Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θέλουν οι επιχειρηματίες


dimosio

της Αθανασίας Μπίδιου

Ηχηρό μήνυμα, για εγρήγορση σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς αποχώρησης των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων  στέλνουν επιχειρηματίες και καταναλωτές της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από έρευνα που εκπόνησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview. Παράλληλα, στον απόηχο του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο και εν μέσω των ζυμώσεων για το bail in σε επίπεδο ΕΕ εκφράζουν την αγωνία τους για την ασφάλεια των καταθέσεων στην Ελλάδα.

Θετικό είναι, πάντως, ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα αρχίζουν να διακρίνουν αχτίδες αισιοδοξίας στο βαθύ τούνελ της ύφεσης. Συγκεκριμένα το 32% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών δηλώνει αισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρηση του, όταν τον Δεκέμβριο του 2012 το ποσοστό ήταν στο 29%. Οι δε καταναλωτές, που εμφανίζονται να έχουν χάσει από την αρχή της κρίσης το 39% του εισοδήματός τους δηλώνουν περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον των νοικοκυριών τους. Συγκεκριμένα το 11% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κατάσταση του νοικοκυριού του θα είναι καλύτερη το επόμενο εξάμηνο όταν την εκτίμηση αυτή διατύπωνε το Δεκέμβριο του 2012 μόλις το 4%. Χειρότερη εκτιμά ότι θα είναι η κατάσταση του νοικοκυριού του το 47%, ενώ το 42% εκτιμά ότι θα παραμείνει η ίδια.

Για συγκρατημένη αισιοδοξία από την πλευρά των επιχειρηματιών έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι η αισιοδοξία εστιάζεται στο επίπεδο των προσδοκιών καθώς δεν υπάρχει, επί του παρόντος κάτι χειροπιαστό. «Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, της αποπληρωμής των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αλλά και των αποτελεσμάτων από το χώρο του τουρισμού, που προμηνύονται ευοίωνα, εκτιμούμε ότι από το Σεπτέμβριο κάτι θα αλλάξει» σημείωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ υπογραμμίζοντας ότι αν η έρευνα γινόταν μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα δεν αποκλείεται η αισιοδοξία που θα κατέγραφε να ήταν πιο ενισχυμένη.

Μειώσεις τιμών από τους βιοτέχνες

Σύμφωνα με την έρευνα «Οικονομική συγκυρία και οι επιπτώσεις της σε ΜμΕ και καταναλωτές της Θεσσαλονίκης», οκτώ στους δέκα βιοτέχνες προχώρησαν σε μειώσεις τιμών, προκειμένου να γίνουν περισσότερο ελκυστικοί για τους καταναλωτές που πλέον προχωρούν στις όποιες αγορές με μεγάλη φειδώ. Η μέση μείωση των τιμών άγγιξε το 25,5%.

Επίσης, καταγράφεται ισχυρή βούληση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας από οκτώ στους δέκα βιοτέχνες που συμμετείχαν στην έρευνα. Συγκεκριμένα για το επόμενο εξάμηνο το 83% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα διατηρήσει τους εργαζόμενους του(70% τον Δεκέμβριο του 2012), το 6% ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις έναντι 5% τον Δεκέμβριο του 2012 και το 11% σε απολύσεις όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήτα 25% πέντε μήνες νωρίτερα.

Την ίδια ώρα ο δείκτης αυτοαπασχόλησης κατά την τρέχουσα έρευνα άγγιζε το 57%, όταν τον Δεκέμβριο του 2012 ήταν στο 60%.

Πάντως, το προηγούμενο εξάμηνο οι απολύσεις, κατά μέσο όρο, ανά επιχείρηση έφτασαν τα 2,02 άτομα, ενώ ο μέσος όρος απολύσεων το Δεκέμβριο του 2012 ήταν 1,45 άτομα.

