Ο λαός θα συγύριζε την κατάσταση, οικονομικά, εθνικά και ποινικά, και θα άνοιγε τον δρόμο για το μέλλον, με τρία και μόνο δημοψηφίσματα. Αλλά…


Αν εξαιρέσουμε μερικούς ελάχιστους ανθρώπους, σαν το Γ. Κοντογιώργη ή τον Γ. Οικονόμου και λίγους άλλους, κανείς δεν βγήκε να πει την αλήθεια στον λαό και την κοινωνία. Οτι δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Αλλά είναι πρόβλημα που έχει να κάνει με το πολίτευμα.

Αντίθετα μας εμφανίστηκαν πολλοί που μας φλόμωσαν στις οικονομικές αναλύσεις, στις στατιστικές, στα νούμερα και στα ποσοστά. Ξεφτέρια γίναμε. Φτάνει.

Αλλά κανείς, πέραν αυτών των ελαχίστων, δεν μας εξήγησε πόσο απλό είναι αυτό που μας συμβαίνει.

Το πολίτευμά μας, ανεξάρτητα του πως αυτο-αποκαλείται, είναι ολιγαρχία. Και δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με δημοκρατία. [Δεν είναι τα περίφημα “δημοκρατικά δικαιώματα” το κριτήριο για το αν είναι δημοκρατία το πολίτευμα. Τέτοια δικαιώματα έχουμε δει να παραχωρούν ακόμα και μοναρχίες στους υπηκόους τους.]

Οσο τις αποφάσεις τις παίρνουν ΛΙΓΟΙ, δεν έχουμε πολλές ελπίδες να φτιάξουν τα πράγματα.

Οσο δεν υπάρχουν θεσμοί στο πολίτευμα ώστε ο λαός, η κοινωνία, το εκλογικό σώμα, να διαμορφώνει προτάσεις και να τις κάνει νόμους, για ένα έστω μέρος των σοβαρών ζητημάτων, δεν έχουμε πολλές ελπίδες.

Το ολιγαρχικό μας πολίτευμα δεν έχει τέτοιους θεσμούς. Κι όμως ούτε τα κόμματα, ούτε ο τύπος, λαλίστατοι όλοι για άλλα κι άλλα, δεν βγήκαν να πουν την αλήθεια στον λαό.

Εμείς, οι πολλοί, ο λαός, μόνοι μας είμαστε. Μόνοι μας. Ούτε κόμματα υπάρχουν για το συμφέρον μας (και μην ακούτε τις αριστερές ή σοσιαλιστικές ολιγαρχικές κομματικές ηγεσίες), ούτε θεσμός για μας, ούτε τύπος, ούτε κάτι άλλο. Ούτε καν η εκκλησία δεν θα βγει να μιλήσει και να πει την αλήθεια για το πρόβλημά μας, οτι είναι το πολίτευμα.

Ολοι αυτοί, είτε είναι ανοιχτά εναντίον μας, είτε απλώς μας παραπληροφορούν για την ΜΙΑ και μοναδική αιτία του προβλήματός μας: πως εμείς, ο λαός, η κοινωνία, το εκλογικό σώμα, δεν έχουμε την παραμικρή πολιτική εξουσία.

Ο λαός θα συγύριζε την κατάσταση, οικονομικά, εθνικά και ποινικά, και θα άνοιγε τον δρόμο για το μέλλον, με τρία και μόνο δημοψηφίσματα.

Μα του κρατούν μυστικό την δύναμή του. Δεν του φανερώνουν καν τι είναι πολίτευμα. Δεν του φανερώνουν τι θα μπορούσε να κάνει ασκώντας την εξουσία του και την θέλησή του, ο ίδιος αυτοπροσώπως.

Θα προτιμήσουν να τον στείλουν να βαράει προσοχές σε κανέναν φύρερ, παρά να του εξηγήσουν τι είναι δημοκρατία και τι ΔΕΝ είναι δημοκρατία, και πως θα μπορούσε να ασκήσει, με τόσα πια τεχνικά μέσα σήμερα, ο ίδιος ο λαός την εξουσία. Και τον έλεγχό της.

Είμαστε μόνοι μας λοιπόν. Μόνοι μας. Κι αν ποτέ τα καταφέρουμε, έστω και κάτι λίγο αν καταφέρουμε, μόνοι μας θα το κάνουμε. Με θεούς και δαίμονες όλους εναντίον μας. Οπως ακριβώς το περιέγραφε ο Ανώνυμος Ελληνας στην “Ελληνική Νομαρχία” το 1806, οτι μόνοι μας θα ελευθερωθούμε. Μόνοι μας έλεγε και ξανάλεγε. Μόνοι μας. Μην περιμένουμε βοήθεια από κανέναν.

