Το κίνημα που θα έβαζε στα χείλη την ελπίδα και θα πείσμωνε τον λαό στην ήττα απουσιάζει


Η πνευματική ελίτ, έπαψε από καιρό να διαδραματίζει ρόλο πνευματικής καθοδήγησης. Η παραγωγή  αντιληπτού  στις ψυχές ελληνικού πολιτισμού  -εποικοδόμημα της παράγωγης ιδεών- ανακόπηκε  σταδιακά μετά την πτώση της χούντας. Από ένα σημείο και μετά ο  άνθρωπος του πνεύματος παύει να θεωρεί την δουλειά του παρέμβαση στο γίγνεσθαι και πλέον στρέφεται προς την ιδιωτεία. Για να βιοποριστεί ωφελεί είναι “εμπορικός” και “διασκεδαστής”.

Μοιραία αντιγράφει τους έξω, επαναλαμβάνεται και οπωσδήποτε σταματά να σκάβει και να μοχθεί στην σφαίρα των ιδεών του ελληνικού πολιτισμού, κάτι που βεβαίως δεν συμβαίνει μόνο εδώ. Το νήμα της συνέχειας σπάει και μαζί του τα υλικά που δομούν τον πολιτισμό μας απογυμνώνονται από τις ιδέες  τους,  για να καταλήξουν να απεικονίζουν την πρωτόγονη  έννοια της εμπορικής αξίας που γινεται πρωταρχική .

Ο  πνευματικός άνθρωπος θα καταλήξει στο τέλος της δεκαετίας του 2010  τόσο  αδύναμος να δει εμπρός, όσο ο μέσος άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Θα μπορεί να εκφράζει  μόνο  κοινότυπα συμπεράσματα ή να λειτουργεί ως παπαγαλάκι της κυρίαρχης ιδεολογίας.  Η αξία του στο σήμερα είναι ότι έχει το βήμα και το μικρόφωνο ώστε να πει κοινοτοπίες και αυτά που ξέρουμε όλοι ή  να παπαγαλίσει αυτό που μας έχουν πει οι “αρμόδιοι”.

Οι  ελάχιστες εξαιρέσεις  ανθρώπων που παράγουν σκέψη δεν συνιστούν συγκροτημένη καθοδηγούσα πνευματική τάξη, είναι αδύναμοι να παρέμβουν ή δρουν εκτός Ελλάδος και σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν την χώρα  όχι ως διαφορετική αλλά ως  καθυστερημένη.  Είναι γεγονός ότι το σπασμένο νήμα του ελληνικού πολιτισμού δειχνει κοντύτερο από τα ξένα νήματα.

Το γεγονός αυτό- η πνευματική γύμνια-  εξηγεί  την εθνική ενοχικότητα για μια χρεοκοπία  εξαιτίας των τραπεζών. Εξηγεί και τον φοβικό τρόπο διαχείρισης της εξηγεί νομίζω ακόμη περισσότερα.

Το μέλλον παραμένει  σκοτεινό  και δυσοίωνο χωρίς ορατή εναλλακτική. Μέχρι αυτή την στιγμή τίποτα γύρω μας δεν φαίνεται να έχει αποκτήσει την κινηματική διάσταση που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από την κρίση.   Το κίνημα που θα έβαζε στα χείλη το χαμόγελο, την ελπίδα στην καρδία  και θα πείσμωνε τον λαό στην ήττα απουσιάζει. Αν υπηρχε κάποιο κίνημα θα ήταν άμεσα εμφανές στην τέχνη και θα την χρησιμοποιούσε για να φτάσει σε κάθε ψυχή. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε αλλαγη μας συμβεί θα εκληφθεί ως πισωγύρισμα, αναδίπλωση, και σχεδόν ως εθνική καταστροφή.

Όμως νομίζω ότι το ξέρουμε  αυτό και για αυτό δεν έχουμε ακόμη ξεκινήσει. Δεν έχουμε που αλλού να πάμε.

Αφορμή για να βγουν σε κείμενο αυτές οι σκέψεις ένα video. Ένα έγχρωμο ντοκουμέντο από το LEFTeria

1970.Ο Μίκης Θεοδωράκης μόλις εχει ελευθερωθεί από τις φυλακές του Ωρωπού και φεύγει για το Παρίσι. Το ίδιο βράδυ της άφιξής του, συναντιέται με τον Ζώρζ Μουστακί  και μεταφράζουν στα Γαλλικά τα τραγούδια που είχε γράψει ο Μίκης μέσα στην φυλακή.

