Γιατί επιτέλους δεν επαναστατεί ο λαός;


fdrΔεν νομίζουμε ότι υπάρχει έστω και ένας αναγνώστης που δεν έθεσε ο ίδιος ή δεν άκουσε το ερώτημα «γιατί δεν ξεσηκώνεται ο κόσμος;». Εξάλλου όλοι αντιλαμβανόμαστε πως όσο δεν αντιδρούμε τόσο η κατάστασή μας θα γίνεται χειρότερη. Και όμως τίποτα δεν γίνεται.

Αλλά, όσο και αν ηχεί περίεργο, αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός είναι σε τέτοια κατάσταση επαναστατικότητας που δεν παίρνει άλλο. Και όμως δεν ξεσηκώνεται. Και δεν φταίει η φυλή μας, ούτε η ποιότητα του Έλληνα και άλλες ανοησίες που ακούγονται για να αιτιολογήσουν το φαινόμενο του καναπέ.

Κάθε λαός επαναστατεί μόνο αν συντρέξουν σωρευτικά τέσσερις (μαθηματικές θα λέγαμε) προϋποθέσεις, διαφορετικά αφανίζεται χωρίς να καταλάβει το γιατί.

Α) Πρέπει να υπάρξει ένα όραμα, μια ιδέα. Δηλαδή πρέπει να υπάρξει η πνευματική τροφή που θα καλύψει την πνευματική αναζήτηση που έχει ανάγκη ο άνθρωπος για να δράσει. Ποιο είναι αυτό το όραμα σήμερα; Μήπως ο κομμουνισμός, ο σοσιαλισμός, ο φιλελευθερισμός ή ο νεοφιλελευθερισμός; Έχουμε ξεμείνει από ιδεολογίες.

Β) Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος και ορατός εχθρός. Κανένας λαός δεν ξεσηκώνεται ποτέ με αντίπαλο τον κανένα ή έναν αόρατο εχθρό (π.χ. παγκοσμιοποίηση, αγορές, δανειστές κ.λ.π.) που δεν μπορεί να τον δει. Υπάρχει άραγε ορατός εθνικός ή ταξικός εχθρός;

Γ) Θα πρέπει να υπάρξει προοπτική βελτίωσης της παρούσας θέσης. Δηλαδή ξεσηκώνεται ένας λαός, όχι για να πάει αυτοκτονικά σε χειρότερη κατάσταση, αλλά για να βελτιώσει τη ζωή του.  Ποια είναι άραγε η εναλλακτική πρόταση που υπόσχεται καλυτέρευση της θέσης του λαού σήμερα;

Δ) Θα πρέπει να υπάρξει Ηγέτης ή Ηγετική Ομάδα (επαναστατική ομάδα) που θα ενσαρκώνει τις τρεις προηγούμενες προϋποθέσεις, θα εκφράσει τη λαϊκή συνισταμένη  και θα τεθεί επικεφαλής της λαϊκής επανάστασης. Κανένας λαός ποτέ δεν ξεσηκώνεται μόνος του άτακτα και ασυντόνιστα. Και φυσικά ο Ηγέτης ή Ηγετική Ομάδα δεν θα γεννήσουν μόνοι τους τις προϋποθέσεις αυτές, αλλά θα εκφράσουν σε δεδομένη ιστορική στιγμή τις ήδη γεννημένες προϋποθέσεις. Όσο λοιπόν δεν ξεκαθαρίζουν και δεν σχηματοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις τόσο και δεν θα εμφανίζεται και ο Ηγέτης και άρα και η επανάσταση. Επομένως πρέπει να ξεκαθαρίσουν και να σχηματοποιηθούν κατ’ αρχήν οι τρεις πρώτες προϋποθέσεις και τότε θα υπάρξει αμέσως η εξέγερση και η ανατροπή.

