Φούσκα το ελληνικό «success story»


Του Κώστα Σαρρή

 

Τίποτε δεν είναι όπως δείχνει. Μπορεί τα στελέχη της συγκυβέρνηση και των τριών κομμάτων που την απαρτίζουν (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, να προσπαθούν ενορχηστρωμένα να ζωγραφίσουν μια εικόνα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας και ότι «τα χειρότερα βρίσκονται πίσω», ωστόσο…

η πραγματικότητα είναι διαφορετική σημειώνουν αρθρογράφοι στο διεθνή τύπο. Η ευρω-κρίση χειροτερεύει, οι ευρω-τράπεζες χτυπούν ρεκόρ «κόκκινων» δανείων, το ελληνικό ΑΕΠ το α’ τρίμηνο έπεσε 5,2% και η απεργία επενδύσεων δεν λύνεται με ταξίδια στην Κίνα.

Η ιστορία της κρίσης της Κύπρου, η δραματική ύφεση αλά 1930 στην Ελλάδα και η επιδείνωση της κρίσης στην καρδιά του ευρώ, καθώς επίσης η πολιτική και κοινωνική ένταση που προκαλούν, δείχνουν πόσο έωλοι είναι οι πανηγυρισμοί και φούσκα η αισιοδοξία, σχολιάζει το Bloomberg που υπογραμμίζει την ύφεση επενδύσεων η οποία δεν ξεπερνιέται με ταξίδια στην Κίνα.

Την ίδια ώρα ανοίγει ξανά η πολιτική συζήτηση για τις αποτυχίες των ευρω-διασώσεων της διαρκούς λιτότητας και την προοπτική εξόδου από το ευρώ μετά και τη σχετική τοποθέτηση του ΑΚΕΛ στην Κύπρο και του «κόκκινου» Οσκαρ Λαφοντέν στη Γερμανία. Οταν στην Ιταλία η κρίση και η αστάθεια κορυφώνονται και η Γαλλία μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα.

Στο Eurogroup παραδέχονται πλέον ότι οι κρατικές διασώσεις στεγνώνουν από πυρομαχικά και η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, σημειώνει η Wall Street Journal γι’ αυτό προκρίνουν τη λύση τραπεζικών διασώσεων με καταθέσεις αλά κυπριακά, το “bail-in” αντί του “bail-out”.

Αλλά όλοι στη Κομισιόν, στην ΕΚΤ, στο Eurogroup, γνωρίζουν ότι αυτό είναι παιχνίδι με τη φωτιά, αναφέρει το Times του Λονδίνου, καθώς οι αντιστάσεις στα μνημόνια και στη λιτότητα πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη με πολιτική στροφή αμφισβήτησης του ευρώ.

WSJ: «Διανοηθείτε το αδιανόητο: Την εγκατάλειψη ενός νομίσματος»

Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Pew Research Center που καταδεικνύει τη μεγάλη στήριξη των κρατών μελών της ευρωζώνης ως προς την παραμονή τους στην ευρωζώνη, οι Τόμας Κέιταν  και Μάρκους Γουόκερ σχολιάζουν το ζήτημα του ευρω-νομίσματος.

Σε άρθρο τους στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής Wall Street Journal, με τίτλο «Διανοηθείτε το αδιανόητο: Την εγκατάλειψη ενός νομίσματος» (Thinking the Unthinkable: Quitting a Currency), τονίζουν ότι παρά τις διαμαρτυρίες των Ευρωπαίων για τα μέτρα λιτότητας, άνω των 60% των ερωτηθέντων Ισπανών, Ελλήνων, Ιταλών και Γάλλων επιθυμούν να παραμείνουν εντός ευρώ, ωστόσο είναι αβέβαιο εάν η εν λόγω στάση θα διατηρηθεί και στο μέλλον.

Και αυτό γιατί όπως τονίζεται, «τα ευρωπαϊκά αποθέματα υπομονής είναι μεν βαθιά, αλλά σίγουρα όχι απεριόριστα».

Όπως μάλιστα δηλώνει ο Σάιμον Τάιλφορντ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Λονδρέζικο think-tank «Center for European Reform», από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι πολίτες «αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ, θα αναζητήσουν έναν πιο ανοικτό διάλογο για τα κόστη και τις ωφέλειες της παραμονής στη νομισματική ένωση.

Κι από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο εν λόγω διάλογος, τα πράγματα (σ.σ. μια ενδεχόμενη έξοδος χώρας από το ευρώ) μπορεί να εξελιχθούν πολύ γρήγορα».

Ως παράδειγμα οι αρθρογράφοι φέρουν την Αργεντινή της οποίας η οικονομία παρουσίασε συρρίκνωση περίπου 8% την τριετία πριν την κρίση του 2001 και χρεοκόπησε λίγο αργότερα λόγω χρέους.

