Goldman Sachs: Δεν θα αλλάξουν και πολλά μετά τις Γερμανικές εκλογές


Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Γερμανία το Σεπτέμβριο αναμένεται να διαμορφώσει τη συνολική πολιτική της Ευρωζώνης και το πώς θα εξελιχθούν η οικονομία και η θεσμική αρχιτεκτονική της Ευρώπης.

Σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs λίγα πράγματα θα αλλάξουν μετά τις εκλογές.

«Κανένα αποτέλεσμα δεν θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που η γερμανική κυβέρνηση προσεγγίζει την ευρωκρίση. Μπορεί απλά να αλλάξει ελαφρώς η ρητορική και να δίνεται περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη και λιγότερη στην προσαρμογή στις ομιλίες και τις δηλώσεις». Ωστόσο ο οίκος θεωρεί απίθανο τα λόγια να μετουσιωθούν σε πράξεις.

Σύμφωνα με τον οίκο, η γερμανική κυβέρνηση εντοπίζει τη ρίζα της κρίσης στο συνδυασμό της μη υπακοής στους δημοσιονομικούς κανόνες, των ελαττωμάτων στον αρχικό συνδυασμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και της απώλειας ανταγωνιστικότητας των περιφερειακών οικονομιών.

Γι αυτό και η απάντησή της στην κρίση εστιάζει στη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε μια επανάληψη της κρίσης να καταστεί, αν όχι αδύνατη, τουλάχιστον λιγότερο πιθανή.

Ωστόσο, όταν ερχόμαστε στο ζήτημα αντιμετώπισης της υφιστάμενης κρίσης, οι γερμανικές αρχές εμφανίζονται πολύ πιο διστακτικές να επιβάλλουν αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο, όπως μια αμοιβαιοποίηση κρατικών χρεών, που θα άμβλυνε τα προβλήματα χρηματοδότησης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Αντ ΄αυτού, έχουν δώσει έμφαση στην ανάγκη για προσαρμογή σε εθνικό επίπεδο (ιδίως στη δημοσιονομική εξυγίανση). Το πόσο αποτελεσματικό θα είναι στην πράξη το νέο θεσμικό πλαίσιο, μένει να το δούμε. Η γερμανική κυβέρνηση πάντως το θεωρεί σημαντική βελτίωση στην προαγωγή μια «ένωσης σταθερότητας».

Οι Γερμανοί πολίτες συμμερίζονται εν γένει την άποψη της κυβέρνησης για τα αίτια της κρίσης καθώς και για τη θεραπεία της. Για αυτό και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από τα 2/3 του πληθυσμού πιστεύουν ότι η Angela Merkel έχει “κάνει καλή δουλειά» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Καγκελάριος παραμένει, με μεγάλη διαφορά, ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Γερμανία, ακολουθούμενη από τον υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schäuble.

Η προεκλογική εκστρατεία είναι ακόμα στα αρχικά της στάδια και το σχετικό βάρος των διαφόρων στρατοπέδων είναι πιθανό να αλλάξει, ανάλογα με την επιτυχία των ατομικών εκστρατειών. Ωστόσο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο μιας σημαντικής μεταστροφής του κλίματος, ένας Μεγάλος Συνασπισμός μεταξύ του CDU / CSU και του SPD με επικεφαλής την Merkel φαίνεται να είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Η Goldman Sachs δεν περιμένει καμιά σημαντική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης του ευρώ υπό έναν τέτοιο συνασπισμό.

Πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.