Στουρνάρας για το Μνημόνιο: ” Αυτό δεν είναι δάνειο, αυτό είναι σχεδόν δώρο…”


Σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να τους ενημερώσει για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Αλλά όπως ήταν φυσικό μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από το ελληνικό μέλλον στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Στουρνάρας λοιπόν αφού αρχικά επανέλαβε τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης και απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψεις άλλων οριζόντιων μέτρων με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις είπε αρχικά ότι το «έλλειμμα των περίπου 4 δισ. για τη διετία 2015 – 2016 θα καλυφθεί από τις επιδόσεις στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Προχώρησε όμως ακόμη περισσότερο λέγοντας ότι είναι πλέον εφικτό η Ελλάδα να «ξεφορτωθεί» ακόμη 50 δισεκατομμύρια από το χρέος της χωρίς καν να χρειαστεί κούρεμα καθώς θα ζητήσει -και πιθανότατα θα πετύχει- να αφαιρεθούν από το δημόσιο χρέος τα 50 δισ. που χρησιμοποιούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το χρέος μαζί φυσικά και με τις μετοχές των τραπεζών αυτών θα μεταφερθεί στο μηχανισμό διάσωσης, δηλαδή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτό όμως που πραγματικά προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση από όλα όσα είπε ο υπουργός είναι η αποστροφή του ότι το συνολικό δάνειο που έχει λάβει η χώρα μας από την Τρόικα μέσω των Μνημονίων είναι το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δοθεί σε οποιονδήποτε από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αυτό δηλαδή, δεν είναι δάνειο, αυτό είναι σχεδόν δώρο, είπε.

iefimerida.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.