Η άλλη Κίνα…των 330 εκ. εκτρώσεων σε 40 χρόνια…


blood

Δεν ξέρω πόσοι πιστεύουν, όπως ο πρωθυπουργός, πως η σωτηρία θα έρθει από την Κίνα, πάντως η είδηση που ήρθε από εκεί συγκλόνισε τον πλανήτη. Ένα νεογέννητο αγοράκι, το μωρό “Νούμερο 59”, όπως ονομάστηκε από το νούμερο της θερμοκοιτίδας του διασώθηκε, ενώ είχε πέσει σε λεκάνη τουαλέτας. Το μωρό είναι πλέον ασφαλές αλλά η ιστορία του δείχνει τις τεράστιες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει αυτή η αχανής χώρα.

Όπως έγινε γνωστό, η γυναίκα που ειδοποίησε τις αρχές ήταν η μητέρα του. Πρόκειται για μια 22χρονη, που έκρυβε την εγκυμοσύνη της, φορώντας φαρδιά ρούχα, και γέννησε κρυφά στην τουαλέτα. Η επιχείρηση διάσωσης του μωρού διήρκεσε πάνω από δύο ώρες και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει το περιστατικό ως απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Στην Κίνα, οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αυξάνονται διαρκώς αλλά το να φέρεις ένα μωρό στον κόσμο δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Η Κίνα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως : 1,35 δισ. κάτοικοι, δηλαδή ένα στα πέντε άτομα στον πλανήτη είναι Κινέζος. Η πολιτική του περιορισμού των γεννήσεων εφαρμόζεται από τη δεκαετία του 1970 και πρόκειται για την αυστηρότερη και πλέον μακροχρόνια πολιτική που υιοθετήθηκε ποτέ. Αρχικά, την περίοδο 1971-1978, επιτρέπονταν δύο παιδιά ανά ζευγάρι στις πόλεις και τρία στην ύπαιθρο. Όμως, πολύ σύντομα, το καθεστώς έλαβε πολύ πιο ριζικά μέτρα και, μετά το 1979, ο κανόνας του ενός παιδιού επιβλήθηκε στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών αρχών μέσα στα τελευταία 40 χρόνια έχουν γίνει περισσότερες από 330 εκατομμύρια εκτρώσεις.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η ανεπιθύμητη κύηση είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια γυναίκα και να την οδηγήσει σε ακραίες πράξεις, όπως αυτή της 22χρονης. Συνεπώς μπορεί η είδηση να σοκάρει και να συγκλονίζει, ωστόσο κανείς δεν είναι ανυποψίαστος για το ποια είναι η ζωή στην Κίνα και ποια είναι πραγματικά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της. Τη διαφορά στην τιμή του κινέζικου, κάποιος την πληρώνει. Ενίοτε και με τη ζωή του.

Τα σημειώνω αυτά για τους κινεζολάτρες που ευδοκιμούν το τελευταίο διάστημα.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.