Η «συνωμοσία» της σιωπής…


man

…και ο φόβος για το τι θα πει ο περίγυρος

Ο Ελληνισμός είναι ο μόνος που μπορεί να αντισταθεί στην παγκόσμια λαίλαπα που φουντώνει με στόχο τον άνθρωπο και την ελευθερία του. Γι’ αυτό χτυπιέται με όλα τα μέσα της παγκόσμιας διαπλοκής, πολιτικά έως νομικά.

Λίγοι αντιδρούν! Οι περισσότεροι έχουν υιοθετήσει την ερμηνεία που δίνουν άλλοι· επιστήμονες και διανοούμενοι «κύρους». Ακολουθούν ιδέες που δεν καταλαβαίνουν, προκειμένου να ταιριάξουν σε μια ταυτότητα που είναι κατασκευασμένη.

Κι αυτοί που καταλαβαίνουν κάποια πράγματα, φοβούνται να μιλήσουν. Σκέφτονται τι θα πει ο περίγυρος, οι φίλοι, το επαγγελματικό περιβάλλον, οι συμφοιτητές στην σχολή. Ο φόβος κυριαρχεί στην σκέψη. Λες και όλοι συμμετέχουμε σε μία «συνωμοσία» σιωπής. Ο ένας εμποδίζει τον άλλο να εκφραστεί ελεύθερα!

Η ελευθερία λόγου είχε πρωτοδιδαχθεί από τους Έλληνες, οι οποίοι μοιράζονταν την αληθινή γνώση, έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε να μιλάμε για παγκόσμιο πολιτισμό. Κάποιοι ισχυρίζονται χωρίς δεύτερη σκέψη, δείγμα αυτοματοποιημένης αντίληψης των πραγμάτων, πως δεν έχουμε οι σημερινοί Έλληνες σχέση με τους «ικανούς εκείνους ανθρώπους που πάτησαν κάποτε αυτά εδώ τα χώματα».

Και όμως έχουμε! Και τότε η πλειοψηφία σιωπούσε όταν καταδίκαζαν τον Σωκράτη σε θάνατο, όταν εξοστράκιζαν τον Αριστείδη ή όταν φυλάκιζαν τον Μιλτιάδη. Λίγοι τολμούσαν να μιλήσουν και τότε.

Σήμερα η «ταμπέλα» παραμονεύει για όποιον θελήσει να εκφραστεί υπέρ της πραγματικής προσφοράς και ιδιοσυγκρασίας των Ελλήνων. Έτσι πολλοί αναγκάζονται να σιωπούν εμπρός στην προπαγάνδα. Να είναι «φιλήσυχοι πολίτες», για να μην τους ενοχλεί κανείς.

Να, όμως που έρχεται η ώρα να πειραχτούν και οι «φιλήσυχοι». Η μπόρα θα ξεσπάσει για όλους. Η τεχνητή ασφάλεια, την οποία το σύστημα εδώ και χρόνια παρέχει, θα εκλείψει. Τότε τι θα προκύψει;

«Θαρσείν χρη τάχ” αύριον έσετ” άμεινον», έλεγε ο Θεόκριτος. «Πρέπει να έχουμε θάρρος, γιατί ίσως αύριο να είναι καλύτερα». Μην φοβάστε και μην σιωπάτε συνεχώς. Ας γίνουμε το αύριο για να έχει αξία το σήμερα. Η ανελευθερία είναι επιλογή! Από αυτήν τρέφεται ο φόβος. Η «συνομωσία» της σιωπής πρέπει να σπάσει και ο «φιλήσυχος» να γίνει επιτέλους «ανήσυχος». Τότε η ζωή θα αποκτήσει πραγματικό ενδιαφέρον. Δοκιμάστε το…

ΠΥΓΜΗ.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.