξη με το παραπάνω αφήνοντας στο απυρόβλητο τον βασικό υπεύθυνο της κρίσης, την κυβέρνηση.

Εάν το δούμε πρακτικά το ζήτημα τι θα συμβεί επί της ουσίας; Η ΟΛΜΕ προκηρύσσει απεργία και η κυβέρνηση κάνει επιστράτευση. Άρα λοιπόν: τα κόμματα θα είναι εντάξει με την εκλογικής τους πελατεία γιατί κατακρίνουν την απεργία ή τη στηρίζουν ανάλογα το ακροατήριο, η κυβέρνηση δείχνει πυγμή με την επιστράτευση και τον αυταρχισμό, οι συνδικαλιστές πάνε στο συνέδριό τους ισχυροί και δυνατοί που τα έβαλαν μέχρι τέλους με την κυβέρνηση και όλα είναι μια χαρά για όλους.

Μια μικρή λεπτομέρεια βέβαια υπάρχει. Η αβεβαιότητα και η τρομακτική αύξηση της πίεσης που θα δεχτούν μέσα από όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου οι μαθητές και οι οικογένειές τους. Να μην ξεχνάμε εδώ ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει ακόμη και τραγικά περιστατικά με μαθητές που δεν άντεξαν την πίεση των εξετάσεων.

Με τη νέα γενιά δεν μπορεί να παίζει κανείς. Ούτε κυβερνήσεις ούτε συνδικαλιστές. Ο σεβασμός και η στήριξη στη νέα γενιά θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία μιας κοινωνίας και ενός πολιτικού συστήματος σε μια χώρα. Δεν είναι εχθρός οι νέοι. Είναι το λαμπρό μέλλον μια χώρας και ενός Έθνους.

Υ.Γ.1 Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην ΟΛΜΕ πλειοψηφούν οι κυβερνητικές παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ. Επίσης η ΟΛΜΕ έχει συνέδριο και εκλογές τον Ιούνιο, και είναι πιθανόν η απόφαση για απεργία να εμπεριέχει και εκλογικές τακτικές των συνδικαλιστών.
Υ.Γ.2 Εάν πραγματικά κυβέρνηση και ΟΛΜΕ θα ήθελαν να καλύψουν τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία θα πρωτοστατούσαν ώστε οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε, οργανισμούς, βουλευτές, κόμματα, υπουργικά γραφεία, διοικητικές υπηρεσίες εκπαιδευτικών διευθύνσεων, κτλ να γυρίσουν άμεσα στην έδρα…
Υ.Γ.3 Θέλω να πιστεύω ότι η πλειοψηφία των καθηγητών που είναι αυτοί που δίνουν καθημερινή μάχη σε αντίξοες συνθήκες για να προσφέρουν εκπαίδευση στους νέους θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα δηλώσουν παρόν δίπλα στους μαθητές τους τις ημέρες των εξετάσεων στέλνοντας ηχηρό μήνυμα σε συνδικαλιστές, κυβέρνηση και κοινωνία.

* Ο Στάθης Διομήδης είναι αρθρογράφος, με σπουδές στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, εθελοντής διασώστης, αλλά και συντονιστής της εθελοντικής ομάδας ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

news247.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.