Στο μεταξύ, για μείωση του τζίρου τους από την αρχή του έτους κάνουν λόγο επτά στους δέκα επιχειρηματίες (72%) ενώ καμία μεταβολή διαπίστωσε το 22% και αύξηση το 6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των βιοτεχνών που είδαν το τζίρο τους να παρουσιάζει αύξηση είναι ενισχυμένο έναντι του Δεκεμβρίου του 2012. Για το επόμενο εξάμηνο το 58% βλέπει μείωση τζίρου (το Δεκέμβριο του 2012 το 70% των συμμετεχόντων προέβλεπε συρρίκνωση εσόδων), το 10% αναμένει αύξηση (πέρυσι το Δεκέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 8%), ενώ καμία μεταβολή προβλέπει ότι θα έχει το 32% (πέρυσι το ποσοστό ήταν στο 22%).

Το ενδεχόμενο, να συμβεί κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη με το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, βλέπει ως ορατό το 76% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ μόλις το 24% θεωρεί ότι οι ελληνικές καταθέσεις είναι ασφαλείς.

Την εκτίμηση ότι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 48 δόσεις θα εξυπηρετήσει εκφράζει το 61% . Αντίθετη άποψη έχει το 39%. Για πέντε στους δέκα ερωτηθέντες η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς εκτιμούν ότι πρέπει να παραμείνουμε πάση θυσία. Τρεις στους δέκα έχουν αντίθετη άποψη ενώ το 14% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θέλουν έξι στους δέκα επιχειρηματίες

Ενισχυμένο έναντι του Δεκεμβρίου του 2012 είναι το ποσοστό των βιοτεχνών, που απαντούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα στην τρέχουσα έρευνα το 63,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις, όταν το Δεκέμβριο του 2012 το ποσοστό ήταν στο 61,2%. Επικριτικό για το ζήτημα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων εμφανίζεται το 86,9%, το οποίο απαντά ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Αναφορικά με την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων επτά στους δέκα ερωτηθέντες απαντούν ότι θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα ούτως ή άλλως, ενώ το 19,5% εκτιμά ότι αν εφαρμοστούν τα εν εξελίξει μέτρα, δεν θα χρειαστούν νέα.

Συνεχίστηκε η συρρίκνωση των οικογενειακών εισοδημάτων

Για μείωση κατά μέσο όρο κατά 39% του οικογενειακού τους εισοδήματος κάνουν λόγο οι καταναλωτές. Συγκεκριμένα το 73% των ερωτηθέντων απαντά ότι τα έσοδα τους έχουν υποστεί μείωση, ενώ το 26% απαντά ότι έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Μόλις το 1% των συμμετεχόντων είδε βελτιωμένο τον οικογενειακό του προϋπολογισμό.

Επιδεινούμενος είναι και ο δείκτης της ανεργίας, με το μέσο όρο των ανέργων να αγγίζει τους 1,8 ανά οικογένεια, όταν τον Δεκέμβριο ήταν 1,2 άτομα ανά οικογένεια.

Όπως προκύπτει από την τρέχουσα έρευνα το 52,7% των οικογενειών έχει ένα άνεργο μέλος, το 33% δύο άνεργα μέλη, το 7,7% τρία, το 2,2% τέσσερα ενώ το 4,4% πέντε και άνω.

Κάτι παρόμοιο με το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο φοβάται ότι θα συμβεί και στη χώρα μας το 66% των ερωτηθέντων, ενώ το 34% απαντά ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Για το 63% η χώρα μας πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στο ευρώ, ενώ για το 28% ισχύει το αντίθετο. Σημαντικό είναι το ποσοστό (9%) όσων δεν απάντησε στην ερώτηση.

Νέα μέτρα φοβάται ότι θα έρθουν το 66,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 21,5% εκτιμά ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα που μας έχουν επιβληθεί δεν θα χρειαστεί η λήψη νέων. Θετικά αποτιμά το 64% τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το 57% θεωρεί ότι το οριζόντιο κούρεμα κατά 15% στο χαράτσι των ακινήτων θα αποτελέσει ανάσα για τους ιδιοκτήτες.

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ζητά το 53% των καταναλωτών, το 6,7% προσλήψεις ενώ το 40,3% τη διατήρηση των υπαρχόντων. Το 94% των καταναλωτών πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει, πιο γρήγορα σε απολύσεις επίορκων υπαλλήλων, ενώ μόλις το 1,3% λέει ότι προχωρά με τους ρυθμούς που πρέπει.

voria.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.