Οι…επενδυτές απ το Κατάρ


Δημήτρης Μηλάκας

Η ελληνική ειδησιογραφία – κατά κανόνα–  παρουσιάζει το Κατάρ σαν μια δεξαμενή φυσικού αερίου την οποία διαχειρίζονται κάτι τύποι με κελεμπίες που έχουν τόσο χρήμα που δεν ξέρουν τι να το κάνουν  και  ως εκ τούτου μπορούν να αγοράσουν 5 -6 νησάκια στο Ιόνιο, ή το φιλέτου  του αεροδρομίου στο ελληνικό. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά, ούτε οι Καταριανοί Εμίριδες τόσο αφελείς…

Τα νταλαβέρια με το Κατάρ που με μεγάλη προσπάθεια προωθεί η κυβέρνηση αποκτούν μια άλλη διάσταση αν λάβει κάποιος υπόψη του και μερικά ακόμη πράγματα, όπως για παράδειγμα το ρεπορτάζ των F.T  (το βρήκαμε στο euro2day)  το οποίο ξεκινά ως εξής:

«το ενεργειακά πλούσιο κράτος του Κατάρ έχει δαπανήσει περισσότερα από 3 δισ. δολ. τα δύο τελευταία χρόνια στηρίζοντας την επανάσταση στη Συρία, ξεπερνώντας κατά πολύ τις δαπάνες όλων των άλλων κυβερνήσεων. Τώρα, όμως, παραμερίζεται από τη Σαουδική Αραβία, η οποία κοντεύει να γίνει μεγαλύτερος πάροχος όπλων στους επαναστάτες».

Οι λεπτομέρειες του ρεπορτάζ είναι συγκλονιστικές καθώς περιγράφεται η δυνατότητα του Κατάρ να «αγοράσει» μια «επανάσταση» πληρώνοντας μέχρι και 50.000 δολάρια τον κάθε αντάρτη κατά του καθεστώτος Ασαντ.

Προφανώς οι τύποι με τις κελεμπίες στο Κατάρ δεν είναι αφελείς, ούτε ξοδεύουν το χρήμα μας για χάρη του δικαίου και του αγώνα κατά των τυράννων. Η πάμπλουτη κλίκα που κυβερνά  προσφέρει το χρήμα και τις υπηρεσίες της σε υπέρτερες δυνάμεις οι οποίες αναδιαμορφώνουν το χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι μεγάλο οικονομικό βάρος το Κατάρ σήκωσε και κατά την «εκθρόνιση» του Καντάφι.

Με πιο απλά λόγια, ίσως οι μπίζνες που επιχειρεί η κυβέρνηση με το Κατάρ, την τρίτη σε η σε μέγεθος δεξαμενή φυσικού αερίου στον κόσμο, ίσως και να μην είναι τόσο εύκολη και απλή υπόθεση…

το Ποντίκι

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.