Τι κρύβεται πίσω από τις παραβιάσεις δέκα τουρκικών ελικοπτέρων στο Αιγαίο


Μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου

Τους τελευταίους μήνες, λόγω οικονομικής κρίσης, οι στρατιωτικές ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Αντιθέτως, ο τουρκικός στρατός δεν έχει σταματήσει να ασκείται εντατικά και με τα σενάρια που υλοποιεί κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών παιγνίων των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο αποκαλύπτει και τις επιδιώξεις του.

Μία από τις βασικές στοχεύσεις της Άγκυρας είναι η ανάληψη της ευθύνης για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, ή έστω η προσπάθεια να αποκτήσουν οι Τούρκοι μέρος του ελέγχου των επιχειρήσεων «Search and Rescue», που σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ανήκει στις ελληνικές αρχές για όλα τα περιστατικά εντός του FIR Αθηνών. Για να ανατρέψουν αυτό το γεγονός οι Τούρκοι προσπαθούν επί χρόνια να αποδείξουν πρακτικά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ώστε να αναλάβουν εκείνοι την ιδιαίτερα σημαντική αποστολή αυτή.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι Τούρκοι βάζουν τα σχετικά σενάρια σε κάθε αεροναυτική τους άσκηση. Αυτό συνέβη και την Τρίτη κατά τη διάρκεια της τουρκικής άσκησης με την επωνυμία «Ντενίζ Γκορντού» η οποία διεξάγεται σε περιοχές του Βόρειου και Κεντρικού Αιγαίου. Δέκα τουρκικά ελικόπτερα παραβίασαν 18 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο και έκαναν 15 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Τα τουρκικά ελικόπτερα συνόδευαν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, δύο από τα οποία έφεραν πυραύλους αέρος – αέρος.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ τα 14 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που παραβίασαν 18 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο «αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», ωστόσο δεν σημειώθηκαν εικονικές αερομαχίες ή εμπλοκές.

Πρώτο Θέμα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.