Υπέρτερος νόμος η γερμανική ανάγκη


Αίσθηση προκαλεί το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», όπου αναφέρεται ότι πνέει τα λοίσθια η αυστηρή και τιμωρητική στάση του Βερολίνου προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας στη νότια Ευρώπη και με νέα δισεκατομμύρια, για τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη».
Η πρόθεση τόνωσης της ανάπτυξης χωρών όπως η δική μας δεν είναι αποτέλεσμα δεύτερων σκέψεων και… τύψεων για το δράμα των λαών που στερούνται πλέον και τα βασικά. Το αίτιο της γερμανικής αναδίπλωσης είναι άλλο και ευκόλως εξηγήσιμο. Η ύφεση του Νότου συμπαρασύρει και την «ατμομηχανή» της Ευρώπης, τη Γερμανία. Η ανάπτυξή της είναι οριακή και η κατάσταση δεν απέχει πολύ από το να καταστεί προβληματική και για τους ίδιους τους Γερμανούς.
Κάτι τέτοιο θεωρείται από την καγκελαρία απευκταίο και -εν όψει των εκλογών του φθινοπώρου- πιθανότατα καταστροφικό για την πολιτική σταδιοδρομία της κυρίας Μέρκελ.
Γι’ αυτό συντάχθηκε και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φίλιπ Ρέσλερ, την οποία αποκαλύπτει το «Spiegel». Εκεί ο μέχρι πρότινος «σκληρός» κ. Σόιμπλε ζητεί την ανάληψη δράσης ώστε οι χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να υποστηριχθούν και διμερώς σε θέματα ανάπτυξης μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW.
Το όψιμο ενδιαφέρον των επιτελών της κυρίας Μέρκελ δεν είναι κακό. Κάκιστη είναι η απρονοησία και η αλαζονεία τους όταν αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις όλων των σοβαρών αναλυτών, που τόνιζαν την ανάγκη να σταματήσει η πολιτική της αφαίμαξης των οικονομικά αδύνατων χωρών της Ε.Ε. και η εξαΰλωση των εισοδημάτων των πολιτών τους.
Δυστυχώς, έπρεπε να φτάσει η ανάγκη -η κατά τους αρχαίους Ελληνες συνθήκη, που πείθει ακόμα και τους θεούς- να τους χτυπήσει την πόρτα για να ξυπνήσουν. Μακάρι να το κάνουν για να γλιτώσουμε όλοι τα χειρότερα.

Σόιμπλε: H Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμη υψηλή ανεργία
«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει τόσο υψηλούς δείκτες ανεργίας για πολύ ακόμη» σημείωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ευρώπη, ειδικά των νέων, εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πορτογάλο ομόλογό του Βιτόρ Γκασπάρ Σόιμπλε και Γκασπάρ συμφώνησαν ότι η αντιμετώπιση των ποικίλων περιορισμών στην οικονομία και η προώθηση της ανάπτυξης συνιστούν προτεραιότητες για την Ευρώπη.
Όπως επισήμανε ο κ. Σόιμπλε η τόνωση της ανάπτυξης είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ. «Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει τόσο υψηλούς δείκτες ανεργίας για πολύ ακόμη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.
«Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η απασχόληση των νέων γενικότερες είναι οι βασικές προτεραιότητες για την Ευρώπη στο σύνολό της» τόνισαν οι δυο υπουργοί.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.