Το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ


Του Απόστολου Διαμαντή

Η σαχλαμάρα του κ. Πάντζα, να φωνάξει “Χάιλ Χίτλερ” στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν είναι σκέτο αστείο, είναι χαρακτηριστικό της νοοτροπίας της Αριστεράς, που ως γνωστόν έλκει την καταγωγή της από τον σταλινισμό. Ο βουλευτής του Σύριζα το είπε προφανώς χαιρέκακα, αλλά εδώ φαίνεται και η καθαυτό ολοκληρωτική νοοτροπία: σε βγάζω από την αίθουσα επειδή εγώ αποφασίζω. Αυτό είναι το πνεύμα της σκηνής.

Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι η στάση του προέδρου της Βουλής, του κ. Δραγασάκη, η οποία μάλιστα επιδοκιμάστηκε από όλα τα κόμματα. Ο κ. Δραγασάκης, επειδή τον ενόχλησε ο χαρακτηρισμός “mr Alexis”, και ο χαρακτηρισμός “σούπα”, για την επερώτηση του Σύριζα, θεώρησε πρέπον να πει ότι αυτά είναι ύβρεις και μάλιστα άρχιζε να καλεί και τον φρούραρχο να συλλάβει τον ομιλούντα βουλευτή!

Εδώ όμως δεν έχουμε καμία υβριστική φράση, παρά μόνον σκέτη ειρωνεία από αυτήν που συνηθίζεται στη Βουλή και είναι δικαίωμα του βουλευτή να τη χρησιμοποιεί. Εάν θιγεί κάποιος προσωπικά, μπορεί να ζητήσει τον λόγο και ο πρόεδρος δεν μπορεί να φωνάζει τον φρούραρχο επειδή κάποιος βουλευτής έκανε πλάκα με τον Τσίπρα. Δηλαδή, αύριο που θα ‘ναι κυβέρνηση ο Σύριζα, τι ακριβώς μας περιμένει, εάν το ύφος μας δεν είναι αρεστό με την αισθητική Δραγασάκη; Η Γιάρος;

Φυσικά ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής εκνευρίστηκε και αποκάλεσε τους βουλευτές του Σύριζα “γίδια”! Αναμενόμενο. Δεν φημίζονται για το τακτ τους οι χρυσαυγίτες. Αλλά το μείζον θέμα δεν είναι τι κάνει η Χρυσή Αυγή, είναι τι κάνει η Βουλή. Ο πρόεδρος όφειλε να αφήσει τον βουλευτή να ολοκληρώσει την ερώτησή του. Το μπάχαλο που επικράτησε είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη. Η Χρυσή Αυγή δικαίως διαμαρτύρεται εν προκειμένω.

Το αποτέλεσμα τέτοιων κοινοβουλευτικών πρακτικών είναι τραγικό, διότι ανεβάζει απευθείας τη δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής, σε ένα λαό που θεωρεί το Κοινοβούλιο εστία διαφθοράς και τους βουλευτές σχεδόν όλους διαπλεκόμενους. Το να επιτίθεται σύσσωμη η Βουλή στη Χρυσή Αυγή, στην παρούσα συγκυρία, είναι σχεδόν παράσημο για τους χρυσαυγίτες και ώθηση για ευρύτερη λαϊκή αποδοχή του ακραίου εθνικισμού. Η προσέγγιση του ακροδεξιού φαινομένου, με όρους πολιτικού αποκλεισμού ή με όρους ποινικής διαδικασίας, δείχνει πως δεν γίνεται κατανοητή η φύση του: είναι μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, στα όρια του εθνικοσοσιαλισμού. Η ιδεολογία αυτή αντιμετωπίζεται στο πεδίο των ιδεών, διότι το πεδίο της οποιασδήποτε βίας είναι το δικό της γήπεδο, παίζει εντός έδρας. Και σ’ αυτήν την έδρα μάλλον θα ωφεληθεί παρά θα χάσει.

Η ραγδαία άνοδος της Χρυσής Αυγής και του ελληνικού εθνικοσοσιαλισμού είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης της οικονομίας και του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος. Δεν αντιμετωπίζεται με αστεία νομοσχέδια, όπως αυτό του κ. Ρουπακιώτη που σε λίγο θα μας υπαγορεύει και πώς θα μιλάμε. Αντιμετωπίζεται στη διαδικασία της πολιτικής διαπάλης και, κυρίως, στην προσπάθεια ανόρθωσης, οικονομικής και πολιτικής, της Ελλάδας.

*Ο Απόστολος Διαμαντής είναι πανεπιστημιακός και συγγραφέας.

protagon.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ

  1. Ὁ/ἡ anetos γράφει:

    Καλά που δεν πρότεινες να κάνουμε και ευγενή άμιλλα ιδεολογιών με τους λούμπεν της Χ Α

    Μοῦ ἀρέσει

  2. Ὁ/ἡ Γιάννης γράφει:

    Έχετε απόλυτο δίκαιο κύριε Διαμαντή. Η βουλή έχει μετατραπεί σε άντρο παρασκηνιακών ενεργειών και προπαγανδιστικών σκοπημοτήτων.Ο κύριος Πάντζας θα μπορούσε αν φοράει παντελόνια να βγει και να πει ότι αυτός είπε το χάιλ χίτλερ κι όχι να κρύβεται ο ίδιος και να σκεπάζει μία αδικία εις βάρος του οπουδήποτε Ηλιόπουλου. Όμως και οι δημοσιογράφοι είναι παπαγαλάκια του συστήματος.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.