Επίσης, συγκριτικά αναφέρεται ότι έως στα τέλη του 2013, οι οικονομίες της Ιταλίας και της Πορτογαλίας θα συρρικνωθούν 8% περίπου σε σχέση με το οικονομικό τους ζενίθ, η οικονομία της Ισπανίας 6% περίπου και της Ελλάδας άνω του 23%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Οι δυο οι αρθρογράφοι, πάντως, σημειώνουν πως η Αργεντινή με τις οικονομικές της διακυμάνσεις από την εποχή της υποτίμησης του πέσο, δεν συνιστά μοντέλο για την Ευρώπη, αλλά κατ΄εξοχήν ένα παράδειγμα προς αποφυγή.

Bloomberg: «Η Ελλάδα δεν στρίβει τη γωνία»

Ως υπερεκτιμημένη χαρακτηρίζει την πρόσφατη ευφορία των διεθνών επενδυτών για την οικονομική πορεία της Ελλάδας  η Μέγκαν Γκριν, αναλύτρια του Bloomberg και συνεργάτης του Atlantic Council, σε κείμενό της στο Bloomberg, με τίτλο «H Ελλάδα δεν στρίβει την γωνία» (Greece Isn’t Turning the Corner).

Όπως επισημαίνει η Γκριν, είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχουν ελπίδες για την οικονομική πορεία της Ελλάδας σήμερα, συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο και υπάρχει πάντα η πιθανότητα πως η Ελλάδα θα κεφαλαιοποιήσει θετικές ειδήσεις μικρού βεληνεκούς για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και νοικοκυριών, πριν επιτύχει την πραγματική ανάκαμψη.

Επενδύσεις

Ωστόσο, τονίζεται, ο αριθμός των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. η επένδυση της Third Point LLC την περασμένη εβδομάδα στην Energean Oil & Gas SA) είναι ελάχιστος και ανίκανος να ενισχύσει την ανάπτυξη.

Επιπλέον, τα δάνεια σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες δεν συνοδεύονται από αντίστοιχα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις ή νοικοκυριά, καθώς τα κόστη δανεισμού για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα παραμένουν πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Σύμφωνα δε με την Τράπεζα της Ελλάδας, η πίστωση στον ιδιωτικό τομέα συνέχισε να μειώνεται τον περασμένο Μάρτιο, τελευταίο μήνα για τον οποίο υπήρχαν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

Παράλληλα, επισημαίνεται, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν σύντομα, αντιμετωπίζουν μακρύ δρόμο πριν αποκτήσουν υγιή ισοζύγια και καταστούν ικανές προς δανεισμό.

Ακόμη, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει μη ελκυστικό, λόγω του υψηλού επιπέδου της γραφειοκρατίας, του ασταθούς ρυθμιστικού περιβάλλοντος και του αδιαφανούς νομικού συστήματος που διέπεται από μια αργών ρυθμών και συχνά διεφθαρμένη γραφειοκρατία.

Λόγω των συγκεκριμένων προβλημάτων σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία, «η πολιτική κατάσταση είναι επισφαλής και η κυβέρνηση συνασπισμού παραμένει ενωμένη χάρη στο ένστικτο επιβίωσης».

Τέλος, σημειώνει η Γκριν, πως «η εύθραυστη οικονομική, κοινωνική και πολιτική ισορροπία που διατήρησε η Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες ενδέχεται να δοκιμαστεί αργότερα το 2013, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2014 και ένα μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα».

Times: H αντίσταση στη λιτότητα “θα σπρώξει την Ελλάδα εκτός ευρώ”»

Παρά τις ελπίδες ότι η χειρότερη φάση της οικονομικής κρίσης έχει περάσει, η Ελλάδα θα εξέλθει της ευρωζώνης εντός των επόμενων δύο ετών, σύμφωνα με τη γερμανική δεξαμενή σκέψης Ifo και τον Πρόεδρό της Χάνς-Βέρνερ Σιν, που εκτιμά ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν θα ανεχτούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας και θα προσανατολιστούν προς ριζοσπαστικά κόμματα που επιδιώκουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Το άρθρο των «Times» του Λονδίνου με τίτλο «Η αντίσταση στη λιτότητα “θα σπρώξει την Ελλάδα εκτός ευρώ” με την υπογραφή της Κάθριν Χόπκινς σημειώνει πως ο Σιν θεωρεί ότι η παρούσα κατάσταση στην ευρωζώνη δεν συνιστά απλώς ύφεση αλλά δομική κρίση.

«Δεν πιστεύω πως το ευρώ μπορεί να επιβιώσει όπως έχουν τα πράγματα» επισημαίνει στην 12η ετήσια Οικονομική Σύνοδο Κορυφής του Μονάχου.

Ο οικονομολόγος της Capital Economics, Μπεν Μέι, εκτιμά ότι ο κίνδυνος εξόδου είναι μικρός, δεν απορρίπτει ωστόσο εντελώς το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα σε μια απόπειρα αποφυγής της ύφεσης.

enet.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Φούσκα το ελληνικό «success story»

  1. Ὁ/ἡ oxtapus γράφει:

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.