Όμως το καθεστώς δεν είναι αφελές. Σκόπιμα με την προπαγάνδα του, μέσα από τα καθεστωτικά ΜΜΕ κ.λ.π. δημιουργεί σύγχυση και αμφιβολίες, ώστε να μην σχηματοποιούνται το όραμα και η εναλλακτική λύση, να σβήνονται εύκολα τα ίχνη του εχθρού και να μην προβάλλονται ικανά πρόσωπα με ιδέες που μπορεί εν δυνάμει να αποτελέσουν ηγέτες. Γι’ αυτό και βλέπουμε να ανακυκλώνονται με κολοσσιαίες και προκλητικές αμοιβές  τα ίδια φθαρμένα υλικά.

ΥΓ. Συγκρατείστε αυτό το άρθρο, θα μας χρειαστεί σε άλλες αναλύσεις σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις.

Πέτρος Χασάπης

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

5 ἀπαντήσεις στὸ Γιατί επιτέλους δεν επαναστατεί ο λαός;

 1. Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

  “Επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως” Χασάπη….

  Αυτό το “Και δεν φταίει η φυλή μας, ούτε η ποιότητα του Έλληνα και άλλες ανοησίες που ακούγονται για να αιτιολογήσουν το φαινόμενο του καναπέ.” να το πεις στους Ισπανούς και στους Πορτογάλους που είναι κάθε μέρα στους δρόμους. Και δεν είναι θέμα φυλής αλλά θέμα ιδιοσυγκρασίας, πολιτικής αγωγής και ξυσταρχιδισμού.

  Επίσης

  Α) Πρέπει να υπάρξει ένα όραμα, μια ιδέα.Μήπως ο κομμουνισμός, ο σοσιαλισμός, ο φιλελευθερισμός ή ο νεοφιλελευθερισμός; Έχουμε ξεμείνει από ιδεολογίες.

  -Δεν έχουμε ξεμείνει από ιδεολογίες. Απλά οι ιδεολογίες οδηγούν στα κόμματα και τα κόμματα στο χάλι που ζούμε σήμερα όταν τα ψηφίζουν τα πρόβατα. Το νέο όμως θέλει και νέα ιδεολογία για να μην υπάρχει διαίρεση με βάση το παρελθόν που οι ιδεολογίες χώριζαν.

  Β) Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος και ορατός εχθρός.

  -Εσύ τι λες; Ο Παπανδρέου τι είναι; Ο Μπένυ; Ο Μπούμπουκος;;; η τρόικα;; κλπ Φίλοι του Έθνους είναι; Δεν ξέρει ο κόσμος ότι οι πολιτικοί ευθύνονται; Και αφού τους ψήφισαν ξανά τι θέλεις να κάνουν; Να επιτεθούν στον εαυτό τους;

  Γ) Θα πρέπει να υπάρξει προοπτική βελτίωσης της παρούσας θέσης.

  -Συμφωνώ απόλυτα. Κανένας που έχει “κάτι” δεν πρόκειται να ρισκάρει όταν οι πιθανότητες για το “τίποτα” είναι πολλές.

  Δ) Θα πρέπει να υπάρξει Ηγέτης ή Ηγετική Ομάδα

  -Ο ηγέτης αναδεικνύεται από τον λαό. Όχι το αντίθετο. Αν περιμένεις ηγέτη πριν την επανάσταση θα περιμένεις για πάντα.

  Χασάπη υπάρχει πολύς μα πάρα πολύς κόσμος που περνάει καλά. Για να γίνει επανάσταση πρέπει να υπάρχει κάτι κοινό που να συμμερίζονται όλοι. Και όσο αυτό δεν είναι ένα όραμα ( καλό) θα είναι μια χρεοκοπία ( κακό). Πριν μην περιμένεις τίποτα.

  Ο ΦΟΒΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ.