Θραξ Αναρμόδιος

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα Συνεργατών. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Ο λαός θα συγύριζε την κατάσταση, οικονομικά, εθνικά και ποινικά, και θα άνοιγε τον δρόμο για το μέλλον, με τρία και μόνο δημοψηφίσματα. Αλλά…

 1. Ὁ/ἡ Κοινος Νους γράφει:

  Αγαπητέ κ. Αναρμόδιε ,

  Γράψατε
  Οσο δεν υπάρχουν θεσμοί στο πολίτευμα ώστε ο λαός, η κοινωνία, το εκλογικό σώμα, να διαμορφώνει προτάσεις και να τις κάνει νόμους..κλπ.

  Τι το διαφορετικό συμβαίνει σήμερα ? !

  ΕΜΕΙΣ Ο ΛΑΟΣ ? Δηλαδή ? Ο Χίτλερ ? Ο Σταλιν ? Ο Μάο ? Όλοι έλεγαν ” ΕΜΕΙΣ Ο ΛΑΟΣ ” Εμείς που δεν συμφωνούμε με τα γραφόμενα σας, δεν είμαστε λαός ? Τί είμαστε ?

  Λέτε Είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ? Δηλαδή ή Ελλάδα θα πλυμηρίσει αγαθά μόλις ΕΣΕΙΣ Ο ΛΑΟΣ θα………και ο ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ θα χορτάσει κλπ, κλπ !!
  Παρακαλώ διευκρινίζετε που θα βρεθούν αυτά τα αγαθά ? Ποιός θα τα παράγει και θα μας τα χαρίσει ?
  Τα Ελληνικά Εργοστάσια ? Γιατί δεν τα παράγουν τώρα και κλείνουν ? Με τι χρήματα θα παραχθούν ?
  Η μόνη πηγή χρήματος που έχομε είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ?

  Διερωτώμαι, απευθύνεστε στούς Έλληνες ? Πιστεύετε αλήθεια οτι υπάρχουν Έλληνες που θα συμφωνήσουν με τα γραφόμενα σας ? Νομίζω οτι οι καιροί που περιγράφετε έχουν περάσει χωρίς επιστροφή.

  Ευχαριστώ

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ anarmodios γράφει:

   @Κοινος Νους

   Με χαρά να σου απαντήσω, αν και υποπτεύομαι πως πάμε να ανοίξουμε μια συζήτηση για την συζήτηση, διότι και για όλα αυτά που με ρωτάς, την δική μου γνώμη την έχω χιλιοπει, και απλώς κουράζω λέγοντας και ξαναλέγοντας τα ίδια και τα ίδια. Ας είναι όμως…

   1. Στο “ΕΜΕΙΣ Ο ΛΑΟΣ ? Δηλαδή ? Ο Χίτλερ ? Ο Σταλιν ? Ο Μάο ? Όλοι έλεγαν ” ΕΜΕΙΣ Ο ΛΑΟΣ ” δεν θα απαντήσω καν.

   2. Στον λαό ανήκει οποιοσδήποτε θεωρεί οτι έχει τα περισσότερά του συμφέροντα με το μέρος των συμφερόντων των πολλών, του λαού. Δεν είναι κριτήριο το να συμφωνεί με την δική μου κιόλας γνώμη κάποιος, για να τον εντάξουμε στον λαό. Θεωρώ το ερώτημα σχεδόν προσβλητικό για μένα.

   3. Γυρνάς την συζήτηση στο οικονομικό ζήτημα και στο “που θα βρεθούν τα αγαθά” και “που θα βρεθούν τα χρήματα”. Δεν θα βρεθούν. Δεν θα βρεθεί τίποτε έτσι απλά. Αλλά το κείμενό μου μιλάει για άλλο πράγμα. Μιλάει για το οτι κάθε φορά που έχουμε εμπρός μας ερωτήματα σαν τα “που θα βρεθούν τα αγαθά” και “που θα βρεθούν τα χρήματα” την απάντηση, την εντολή του που θα βρεθούν και τι και πως, να ΜΗΝ την δίνουν λίγοι από μόνοι τους, αλλά να ρωτάνε πότε πότε κι εμάς τους πολλούς τον λαό.

   4. Στους έλληνες απευθύνομαι. Σε αυτή μάλιστα τη φάση απευθύνομαι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στους έλληνες. Και ναι πιστεύω πως κάποιοι συμφωνούν μαζί μου. Και επίσης προσπαθώ να δείξω και σε άλλους έλληνες τα επιχειρήματά μου, διότι ως έλληνας, πιστεύω πως τη δική μου γνώμη πρέπει να προωθήσω και όχι κάποιου άλλου, πχ την δική σου. Αυτήν την γνώμη έχω αυτήν λέω.

   5. Ολοι οι καιροί που έχουν περάσει, είναι χωρίς επιστροφή.

   Κι ας μην το κουράσουμε άλλο…

   Θραξ Αναρμόδιος

   Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.