Το υλικό που τραβήχθηκε , έγινε το ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη με τον τίτλο: “Nous sommes deux” («Είμαστε Δυο»)

Στο βίντεο παρακολουθούμε πως ακριβώς γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ, ενώ λόγω της χρονικής συγκυρίας ακούμε μια από τις πρώτες εκτελέσεις (η πρώτη ίσως;;) του Σφαγείου (Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα …) και του Είμαστε Δυο.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Το κίνημα που θα έβαζε στα χείλη την ελπίδα και θα πείσμωνε τον λαό στην ήττα απουσιάζει

 1. Ὁ/ἡ ls γράφει:

  Ο πνευματικός κόσμος είναι και αυτός θύμα του τεχνοκρατικού πνεύματος της εποχής μας! Θεωρώ πως τα υλιστικά κριτήρια κοινωνικής καταξίωσης, έσπρωξαν τους πνευματικούς ανθρώπους στα … αζήτητα. Απόδειξη ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν τυγχάνουν ευρείας αναγνωρισιμότητας, ή δημοφιλίας, όπως στην εποχή τους, οι Ράσελ, Σαρτρ, Μπωβουάρ κλπ. Γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητά τους να παίξουν ρόλο πνευματικού καθοδηγητή. Κατά συνέπεια η ιδιωτεία τους δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο δικής τους, καθαρά ατομικής επιλογής. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είτε οι πνευματικοί άνθρωποι έπαψαν να ενδιαφέρονται για τα κοινά, είτε η κοινωνία θεώρησε πως δεν τους χρειάζεται και τους γύρισε τη πλάτη, το «κακό» ξεκινάει από τις κρατούσες αξίες! Θα πρέπει σαν κοινωνία να ανακαλύψουμε εκ νέου τις πνευματικές αξίες που δίνουν νόημα στην ύπαρξη, για να αποκαταστήσουμε τους πνευματικούς ανθρώπους στο βάθρο τους, πριν τους ζητήσουμε να παίξουν το ρόλο πνευματικού καθοδηγητή! Και οι πνευματικοί άνθρωποι μέσα σ’ αυτή τη κοινωνία ζουν, υποκείμενοι στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης! Ό,τι έχει ζήτηση δεν εξαφανίζεται!

  Σήμερα, που η τηλεόραση αντικατέστησε το διάβασμα, ένας πνευματικός άνθρωπος γίνεται αναγνωρίσιμος περισσότερο από την τηλεοπτική του προβολή (υπό τον όρο αυτά που λέει να αρέσουν στο μιντιακό και πολιτικό κατεστημένο), παρά από την ίδια τη δουλειά του. Όσοι δεν συμμορφώνονται τους τρώει το σκοτάδι! Άρα το ρόλο του πνευματικού καθοδηγητή τον διαδραματίζουν τα ΜΜΕ. Λόγος που η διακίνηση των ιδεών γίνεται μετ’ εμποδίων, αφού ο προωθημένος, ο ανατρεπτικός, λόγος δεν έχει θέση στα τηλεοπτικά κανάλια. Το ερώτημα είναι αν οι πνευματικοί άνθρωποι, μπορούν να καταπολεμήσουν την μαζική κουλτούρα των ΜΜΕ. Μάλλον όχι! Ό,τι ισχύει στο χώρο της πολιτικής και της οικονομίας, ισχύει και στο χώρο του πνεύματος. Η δύναμη των ΜΜΕ είναι ανίκητη! Π.χ. έστω ότι οι άνθρωποι του πνεύματος έμπαιναν επικεφαλής ενός κινήματος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βάλλονται παγκοσμίως και που κανείς δεν το αμφισβητεί! Ποιοι θα έβγαιναν στους δρόμους γι’ αυτό το λόγο? Εδώ μεγάλη μερίδα του κόσμου σου λέει πως φταίξαμε και πρέπει να πληρώσουμε! «Πιάσε το αυγό και κούρευτο»!

  Σε άλλες εποχές ο εχθρός ήταν φανερός, άρα και η δουλειά του στρατευμένου καλλιτέχνη, στο να κατανοήσει και να εκφράσει το συλλογικό αίτημα, ήταν πολύ πιο εύκολη. Σήμερα που η αλήθεια κρύβεται πίσω από περίπλοκους οικονομικούς όρους, πρέπει να είσαι αρκετά εξοικειωμένος με τα σύγχρονα οικονομικά, για να καταλάβεις «τι παίζει». Ωστόσο, ακόμα και αν δεν είσαι ειδικός, δεν μπορεί παρά, σαν πνευματικός άνθρωπος να βλέπεις με καχυποψία την περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών! Λόγος που αν δεν έχουν να προτείνουν κάτι… ανατρεπτικό, καλλίτερα να σιωπούν, αντί να λένε …ασυναρτησίες, με ύφος ειδήμονα, από κεκτημένη ταχύτητα μιας άλλης εποχής, που ο κόσμος ήταν πολύ πιο απλός.