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ Rosa Loser Burg γράφει:

  Κι άλλες δύο προϋποθέσεις:
  Μόλις ο μέσος έλληνας ψηφοφόρος και η μέση ελληνίδα πάψει να ονειρεύεται εναν Ηγέτη που θα λύσει τα μικρά ή μεγάλα προβλήματά της καθημερινότητάς του και συνειδητοποιήσει οτι είναι ο ίδιος Υπεύθυνος και Υπεύθυνη για ότι συμβαίνει γύρω του, τότε θα σηκωθεί απο τον καναπέ.
  Αν οι κομματικοί μηχανισμοί και οι συνδικαλιστές δεν παίζαν τον ύπουλο ρόλο που παίζουνε, για να αποφευχθεί η όποια εξέγερση και η όποια υγιής αντίδραση του λαού, δεν θα αυτοκτονούσε κανείς και όλοι θα ήτανε στους δρόμους κάθε μέρα…

  Μοῦ ἀρέσει

 3. Ὁ/ἡ ΔΠ γράφει:

  ΣΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟ “ΕΞΥΠΝΟ” ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΘΑ ΤΗ ΠΑΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ, ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΡΑΤΟ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΠΡΩΤΟΝ ΕΝΩΝΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ. ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΘΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΦΑΝΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΑΚΕΡΗ ΚΑΙ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΟ ΟΡΑΜΑ, ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΓΧΩΡΙΩΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΛΕΟΝ Ο ΕΧΘΡΟΣ, ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΣΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, ΟΠΟΤΕ?

  Μοῦ ἀρέσει

 4. Ὁ/ἡ Rosa Loser Burg γράφει:

  Επιμένω οτι ….ο μέσος έλληνας ψηφοφόρος και η μέση ελληνίδα πρέπει να πάψει να ονειρεύεται εναν Ηγέτη που θα λύσει τα μικρά ή μεγάλα προβλήματά της καθημερινότητάς του και συνειδητοποιήσει οτι είναι ο ίδιος Υπεύθυνος και Υπεύθυνη για ότι συμβαίνει γύρω του, και οτι μόνο τότε θα σηκωθεί απο τον καναπέ.
  Για να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, για να πάρει τον δύσκολο δρόμο της αυτοδιαχείρισης, της αυοδιεύθυνσης και της συσπείρωσης του αγώνα των πολιτών, για εκδημοκρατισμό του πολιτεύματος κατάργηση της κομματοκρατορίας, για να διεκδικήσουν την άμεση δημοκρατία
  (για κάθε ενδεχόμενον αιφνιδιαστικών εκλογών τον Ιούνιο …κατεβάστε το σχετικό ψηφοδέλτιο για την Άμεση Δημοκρατία στο http://www.noslaverysociety.com)

  Μοῦ ἀρέσει

 5. Ὁ/ἡ GEO γράφει:

  Παρατηρω οτι ολοι εχουμε συνειδητοποιήσει το προβλημα ,αλλα οχι τις διεργασίες που το δημιούργησαν .
  Θα το ξαναπω ,το εχω αναφέρει λιγο παλαιοτερα .
  Οι τυποι αυτη την φορα ηρθαν διαβασμενοι.
  Δημιουργησαν συνθηκες και προϋποθέσεις ετσι ωστε να ειναι βεβαιο το αποτελεσμα .
  Οσο κι αν εμεις “χτυπιομαστε” στα πληκτρολογια και στην καθημερινοτητα για ανατροπη του συστηματος ,αυτο δυστυχως μας επιασε στον υπνο!!!
  Τι εννοω ;Υπηρξε μια μεθοδολογια εδω και χρονια οπου εχουν διαβρωθεί ΤΑ ΠΑΝΤΑ σε καθε υποδομη που αποτελεί την συσταση του κρατους και της κοινωνιας.
  Βλεπετε αυτες τις ημερες τι τους βαζουν να ψηφισουν ;Ενα νομο που αν βγεις και πεις , ο μακακας ο Στουρναρας με αυτα που κανει μ εχει φερει ως εδω και θα βγω να διαμαρτυρηθώ, θα σε μπουζουριαζουν στο δευτερολεπτο με 2 χρονια φυλακη το λιγοτερο.
  Εχουμε κατανοήσει λοιπον που μας οδηγούν ;
  Μηπως σας εκανε εντυπωση αυτο που εγινε χθες στην Αγγλια ;
  Μηπως σας δημιουργησαν καποια ερωτηματικα τα χρωματα και η online κάλυψη του θεματος ;
  Αντε καλημερα .

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.