  Στο διεθνές επίπεδο, η παγκοσμιοποίηση άλλαξε τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, με αποτέλεσμα όλοι οι λαοί να είμαστε στον ίδιο παρονομαστή! Δεν υπάρχουν ελεύθεροι και σκλαβωμένοι λαοί! Κάποτε, ήταν η δημοκρατική Γαλλία για τους διωκόμενους πατριώτες και καλλιτέχνες, από την Ελλάδα των δικτατόρων! Σήμερα, πού να αποταθείς για να ζητήσεις βοήθεια για τη χώρα σου, ενάντια στην γερμανική κατοχή και τους εκλεγμένους συνεργάτες της Μέρκελ, ακόμα και αν είσαι ένας καλλιτέχνης του διαμετρήματος του Μίκη Θεοδωράκη?

  Ωστόσο, θα διαφωνήσω με τον αρθρογράφο πως «Δεν έχουμε που αλλού να πάμε»!
  Στο επίπεδο της οικονομίας, από την ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΟΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΑΡΕΙ, το
  άγνωστο (επιστροφή στο εθνικό νόμισμα) είναι μακράν ασφαλέστερο από την παραμονή μας στο ευρώ.

  Στο πολιτικό επίπεδο, η παγκοσμιοποίηση σήμανε το τέλος του κοινοβουλευτισμού, αποδεικνύοντας την ανικανότητά του να προστατέψει την Δημοκρατία! Όμως, άλλο να μην έχει ο…κοινοβουλευτισμός πού να πάει και άλλο να μην έχουμε οι λαοί πού να πάμε! Είναι λάθος να κάνουμε το αδιέξοδο των κομμάτων, δικό μας αδιέξοδο!

  Μετά την ολοφάνερη απαξίωση του κοινοβουλευτισμού, οι λαοί χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σύστημα που να διασφαλίζει την εκλογή πατριωτικού κοινοβουλίου, από λίστα προσώπων (Εθνοσυνέλευση), χωρίς την διαμεσολάβηση κομμάτων και κομματικών αρχηγών που εξαγοράζονται, ή εκβιάζονται από διάφορα ισχυρά οικονομικά κέντρα, ντόπια και ξένα, βάζοντας τον «κυρίαρχο» λαό στο περιθώριο!

  Άρα χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ! Επειδή μέσον για την μετάβαση στην Εθνοσυνέλευση είναι η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ! Κάθε υποψήφιος για να εκλεγεί, αρκεί να λάβει το 0, 33% του συνόλου των ψήφων!

  Συνεπώς, αντίθετα με τα κόμματα, οι λαοί έχουμε πού να πάμε,!

  Λέγεται ακόμα πως η ενοχοποίηση του Έλληνα (ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας) φταίει για την απροθυμία του να αντιδράσει!

  Για την απενοχοποίηση του, αρκεί να αναφέρω πως καμιά Τράπεζα που δάνειζε την Ελλάδα, δεν κινδύνεψε να καταρρεύσει, από τον ελληνικό δανεισμό, πριν από την δημιουργία της ΟΝΕ! Αυτό τι δείχνει? Την ευθύνη του δανειστή, φυσικά! Όλες οι χώρες δανείζονται και έχουν τεράστιο δημόσιο χρέος, π.χ. Αμερική, Καναδάς, Ιαπωνία κ.ο.κ. αλλά καμιά τράπεζα, από αυτές που τους δανείζουν, δεν κινδύνεψε να καταρρεύσει, μετά την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όπως κινδύνεψαν οι γερμανικές τράπεζες! Απόδειξη της τεράστιας και ανεύθυνης πιστωτικής επέκτασης, των γερμανών τραπεζιτών τοκογλύφων, που έμειναν ανεξέλεγκτοι και ασύδοτοι στο να κερδοσκοπούν εις βάρος και ερήμην του ελληνικού λαού, με ευθύνη βεβαίως και των ελληνικών κυβερνήσεων, όσο και των αρμόδιων εποπτικών αρχών της ΕΕ. Όμως, η κυρία Μέρκελ, προκειμένου να σώσει τους γερμανούς τραπεζίτες (εις βάρος του ενιαίου Δημόσιου συμφέροντος των ευρωπαίων πολιτών) φόρτωσε το κόστος του τζόγου τους (έπαιξαν και έχασαν) στον ελληνικό λαό, βαφτίζοντας την γερμανική τραπεζική κρίση, «κρίση χρέους» της ευρωζώνης, σε μια πλήρη (γκεμπελική) αναστροφή της πραγματικότητας!

  Η ευθύνη της αντιπολίτευσης είναι ότι άφησε τον εξωγενή παράγοντα της υπερχρέωσης στο απυρόβλητο, για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους και δεν διαφώτισε επαρκώς το λαό, λόγος που συνήργησε στην ενοχοποίησή του! Ίσως αυτός
  να είναι και ένας από τους λόγους που τα κόμματα που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία, βρίσκονται και σήμερα στην εξουσία! Άξιος ο μισθός των Πρετεντέρη, Τρέμη, Στάη, Τσίμα…

  Όμως, ας έχουν υπόψη τους πως, εγκληματικά ψέματα που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές, η ιστορία δεν τα αφήνει ατιμώρητα!

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.